Kirjautuminen
Voit kirjautua antamalla joko käyttäjätunnuksesi tai käyttäjätiliisi tallennetun sähköpostiosoitteesi.
Huomaathan, että salasanassa isot ja pienet kirjaimet ovat eri merkkejä.

Koronaohjeet Protun toimintaan vuodelle 2021

Ohjeita päivitetään tarvittaessa. Päivitetty viimeksi 24.4.2021.

Vuonna 2021 Prometheus-leirin tuki järjestää leirejä, koulutuksia ja muita tapahtumia koronaviruspandemiaa koskevien viranomaismääräysten niin salliessa. Otamme kaikessa toiminnassamme huomioon tartuntariskin torjumiseen tähtäävät toimenpiteet sekä viranomaismääräykset. Nämä Protun toimintaa koskevat ohjeistukset pohjautuvat THL:n ja OKM:n antamiin ajantasaisiin suosituksiin. Ohjeita noudattamalla voidaan vähentää tartuntariskiä Protun järjestämän toiminnan yhteydessä. Varotoimenpiteitä noudatetaan niin hyvin kuin on mahdollista leirin, koulutuksen tai muun tapahtuman olosuhteissa. Lataa ohjeistus (pdf).

Leiritoiminnallamme on tutkitusti nuorten hyvinvointia edistävä vaikutus, mikä on tärkeää erityisesti tässä maailmantilanteessa. Leireillämme on maksimissaan 17 leiriläistä, 7 ohjaajaa sekä 2 kokkia, joten henkilöitä leirillä on noin koululuokan verran. Leirin ohjaajat ja kokit saavat erilliset tarkemmat ohjeistukset leirien turvallisuuden takaamiseksi.

1. Leirille tai muuhun toimintaan ei saa osallistua sairaana

Koronavirus aiheuttaa hengitystieinfektion, jonka oireita voivat olla mm. yskä, kurkkukipu, kuume, hengenahdistus, lihaskivut, vatsaoireet ja päänsärky. Kenenkään nuoren tai aikuisen ei pidä osallistua toimintaan, jos hänellä on mitään sairastumiseen viittaavia oireita.

Toimintaan osallistuminen tulee peruuttaa, mikäli henkilöllä on hengitystieinfektion oireita tai hän on sairastanut hengitystieinfektion juuri ennen tapahtumaa. Myös mikäli samassa taloudessa asuvalla on ollut hengitystieinfektion oireita tai on sairastanut hengitystieinfektion juuri ennen tapahtumaa, suositellaan osallistumisen perumista. Paras tapa suojella muita osallistujia on se, että toimintaan ei osallistu taudille altistuneita. Terveitä päiviä ennen osallistumista tulisi olla 3.

Leirin peruuttaminen

Lievennämme protuleirien peruutusehtoja tässä poikkeustilanteessa siten, että leirin alkuun mennessä tehdystä peruutuksesta peritään vain 60 euron peruutusmaksu toimistokulujen kattamiseksi. Sairastuneet ja riskiryhmäläiset voivat hakea vapautusta peruutusmaksusta terveydenhuollon ammattilaisen kirjoittamaa todistusta vastaan. Mikäli leiriläinen jää pois ilman peruutusta, maksamaton leirilasku peritään kokonaan.

Mikäli epidemiatilanne Suomessa pahenee ja valtioneuvoston viralliset ohjeistukset muuttuvat, on hyvä varautua siihen, että leiri saatetaan vielä perua lyhyelläkin varoitusajalla. Tässä tapauksessa leirimaksu palautetaan.

2. Oireilu tai sairastuminen leirin tai muun toiminnan aikana

Jos toiminnan aikana ilmenee koronavirukseen viittaavia oireita tai henkilö sairastuu, hänet siirretään matalalla kynnyksellä ja välittömästi erilliseen tilaan odottamaan. Lähikontaktia oireilevaan tai sairastuneeseen vältetään säilyttäen riittävä etäisyys. Kesken toiminnan sairastunut ohjataan lähtemään kotiin ja koronavirustesteihin.

Alle 18-vuotiaan henkilön sairastuessa otetaan yhteyttä sekä huoltajiin että terveyskeskukseen. Testeihin hakeutumisesta ja testien tuloksista (negatiivinen tai positiivinen) tiedotetaan aina kaikkia täysi-ikäisiä osallistujia ja alle 18-vuotiaiden osallistujien huoltajia. Sairaustapauksissa yhteystahona osallistujille ja huoltajille on Protun toimisto.

3. Jos toiminnan aikana tai jälkeen todetaan koronavirustartunta

Mikäli protuleirin, koulutuksen tai muun tapahtuman aikana todetaan vahvistettu koronavirustartunta, keskeytetään tapahtuma ja ohjeistetaan olemaan yhteydessä omaan kunnalliseen terveyspalveluun.

Tartuntaketjujen selvitystyö kuuluu kunnan tai sairaanhoitopiirin tartuntataudeista vastaavalle lääkärille.

Jos koronavirustartunta todetaan jollakulla osallistujalla, selvitetään, onko tapahtunut altistumista, ja altistuneet jäljitetään ja asetetaan karanteeniin 14 vuorokaudeksi.

4. Riskiryhmään kuuluvat

Riskiryhmään kuuluvan henkilön osallistumisen leirille tai muuhun Protun toimintaan arvioi osallistuja itse tai osallistujan huoltaja. Asiassa voi konsultoida tarvittaessa hoitavaa lääkäriä. Sairaanhoitopiirit ovat laatineet tarkentavia ohjeita riskiryhmiin kuuluvista lapsista ja nuorista.

