Kirjautuminen
Voit kirjautua antamalla joko käyttäjätunnuksesi tai käyttäjätiliisi tallennetun sähköpostiosoitteesi.
Huomaathan, että salasanassa isot ja pienet kirjaimet ovat eri merkkejä.

Koronavirusepidemiaa koskevia ohjeistuksia ja toimenpiteitä protuleireillä vuonna 2020

Ohjeet Prometheus-leirille vuodelle 2020 

Tämä sivu täydentää “Ota huomioon ennen leiriä” -ohjeistusta vuodelle 2020. Huomioi, että osa ohjeistuksista saattaa olla erilaisia vuodelle 2020, kuin tavallisesti. Ohjeita noudattamalla voidaan vähentää tartuntariskiä Prometheus-leirin yhteydessä. Leirille on turvallista tulla näitä ohjeita noudattaen. Varotoimenpiteitä noudatetaan niin hyvin kuin on mahdollista leiriolosuhteissa. Lataa ohjeistus (pdf).

Valtioneuvosto on päättänyt 4.5.2020, että kokoontumiseen liittyvät rajoitukset lievennetään 10 henkilöstä 50 henkilöön 1.6.2020 lukien. Vuoden 2020 Prometheus-leirit kesäkuun ensimmäistä viikkoa lukuun ottamatta järjestetään viranomaismääräysten niin salliessa. Leiritoiminnallamme on tutkitusti nuorten hyvinvointia edistävä vaikutus, mikä on tärkeää erityisesti tässä maailmantilanteessa. Leireillämme on maksimissaan 17 leiriläistä, 7 ohjaajaa sekä 2 kokkia, joten henkilöitä leirillä on noin koululuokan verran. Toiminnassamme otetaan huomioon tartuntariskin torjumiseen tähtäävät toimenpiteet sekä viranomaismääräykset. Ohjeistukset pohjautuvat THL:n ja OKM:n antamiin tämänhetkisiin suosituksiin, päivitämme ohjeistuksia suositusten muuttuessa. Leirin ohjaajat ja kokit saavat myös erilliset tarkemmat ohjeistukset leirien turvallisuuden takaamiseksi. 

1. Leirille ei saa tulla sairaana 

Koronavirus aiheuttaa hengitystieinfektion, jonka oireita voivat olla mm. yskä, kurkkukipu, kuume, hengenahdistus, lihaskivut, vatsaoireet ja päänsärky. Kenenkään nuoren tai aikuisen ei pidä tulla leirille, jos hänellä on mitään sairastumiseen viittaavia oireita. 

Leirille tulo tulee peruuttaa, mikäli leiriläisellä, ohjaajalla tai kokilla on hengitystieinfektion oireita tai hän on sairastanut hengitystieinfektion juuri ennen leiriä. Myös mikäli samassa taloudessa asuvalla on ollut hengitystieinfektion oireita tai on sairastanut hengitystieinfektion juuri ennen leiriä, suositellaan leirille osallistumisen perumista. Paras tapa suojella leirillä olijoita on se, että leirille ei osallistu taudille altistuneita. Terveitä päiviä ennen leirille tuloa tulisi olla 3.

Leirin peruuttaminen

Lievennämme peruutusehtojamme tässä poikkeustilanteessa siten, että leirin alkuun mennessä tehdystä peruutuksesta peritään vain 60 euron peruutusmaksu toimistokulujen kattamiseksi. Sairastuneet ja riskiryhmäläiset voivat hakea vapautusta peruutusmaksusta terveydenhuollon ammattilaisen kirjoittamaa todistusta vastaan. Mikäli leiriläinen jää pois ilman peruutusta, maksamaton leirilasku peritään kokonaan.

Mikäli epidemiatilanne Suomessa pahenee ja valtioneuvoston viralliset ohjeistukset muuttuvat,  on hyvä varautua siihen, että leiri saatetaan vielä perua lyhyelläkin varoitusajalla. Tässä tapauksessa leirimaksu palautetaan (kesällä 2020 ei leirilaskulla maksettua jäsenmaksun osuutta kuitenkaan palautettu).

2. Nuoren, ohjaajan tai kokin sairastuminen leirin aikana 

Jos leiriläinen, ohjaaja tai kokki sairastuu leirin aikana, oireinen henkilö siirretään välittömästi erilliseen tilaan odottamaan. Lähikontaktia sairastuneeseen vältetään säilyttäen riittävä etäisyys. Oireisten suhteen ollaan yhteydessä paikalliseen terveyskeskukseen ja toimitaan sieltä saatujen ohjeiden mukaan. Leiriläisen sairastuessa otetaan yhteyttä sekä huoltajiin että terveyskeskukseen. Kesken leirin sairastunut lähetetään aina kotiin mahdollisimman pian ja huoltaja voi hakeutua yhdessä nuoren kanssa terveyspalveluihin. Asiasta tiedotetaan myös muiden leiriläisten huoltajia.

3. Jos leirin aikana tai jälkeen todetaan koronavirustartunta 

Tartuntaketjujen selvitystyö kuuluu kunnan tai sairaanhoitopiirin tartuntataudeista vastaavalle lääkärille. Jos koronavirustartunta todetaan jollakulla leiriläisellä, ohjaajalla tai kokilla, selvitetään, onko tapahtunut altistumista, ja altistuneet jäljitetään ja asetetaan karanteeniin 14 vuorokaudeksi. Mikäli leirin aikana todetaan vahvistettu koronavirustartunta, keskeytetään leiri ja ohjeistetaan olemaan yhteydessä omaan kunnalliseen terveyspalveluun.

