Apuohjaajaksi

Apuohjaajan polku

 • Hakeudu tiimiläiseksi lomakkeella: Apuohjaajaksi hakeminen alkaa syksyllä täyttämällä “hae apuohjaajaksi” -lomake, joka on tämän sivun ylälaidassa. Lomakkeella valitaan myös tiimiläisrooli. Jos olet vasta käynyt leirin ja haet ensimmäistä kertaa appariksi, tiimiläisroolisi on UA = uusi apuohjaaja. Apuohjaajaksi -lomakkeen voi täyttää koulutuksien alettuakin sen mukaan kuin koulutuspaikkoja riittää.
 • Jäsenyys: Appariksi edellytetään tulijoilta Protun jäsenyyttä. Jos haluat appariksi, mutta et ole vielä jäsen, hakemuslomake ohjaa sinut liittymään jäseneksi.
 • Infoviesti: Kun olet täyttänyt lomakkeen, saat sähköpostilla muistutuksen koulutuksiin ilmoittautumiseta ja tietoa apuohjaajuudesta. Tietopaketti lähetetään myös alle 18-vuotiaiden huoltajalle.
 • Koulutukset: Ilmoittaudu tarvittaviin koulutuksiin, joita järjestetään marras–helmikuun aikana. 1-koulutukset päättyvät tammikuussa, ja 2-koulutukset helmikuussa. Eri puolilla Suomea pidettävät lähikoulutukset ovat maksullisia (talvella 2023-2024 pidettävien viikonloppukoulutuksien maksu on 27 euroa), mutta tarjolla on myös maksuttomia etäkoulutuksia. Jos haet apuohjaajaksi ensimmäistä kertaa, tutustu ohjeistukseen (vaatii kirjautumisen) ennen koulutuksiin ilmoittautumista.
 • Ohjusten opas ja muu ohjemateriaali: Koulutusten lisäksi tiimiin hakeneilla on käytössä kaiken tiiminvetämisestä kertova Ohjusten opas sekä Protun nettisivujen sisäisen puolen kattavat ohjeistusmateriaalit.
 • Aikataulutoivelomake: Koulutukset käytyäsi sinun pitää täyttää aikataulutoivelomake määräaikaan mennessä. Aikataululomakkeella ilmoitat, minä viikkoina pystyt lähtemään vetämään leiriä.
 • Tiimien muodostaminen: Protun rekrytointiryhmä muodostaa leiritiimit maaliskuussa, jonka jälkeen tiimiin hakeneet saavan tiedon valituksi tulemisesta maaliskuun aikana sähköpostitse.
 • Tiimikoulutus: tiimit osallistuvat yhteiseen tiimikoulutusviikonloppuun. Tiimikoulutuksessa saadaan lisäkoulutusta leirin järjestämiseen ja jaetaan tiimin sisäisiä vastuita.
 • Leirin suunnittelu, tiimitapaamiset ja ideapankki: Tiimi suunnittelee leirin yhdessä ennen leiriä. Tätä varten tiimit järjestävät omia tiimitapaamisiaan. Leirin suunnittelun tukena tiimillä on Protun ideapankki, johon on koottu kattavasti erilaisia ohjelma- ja leikki-ideoita.
 • Protuleiri: Tiimi vetää viikon mittainen leirin ja järjestää loppujuhlan lähiomaisille päätöspäivänä. Leirin muonituksesta vastaavat leirikokit. Leiriviikon aikana tiimillä on tukena Protun tukihenkilöt ja kriisipäivystäjät.
 • Puistotapahtuma: Kesän jälkeen Helsingissä järjestettävä Puistis kokoaa kaikki leiriläiset ja tiimiläiset vielä kerran yhteen hauskanpidon merkeissä.
 • Purkajaiset ja tiimin omat purut: Purkajaiset tarjoaa mahdollisuuden keskustella ja arvioida oman leirin onnistumista yhdessä muiden leirien tiimien kanssa. Purkajaisten lisäksi tiimit järjestävät omia purkutapaamisiaan.

Mulle on tuonut jotenkin aivan uudenlaista luottamusta ja varmuutta se, miten tärkeä asia tiimissä on ihan vain se, että on oma itsensä. Kun leirin jälkeen lukee kirjeitä, joissa joku kertoo saaneensa turvaa minun rohkeudestani olla just tällanen vähän hassu tyyppi, niin onhan se upeaa. Se palaa usein mieleen lämpimänä muistona silloin, kun en välttämättä itse tunne olevani kovin rohkea.

Otava, apuohjaaja

Parasta on uudet hienot kokemukset joita saa ihan joka leiriltä, ja se kun huomaa että omalla leirinvedolla voi oikeasti vaikuttaa monen leiriläisen elämään positiivisesti! Oon oppinut vaikka mitä vastuun ottamisesta ja ihmisten kanssa toimimisesta aina saunan lämmittämisen tekniikoihin.

Venla, apuohjaaja