Jaostoihin ja työryhmiin

Protussa lähes kaikki työ tehdään vapaaehtoisvoimin. Tätä työtä tekee ja koordinoi jaostot, joihin kuka tahansa on tervetullut mukaan. Löydä siis itseäsi kiinnostava jaosto, ja lähde mukaan mahdollistamaan leirien toteutumista ja järjestön muuta toimintaa!

Hae jaostoon tai työryhmään näin:

  1. Jos et ole jo, liity Protun jäseneksi.
  2. Kerro kiinnostuksestasi liittyä jaostoon suoraan jaostolle (löydät jaoston sähköpostiosoitteet tältä sivulta). Jaosto tekee päätöksen liittymisestä, ja jaoston puheenjohtaja vie asian päätettäväksi Protun hallitukselle.
  3. Kun hallitus on vahvistanut liittymisesi jaostoon, saat jaostoroolin, sinut lisätään jaoston sähköpostilistalle ja pääsyn jaoston yhteisen SharePoint-tiedostokansioon.

Miksi lähteä jaostoihin?

  • Opi uutta! Jaostoissa pääsee kokeilemaan paljon erilaisia tehtäviä muiden jaostolaisten tuella. Mitään ei siis tarvitse valmiiksi osata!
  • Löydä ystäviä! Jaostoissa toimitaan pitkään samalla porukalla, ja parhaimmillaan tämä voi johtaa elinikäisiin ystävyyssuhteisiin!
  • Jaostolaispäivät! Joka vuosi jaostolaisille järjestetään jaostolaispäivät, joilla pääsee sekä virkistäytymään että kouluttautumaan muiden jaostolaisten kanssa
  • Protua ympäri vuoden! Jaostot toimivat ympäri vuoden. Syksyllä ei ehkä ole leirejä vedettävänä tai koulutuksia koulutettavana, mutta useimmat jaostot ovat toiminnassa.
  • Virkistäydy! Jaostoissa toimiminen ei ole silkkaa raadantaa, vaan jaostojen sisällä järjestetään myös virkistäytymistä ja yhteistä hengailua.

Rekrytointiryhmää lukuun ottamatta kaikkiin jaostoihin voi hakeutua koska vaan vuoden aikana. Lähtökohtaisesti jaostojen kokoonpanot nimitetään marraskuussa, mutta kokkijaosto, koulutusjaosto ja rekryt nimitetään lokakuussa.

Jaostot ja toimielimet

Aktiivirekrytointiryhmä (aktiivirekrytointi@protu.fi) tukee Protun jaostoja ja toimielimiä henkilöresursseihin (esim. uusien jäsenten rekrytointi, olemassa olevien jäsenten huolto ja kouluttaminen, passiivisten jäsenten aktivoiminen) liittyvissä asioissa. Ryhmä tukee myös tiimiläis- ja kouluttajarekrytoinnissa. Lisäksi ryhmä tekee yleisesti näkyväksi Protussa tapahtuvaa vapaaehtoistyötä ja oppimismahdollisuuksia siinä.

Tehtäviä: aktiivirekrytointi somessa ja tapahtumissa, aktiivirekrytoinnin materiaalit (esitteet ja ohjeistukset), mentoroinnin koordinaatio, jaostolaisten tukimateriaalit ja jaostolaispäivän järjestäminen, oppimisen näkyväksi tekeminen.

Opi: hr, rekrytointiviestintä, sisällöntuotanto

Häirintäyhdyshenkilöt (hairinta@protu.fi) edistävät sitä, että yksilöllä on turvallista toimia ja kaikilla on hyvä olla Protussa. Häirintäyhteyshenkilöt reagoivat puhelimitse ja netin kautta tuleviin yhteydenottoihin. Hae häirintäyhdyshenkilöjaostoon sähköpostitse.

Jatkoleirijaosto (jatkoleiri@protu.fi) jatkoleiritoiminnasta eli kesä-, syys- ja talvijatkoleirien järjestelyistä. Jatkoleirijaosto tarjoaa mahdollisuuden tehdä kootusti kaikkia samoja asioita kuin Protun muut jaostot, mutta jatkoleirien mittakaavassa.