4. Riskiryhmään kuuluvat 

Riskiryhmään kuuluvan henkilön osallistumisen Prometheus-leirille arvioi osallistuja itse tai osallistujan huoltaja. Asiassa voi konsultoida tarvittaessa hoitavaa lääkäriä. Sairaanhoitopiirit ovat laatineet tarkentavia ohjeita riskiryhmiin kuuluvista lapsista ja nuorista.

5. Tarpeettomia fyysisiä kontakteja tulee välttää

Koronavirus tarttuu ensisijaisesti pisaratartuntana. Leirillä vältetään tilanteita, joissa ollaan suorassa kosketuksessa muiden kanssa. 

1. Leirille saapuminen ja poistuminena.

 • Ei kätellä leirille saapuessa tai lähtiessä.
 • Huoltajille ja perheenjäsenille suunnattua loppujuhlaa ei järjestetä leirin lopuksi.
 • Leirin vetäjät voivat mahdollisuuksien mukaan järjestää etäjuhlan videoyhteyden välityksellä.

2. Majoitus.

 • Majoitus järjestetään leiripaikan puitteiden mahdollistaessa tavallista väljemmin.

3. Saunominen ja peseytyminena.

 • Saunominen ja peseytyminen toteutetaan pienemmissä ryhmissä porrastaen. Jokaisella on myös entiseen tapaan mahdollisuus peseytyä yksin.

4. Ruokailua

 • Huolehditaan hyvästä käsihygieniasta ennen ja jälkeen ruokailun.
 • Leirin ruokatarvikkeet toimitetaan leirille mahdollisuuksien mukaan ruokakassitilauksina tai muilla järjestelyillä niin, ettei leirin kokki poistu viikon aikana kauppaan. Kokki huolehtii ruokailun hygieenisyydestä sekä noudattaa erillisiä annettuja ohjeistuksia sen noudattamiseksi.

5. Leirin ohjelmaa.

 • Leirin ohjelma suunnitellaan niin, että lähikontakteja on tavanomaista leiriä vähemmän. Leirillä noudatetaan siis tavalliseen tapaan henkistä läheisyyttä, mutta samalla nyt fyysistä etäisyyttä.

6. Leirin ulkopuoliset vierailijata.

 • Leiripaikalle ei kutsuta muita ihmisiä, kuten leirin ohjelmaan sisältyviä vierailijoita tai toimittajia. Mahdolliset vierailut järjestetään etänä mahdollisuuksien mukaan.

6. Hyvä käsi- ja yskimishygienia estää tartuntoja 

Koronavirus tarttuu ensisijaisesti pisaratartuntana. Oikein toteutettu yskimis- ja käsihygienia estää tartuntoja. 

 • Sekä leiriläiset, ohjaajat että kokit pesevät kätensä aina vessassa käymisen jälkeen, ennen ja jälkeen ruokailua, aina ulkoa sisälle tullessa, sekä aina aivastamisen tai yskimisen jälkeen, tai kun kädet ovat näkyvästi likaiset. 
 • Käsien oikeaoppiseen pesemiseen ohjeistetaan heti leirin alussa ja ohjeita ripustetaan myös käsienpesupaikoille. Lisäksi pesemistä tehostetaan käsihuuhteen käytöllä. 
 • Kädet kuivataan kertakäyttöisiin paperisiin käsipyyhkeisiin tai omiin, henkilökohtaisiin kangaspyyhkeisiin. 
 • Jos käsienpesumahdollisuutta ei ole, käytetään käsihuuhdetta. Käsihuuhdetta on helposti saatavilla.
 • Ohjeistetaan välttämään nenän, silmien ja suun koskettelua, ellei ole juuri pessyt käsiä.
 • Aivastamisen tai yskimisen yhteydessä suun eteen laitetaan kertakäyttönenäliina, joka heitetään heti käytön jälkeen pois. Jos nenäliinaa ei ole saatavilla, suojataan suu kyynärtaipeella. Kädet pestään tämän jälkeen. 
 • Kesken leirin tapahtuvia sairastapauksia varten leiripaikoille on varattu kertakäyttömaskeja sairastunutta varten.

7. Tilojen siivous 

Virus voi tarttua myös kosketuksen kautta. Koronavirukset eivät säily pitkiä aikoja ilmassa tai pinnoilla vaihtelevissa lämpötiloissa. Tavaroiden välityksellä tapahtuvia tartuntoja ei ole todettu. Siivouksessa käytetään heikosti emäksistä yleispuhdistusainetta. Saniteettitiloissa voi siivousta tehostaa käyttämällä desinfiointiainetta.

 • Pyyhitään kosketuspinnat, kuten ovenkahvat, käsinojat, pöydät, valokatkaisijat ja hanat vähintään päivittäin.
 • Yhteiskäytössä olevien työvälineiden, kuten kynien tai askartelutarvikkeiden (sakset ym.) käyttöä vältetään tai ne puhdistetaan aina käyttäjien välillä. 
 • Suositellaan leiriläisiä tuomaan omat kynät, kumit ja mahdolliset askarteluvälineet. Vältetään sellaisten yhteisten välineiden käyttöä, joita ei voida helposti pestä tai pitää puhtaana. 

8. Muuta huomioitavaa

Lisätietoa Prometheus-leirien erityisjärjestelyistä vuonna 2020 voit saada lähettämällä viestiä korona@protu.fi

Lisää ajantasaista tietoa koronaviruksesta THL:n sivuilta

THL:n ja OKM:n ohjeistus koronaviruksesta

THL:n käsienpesuohje 

© Prometheus-leirin tuki ry