5. Tarpeettomia fyysisiä kontakteja tulee välttää

Koronavirus tarttuu ensisijaisesti pisaratartuntana. Leirillä ja muussa Protun toiminnassa vältetään tilanteita, joissa ollaan suorassa kosketuksessa muiden kanssa.

1.    Paikalle saapuminen ja poistuminen.

 • Ei kätellä paikalle saapuessa tai lähtiessä.
 • Protuleirillä: Huoltajille ja perheenjäsenille suunnattua loppujuhlaa ei järjestetä leirin lopuksi. Leirin vetäjät voivat mahdollisuuksien mukaan järjestää etäjuhlan videoyhteyden välityksellä.

2.    Majoitus.    

 • Majoitus järjestetään tapahtumapaikan puitteiden mahdollistaessa tavallista väljemmin.

3.    Saunominen ja peseytyminen.

 • Saunominen ja peseytyminen toteutetaan pienemmissä ryhmissä porrastaen. Jokaisella on myös entiseen tapaan mahdollisuus peseytyä yksin.

4.    Ruokailu.

 • Huolehditaan hyvästä käsihygieniasta ennen ja jälkeen ruokailun.
 • Ruokatarvikkeet toimitetaan paikan päälle mahdollisuuksien mukaan ruokakassitilauksina tai muilla järjestelyillä niin, ettei kokki poistu kauppaan. Kokki huolehtii ruokailun hygieenisyydestä sekä noudattaa erillisiä annettuja ohjeistuksia sen noudattamiseksi.

5.    Ohjelma.

 • Ohjelma suunnitellaan niin, että lähikontakteja on tavanomaista vähemmän. Toiminnassa noudatetaan siis tavalliseen tapaan henkistä läheisyyttä, mutta samalla nyt fyysistä etäisyyttä.

6.    Ulkopuoliset vierailijat.    

 • Paikalle ei kutsuta muita ihmisiä, kuten ohjelmaan sisältyviä vierailijoita tai toimittajia. Mahdolliset vierailut järjestetään etänä mahdollisuuksien mukaan.

6. Hyvä käsi- ja yskimishygienia ehkäisee tartuntoja

Koronavirus tarttuu ensisijaisesti pisaratartuntana. Oikein toteutettu yskimis- ja käsihygienia estää tartuntoja.

 • Kasvomaskien käyttämisessä toiminnassamme noudatamme ajantasaista viranomaisohjeistusta. Osallistujien on tuotava mukanaan omat maskit. Maskeja on oltava mukana riittävä määrä koko tapahtuman, kuten leirin ajaksi.
 • Kaikki pesevät kätensä aina vessassa käymisen jälkeen, ennen ja jälkeen ruokailua, aina ulkoa sisälle tullessa, sekä aina aivastamisen tai yskimisen jälkeen, tai kun kädet ovat näkyvästi likaiset.
 • Käsien oikeaoppiseen pesemiseen ohjeistetaan heti tapahtuman alussa ja ohjeita ripustetaan myös käsienpesupaikoille. Lisäksi pesemistä tehostetaan käsihuuhteen käytöllä.
 • Kädet kuivataan kertakäyttöisiin paperisiin käsipyyhkeisiin tai omiin, henkilökohtaisiin kangaspyyhkeisiin.
 • Jos käsienpesumahdollisuutta ei ole, käytetään käsihuuhdetta. Käsihuuhdetta on helposti saatavilla.
 • Ohjeistetaan välttämään nenän, silmien ja suun koskettelua, ellei ole juuri pessyt käsiä.
 • Aivastamisen tai yskimisen yhteydessä suun eteen laitetaan kertakäyttönenäliina, joka heitetään heti käytön jälkeen pois. Jos nenäliinaa ei ole saatavilla, suojataan suu kyynärtaipeella. Kädet pestään tämän jälkeen.

7. Tilojen siivous

Virus voi tarttua myös kosketuksen kautta. Koronavirukset eivät säily pitkiä aikoja ilmassa tai pinnoilla vaihtelevissa lämpötiloissa. Tavaroiden välityksellä tapahtuvia tartuntoja ei ole todettu. Siivouksessa käytetään heikosti emäksistä yleispuhdistusainetta. Saniteettitiloissa voi siivousta tehostaa käyttämällä desinfiointiainetta.

 • Pyyhitään kosketuspinnat, kuten ovenkahvat, käsinojat, pöydät, valokatkaisijat ja hanat vähintään päivittäin.
 • Yhteiskäytössä olevien työvälineiden, kuten kynien tai askartelutarvikkeiden (sakset ym.) käyttöä vältetään tai ne puhdistetaan aina käyttäjien välillä.
 • Suositellaan osallistujia tuomaan omat kynät, kumit ja mahdolliset askarteluvälineet. Vältetään sellaisten yhteisten välineiden käyttöä, joita ei voida helposti pestä tai pitää puhtaana.

8. Muuta huomioitavaa

Lisätietoa Protun toiminnan erityisjärjestelyistä vuonna 2021 voit saada lähettämällä viestiä korona@protu.fi

Lisää ajantasaista tietoa koronaviruksesta THL:n sivuilta

OKM:n ohjeistus koronaviruksesta

THL:n käsienpesuohje

© Prometheus-leirin tuki ry