Tehtäviä: jatkoleiripaikkojen varaaminen, leirien ja tiimiläisyyden markkinointi, tukihenkilönä toimiminen, jatkoleiritiimien kouluttaminen ja koulutusmateriaalien laatiminen, jatkoleiritoiminnan kehittäminen ja leirien teemojen ideointi.

Opi: tapahtumapaikkojen varauskäytännöt, konseptisuunnittelu, kouluttaminen, sisällöntuotanto, verkkosivujen sisällönhallinta.

Kansainvälinen jaosto (kv@protu.fi) vastaa Protun kansainvälisestä toiminnasta sekä englanninkielisestä toiminnasta kotimaassa. Lisäksi jaosto huolehtii yhteyksistä vastaavaa leiritoimintaa järjestäviin tahoihin ulkomailla. KV-jaosto tekee monia samoja juttuja kuin muut jaostot, mutta englanniksi. Jaostossa on paljon itsenäistä työskentelyä, esim. käännökset.

Tehtäviä: international-leirien suunnittelu, englanninkielisten nettisivujen ylläpito, sanastot ja käännökset, englanninkieliset koulutukset, kv. projektit (Erasmus+).

Opi: kansainvälisyys, englanninkielinen kommunikointi (myös sisällöntuotanto ja kääntäminen), kansainvälisen näkökulman huomioon ottaminen.

Kokkijaosto (kokkivastaava@protu.fi) vastaa kokkien rekrytoimisesta leireille, koulutuksiin ja muihin Protun tapahtumiin. Jaosto hoitaa kokkien kouluttamisen ja toimii kokkien tukena.

Tehtäviä: kokkien rekrytointi ja sijoittaminen, oppaiden laatiminen ja päivitys, taloudenhallinta, kokkien kouluttaminen, taulukoiden ja lomakkeiden laatiminen, palautteisiin reagoiminen.

Opi: rekrytoinnin hallinta, koordinointi, tuki ja fasilitointi, organisointi ja aikataulutus sekä kokonaisuuksien hallinta, koulutustaidot, Excel-taidot, ohjeistussisältöjen laatiminen.

Koulutusjaosto (koulutus@protu.fi) vastaa ohjaaja- ja apuohjaajakoulutusten sisältöjen suunnittelemisesta. Jaosto valitsee kouluttajat ja kouluttaa nämä tehtäväänsä. Osa jaoston työstä sopii sosiaalisille ja ihmisten kanssa toimimisesta pitäville. Toinen osa sopii itsenäisesti ja omassa tahdissa tekemisestä pitäville. Sopii myös idearikkaille ja kehittämisestä kiinnostuneille!

Koulutusjaoston valintakriteerit löytyvät täältä ja tehtävät täältä.

Tehtäviä: sisällöntuotanto (koulutusrungot, koulutusten kehittäminen), human resources (kouluttajien rekrytointi, koulutustiimien kokoaminen, kouluttajien tukihenkilötoiminta), koulutuspaketeista vastaaminen, virkistystoiminta (tiimiläisten Purkajaiset ja kouluttajien virkistystoiminta).

Opi: itsevarmuus, kommunikaatio- ja ryhmätyötaidot, organisointi, kehittäminen ja innovointi, luottamuksellisten tietojen käsittely, resurssioptimointi, ongelmanratkaisu, viestintä.

Paikallisjaosto (paikallis@protu.fi) tukee ja kehittää Protun paikallisryhmätoimintaa. 

Tehtäviä: paikallisryhmien yhteydenottoihin reagoiminen, ryhmien tilanteen ja toiminnan seuraaminen, kehitystapahtumien järjestäminen, opasmateriaalin ylläpito.

Opi: autonomisen verkoston toiminnan fasilitointi.

Protu-lehden toimituskunta (lehti@protu.fi) toimittaa Protun verkkolehteä.

Tehtäviä: päätoimittaminen, taittaminen, kuvittaminen, toimitussihteerinä toimiminen, muu toimitustyö.

Protu- lehti käsittelee kulttuuria monipuolisesti. Mukana on paljon protumaisia juttuja. Jaostoon voivat liittyä kaikki mediasta ja vaikuttamisesta kiinnostuneet nuoret. Oikolukijoita kuin graafikoitakin tarvitaan, joten rohkeasti mukaan. Jaostoon haetaan hakemuksella, jossa kerrotaan omat kiinnostukset ja taidot.

