Apuohjaajaksi
Joka leirillä on viisi 15-19-vuotiasta vapaaehtoista apuohjaajaa. Heidän lisäkseen tiimiin kuuluu kaksi aikuista ohjaajaa. Apuohjaajat suunnittelevat yhdessä aikuisten ohjaajien kanssa leirin ja sen ohjelman ja osallistuvat leirillä ohjelmanvetoon ja muuhun leiritoimintaan. Apuohjaajia tarvitaan vuosittain kesän leireille noin 350.
Apuohjaajana saa leiriin erilaisen näkökulman ja erilaisen leirikokemuksen kuin leiriläisenä. Pääset vaikuttamaan viikon ohjelmaan ja leiriläisten leirikokemukseen sekä mahdollistamaan upeita leirikokemuksia uusille leiriläisille. Samalla kerrytät arvokasta osaamista ja kehität taitoja, joista voi olla hyötyä esimerkiksi työelämässä. Halutessasi saat virallisen todistuksen apuohjaajana toimimisesta ja tehtävien sisällöstä.
Apuohjaajaksi voi hyvin lähteä heti oman leirin jälkeen. Apuohjaajana toimiminen onkin monen ensiaskel Protun aktiivitoimintaan. Aikaisempaa kokemusta leirinvedosta ei tarvita, ja apuohjaajat saavat leiriä edeltävänä keväänä koulutuksen tehtävään. Apuohjaajaksi kaivataan kaikenlaisia ihmisiä hiljaisista puheliaisiin ja pohdiskelijoista käytännön ihmisiin. Riittää, että haluat olla mukana tekemässä leiriläisille ikimuistoista viikkoa ja antamassa kipinöitä ajatteluun!
Apuohjaajan polku
- Hakeudu tiimiläiseksi lomakkeella: Apuohjaajaksi hakeminen alkaa syksyllä täyttämällä “hae apuohjaajaksi” -lomake, joka on tämän sivun ylälaidassa. Lomakkeella valitaan myös tiimiläisrooli. Jos olet vasta käynyt leirin ja haet ensimmäistä kertaa appariksi, tiimiläisroolisi on UA = uusi apuohjaaja. Apuohjaajaksi -lomakkeen voi täyttää koulutuksien alettuakin sen mukaan kuin koulutuspaikkoja riittää. Roolihaku koulutuskaudelle 2025 avautui 14.9.2024.
- Jäsenyys: Appariksi hakeutuvilta edellytetään Protun jäsenyyttä. Jos haluat appariksi, mutta et ole vielä jäsen, hakemuslomake ohjaa sinut liittymään jäseneksi.
- Vahvistusviesti: Kun hakemuksesi on käsitelty (hakemuksia käsitellään myöhemmin roolihaun avautumisen jälkeen) ja sinulle on myönnetty rooli, saat sähköpostilla vahvistuksen ja yleistä infoa tiimiläiseksi hakeutumisesta.
- Peruskoulutukset: tiimiläisen kouluttautuminen pitää sisällään itsenäisesti opiskeltavat teoriaosuudet, osallistumisen teoriaosuuden Zoom-luennolle ja osallistumisen simulaatiokoulutuksen (lähikoulutus).
- Teoriaosuuden materiaalit (sisältää opiskeltavaa tietoa, ja tehtäviä näistä) ovat käytettävissä lokakuusta alkaen.
- Teoriaosuuden Zoom-luentoja järjestetään marraskuusta alkaen (viimeinen mahdollisuus helmikuun alussa). Ilmoittautuminen niille avautuu tiistaina 15.10.2024.
- Simulaatiokoulutuksia (käytännön harjoituksia teoriasta, lähikoulutus lauantaista sunnuntaihin) järjestetään tammi–helmikuussa. Simulaatiokoulutuksen täysihoitomaksu on 14 €. Ilmoittautuminen niille avautuu tiistaina 10.12.2024.
- Rekrykeskustelut. Protun rekrytointiryhmä haastattelee kaikki tiimiin hakeneet tammi-helmikuussa. Haastatteluihin ilmoittautumisesta tiedotetaan erikseen.
- Aikataulutoivelomake: Koulutukset käytyäsi sinun pitää täyttää aikataulutoivelomake määräaikaan mennessä. Aikataululomakkeella ilmoitat, minä viikkoina pystyt lähtemään vetämään leiriä.
- Tiimien muodostaminen: Protun rekrytointiryhmä muodostaa leiritiimit maaliskuussa, jonka jälkeen tiimiin hakeneet saavan tiedon valituksi tulemisesta maaliskuun aikana sähköpostitse.
- Tiimikoulutus: tiimit osallistuvat yhteiseen tiimikoulutusviikonloppuun. Tiimikoulutuksessa saadaan lisäkoulutusta leirin järjestämiseen ja jaetaan tiimin sisäisiä vastuita. Tiimikoulutuksen täysihoitomaksu on 14 €. Tiimikoulutukset järjestetään huhti–toukokuussa.
- Leirin suunnittelu, tiimitapaamiset ja ideapankki: Tiimi suunnittelee leirin yhdessä ennen leiriä. Tätä varten tiimit järjestävät omia tiimitapaamisiaan. Leirin suunnittelun tukena tiimillä on Protun ideapankki, johon on koottu kattavasti erilaisia ohjelma- ja leikki-ideoita.
- Ohjusten opas ja muu ohjemateriaali: Koulutusten lisäksi tiimiläisillä on käytössä kaiken tiiminvetämisestä kertova Ohjusten opas sekä Protun nettisivujen sisäisen puolen kattavat ohjeistusmateriaalit.
- Protuleiri: Tiimi vetää viikon mittainen leirin ja järjestää loppujuhlan lähiomaisille päätöspäivänä. Leirin muonituksesta vastaavat leirikokit. Leiriviikon aikana tiimillä on tukena Protun tukihenkilöt ja kriisipäivystäjät.
- Puistotapahtuma: Kesän jälkeen Helsingissä järjestettävä Puistis kokoaa kaikki leiriläiset ja tiimiläiset vielä kerran yhteen hauskanpidon merkeissä.
- Purkajaiset ja tiimin omat purut: Purkajaiset tarjoaa mahdollisuuden keskustella ja arvioida oman leirin onnistumista yhdessä muiden leirien tiimien kanssa. Purkajaisten lisäksi tiimit järjestävät omia purkutapaamisiaan.
Mulle on tuonut jotenkin aivan uudenlaista luottamusta ja varmuutta se, miten tärkeä asia tiimissä on ihan vain se, että on oma itsensä. Kun leirin jälkeen lukee kirjeitä, joissa joku kertoo saaneensa turvaa minun rohkeudestani olla just tällanen vähän hassu tyyppi, niin onhan se upeaa. Se palaa usein mieleen lämpimänä muistona silloin, kun en välttämättä itse tunne olevani kovin rohkea.
Otava, apuohjaaja
Parasta on uudet hienot kokemukset joita saa ihan joka leiriltä, ja se kun huomaa että omalla leirinvedolla voi oikeasti vaikuttaa monen leiriläisen elämään positiivisesti! Oon oppinut vaikka mitä vastuun ottamisesta ja ihmisten kanssa toimimisesta aina saunan lämmittämisen tekniikoihin.
Venla, apuohjaaja