Ledare till läger

Tror du att världen behöver fler oberoende och kritiskt tänkande människor? Prometheus läger är en plats för unga människor att tänka på världen och få mångsidiga färdigheter för livet. Frivilliga lägerledare erbjuder ungdomar stöd och möjligheter att utveckla kritiskt tänkande.

Om du är minst 20 år kan du åka på Protuläger som vuxen ledare! Ingen tidigare erfarenhet av Protu eller lägerhållning är nödvändig. Du kommer att få utbildning för uppgiften under vintern och våren inför sommarlägret. Lägerprogrammet planeras tillsammans med teamet: det finns ytterligare en vuxen ledare och fem yngre hjälpledare.

Ledarens väg

 • Ansök om att bli en teammedlem med hjälp av formuläret: Ansökan om att bli ledare börjar med att fylla i formuläret (hittas via länken högst upp på sidan). På formuläret väljs också typ av teammedlem. För att fylla i formuläret måste du ha ett konto skapat på Protus hemsida.
 • Informationsmeddelande: Efter att du fyllt i formuläret får du en påminnelse via mail om anmälan till utbildningen samt information om att vara ledare.
 • Utbildningar: Anmäl dig till nödvändiga utbildningar, som anordnas i olika delar av Finland och i fjärrformat under november–februari. Det finns en avgift för närutbildningar (för 2024 sommarläger teamutbildningar, helgutbildning avgift är 27 €), dessutom finns det kostnadsfria distansutbildningar. Om du ansöker om att bli instruktör för första gången, läs instruktionerna innan du anmäler dig till utbildningen.
 • Ohjusten opas och annat instruktionsmaterial: Utöver utbildningen har sökande till teamet tillgång till Ohjusten opas som berättar allt om teamledning och omfattande instruktionsmaterial på insidan av Protus hemsida.
 • Formulär för önskat schema: Efter att du har deltagit i utbildningen kan du fylla i formuläret för önskat schema innan deadline. På schemaformuläret anger du vilka veckor du kan åka på läger.
 • Teambildning: Protus rekryteringsteam bildar lägerteam. De som sökt till teamet får information om de har blivit utvalda via mejl i mitten av mars.
 • Teamträning: teame deltar i en gemensam teamträningshelg. I teamträning ges ytterligare utbildning för att organisera lägret och ansvaret inom teamet delas.
 • Lägerplanering, teammöten och idébank: Teamet planerar lägret tillsammans innan lägret. För detta anordnar teamen sina egna teammöten. Till stöd för planeringen av lägret har teamet Protus idébank som har en omfattande samling av olika program- och lekidéer.
 • Protuläger: Teamet håller ett veckolångt läger och anordnar en avslutningsceremoni för nära anhöriga den sista dagen. Lägerkockarna ansvarar för lägrets matpolicy. Under lägerveckan får teamet stöd av Protus stödpersonal och akutresurser.
 • Parkevenemang: Efter sommaren samlar Puistis, som anordnas i Helsingfors, alla deltagare och teammedlemmar igen i nöjets namn.
 • Purkajaiset och teamets egna avvecklingar: Purkajaiset ger en möjlighet att diskutera och utvärdera framgången för sitt läger tillsammans med teamen från andra läger. Förutom Purkajaiset anordnar teamen sina egna avvecklingsmöten.