Opi: kirjoittaminen, journalistiikka, taitto ja kuvittaminen.

Rekrytointiryhmän (rekry@protu.fi) pääasiallinen tehtävä on tutustua tiimiinhakijoihin ja koota tiimit kesän leireille. Hakijoihin tutustuminen tapahtuu haastattelemalla hakijat roolista riippuen yksilö- tai ryhmähaastatteluissa talven ja alkukevään aikana. Rekrytointiryhmä myös kokoaa tiimit myös muiden vuodenaikojen leireille ja jatkoleireille, jälkirekrytoi pois jättäytyneiden tiimiläisten tilalle uudet tiimiläiset, hoitaa jaoston viestintää ja some-kanavaa sekä vastaa tietosuojalain mukaisiin henkilötietopyyntöihin.

Rekrytointiryhmään haku on auki syksyisin. Ryhmään voivat hakea kaikki, joilla on kokemusta vähintään yhden Protu-leirin vetämisestä. Ryhmässä toimiminen edellyttää jäseniltä omistautumista ja riittäviä ajallisia resursseja, sillä hakijoiden haastatteleminen, tiimien kokoaminen ja jälkirekrytointi ovat aikaa vieviä tehtäviä jotka kestävät läpi vuoden. Ryhmässä on mahdollista oppia paljon uusia asioita kunkin jäsenen oman kiinnostuksen mukaan, joten motivaatio ja hyvä oppimiskyky ovat myös rekryille tärkeitä ominaisuuksia.

Rekrytointitoiminta sopii henkilöille, joilla on hyvät yhteistyötaidot, jotka ovat vastuullisia ja haluavat tutustua Protun aktiiveihin kaikkialta Suomesta. Rekrytointiryhmään etsitään eri ikäisiä sekä monenlaisen elämänkokemuksen ja Protu-kokemuksen omaavia ihmisiä.

Tehtäviä: haastattelujen koordinointi ja pitäminen, taulukkojen ja lomakkeiden laatiminen ja ylläpito, sosiaalinen media, tiimien kokoaminen, jälkirekrytointi, viestintä, toiminnan kehittäminen

Opi: ihmissuhdetaidot, yhteistyö- ja ryhmätyötaidot, haastattelujen pitäminen, ohjaaminen, organisointitaidot, Excel, yksilö- ja joukkoviestintä eri kanavissa, some ja sähköposti, kokoustaminen.

Svenskagruppen (svenska@protu.fi) är avdelning som stöder, koordinerar och organiserar svenskspråkig verksamhet inom Protu (i Finland, den internationella avdelningen ansvarar över samarbetet med svenska föreningen Protus). Avdelningen består förutom av huvudavdelningen även också av två underavdelningar: Översättning- och Innehållsproduktion och Human Resources (HR) & Evenemang.

Svenskagruppen passar för alla som vill ha mera Protu i sitt liv. Om man gillar att organisera och planera, eller översätta kan man gå med i underavdelningarna. Det förväntas att man kan svenska om man är med i Svenskagruppen. Vi aktiva året runt, men vi tar en paus under lägersommaren. 

Som medlem i Svenskagruppen kan du få erfarenhet av bl.a: koordination, kommunikation, intressebevakning, innehållsproduktion, översättning, språkvård, rekrytering och organisering av evenemang.

Arbetsuppgifter: stöda andra organ i svenskspråkig verksamhet; bevaka de svenskspråkigas intressen i Protu; upprätthålla kontakter till svenskspråkiga protuaktiva, översätta informationstexter för sociala medier, nätsidorna och intern kommunikation i Protu; ordna svenskspråkiga evenemang; hjälpa till med att hitta nya aktiva.

Du kan få erfarenhet i: koordination, kommunikation, intressebevakning, innehållsproduktion, översättning, språkvård, rekrytering, ordna evenemang.

Suomeksi

Svenskagruppen (svenska@protu.fi) on jaosto, joka tukee, koordinoi ja organisoi ruotsinkielistä toimintaa Protussa (Suomessa kansainvälinen jaosto vastaa yhteistyöstä ruotsalaisen Protus-yhdistyksen kanssa). Yleisen jaoston lisäksi jaosto koostuu kahdesta alajaostosta: Käännös ja sisällöntuotanto sekä Human Resources (HR) & Events.

Svenskagruppen sopii kaikille, jotka haluavat enemmän Protua elämäänsä. Jos pidät organisoimisesta ja suunnittelusta tai kääntämisestä, voit liittyä alajaostoihin. Oletetaan, että osaat ruotsia, jos kuulut jaostoon. Olemme aktiivisia ympäri vuoden, mutta pidämme tauon leirikesän aikana.

Svenskagruppenin jäsenenä saat kokemusta mm. koordinoinnista, viestinnästä, kiinnostuksen valvonnasta, sisällöntuotannosta, kääntämisestä, kielen ylläpidosta, rekrytoinnista ja tapahtumien järjestämisestä.

Tapahtumajaosto (tapahtuma@protu.fi) tukee Protun väliaikaisia työryhmiä yhdistyksen tapahtumien, kuten Puistotapahtuman, Alkajaisten ja Kaamoskarkelojen järjestämisessä. Sopii projektimuotoisesta työskentelystä pitäville. Sopii sinänsä kaikille, mutta hyvä olla valmiudet muodolliseen toimintaan (viranomaisyhteistyö).

Tehtäviä: tapahtumakohtaisesti paikkojen varaukset, viranomaisilmoitukset, majoituksen järjestäminen, ohjelman järjestäminen, kioskin järjestäminen ja turvallisuudesta vastaaminen.

Opi: tapahtumien järjestäminen, viranomaisilmoitusten laatiminen, hr-taidot ja koordinointi, projektinhallinta.

Tiedotusjaosto (tiedotus@protu.fi) vastaa viestinnästä sekä ulospäin että yhdistyksen sisällä. Tiedotusjaosto sopii esimerkiksi valokuvaus- ja mediaharrastajille, someviestinnästä ja -vaikuttamisesta kiinnostuneille sekä sisällöntuottamisesta kiinnostuneille.

Tehtäviä: leirikuvat, mediatuotanto, materiaalien ja tukituotteiden suunnittelu, koulutiedotusten koordinointi, sisäinen viestintä, uutiskirjeen toimittaminen, some-kanavien ylläpito, palautekyselyt, nettisivujen ylläpito.

Opi: vaikuttava viestintä, sisällön tuottaminen ja yhteistyötaidot, kuvankäsittely, grafiikan tuottaminen ja mediataidot.

Turvallisuusvaliokunta (turvallisuus@protu.fi) vastaa yhdistyksen turvallisuuden kokonaisuudesta, tukihenkilöinnistä ja kriisitilanteista.

Työvaliokunta eli tvk (tvk@protu.fi) helpottaa ja tukee Protun jaostojen toimintaan. Tvk fasilitoi jaostojenvälistä yhteydenpitoa, perehdyttää ja ohjaamaa jaostoja sekä tarjoamaa suoraa tukea jaostolaisille. Lisäksi tvk huolehtii tiedonkulusta jaostojen ja hallituksen välillä, osallistuu yleiskokousten yhteydessä pidettävien hallitusvaalien valmisteluun sekä koordinoi jastolaisrekrytointia yhdessä aktiivirekryjen kanssa.

Työvaliokuntaan haetaan protuja, joilla on jo kokemusta esimerkiksi hallituksesta tai jaostoista. Tehtävä sopii myös sellaisille, joilla omasta jaostotoiminnasta on kulunut pidempi aika, mutta jotka haluavat tehdä paluuta aktiivitehtäviin ja tarjota vuosien varrella karttunutta elämänkokemustaan jälleen Protun käyttöön.

Verkkopalvelujaosto

Verkkopalvelujaosto (www@protu.fi) ylläpitää ja kehittää Protun sivuja ja ratkoo niihin liittyviä ongelmia. Työryhmässä on paljon itsenäisesti ja ryhmässä opittavaa teknistä asiaa.

Tehtäviä: nettisivujen ylläpito, jaostojen tukipyyntöihin reagoiminen, palveluntarjoajan kanssa asioiminen, nettisivujen ulkopuolisten palveluiden ylläpito.

Opi: nettisivujen ja sisällönhallintajärjestelmien käyttö, nettisivujen kehitys ja ylläpito.