Prometheus-leirin tuki ry
Palkkatilankatu 3, 00240 Helsinki
Puh: (09) 4368 5270
Email: protu@protu.fi
Pääsihteeri Anu Taivainen
Puh: 040 6529 112
Email: paasihteeri@protu.fi
Koronan takia kevään 2021 koulutukset järjestetään hybridimallina niin, että osa koulutusten sisällöstä on muutettu etämuotoiseksi. Tämän "Kysymyksiä ja vastauksia koulutuksista" -sivun tietoja ei ole vielä päivitetty koskemaan hybridikoulutuksia. Löydät tietoa kevään koulutusten käytännöistä, etäkoulutusmoduulien sisällöstä ja eri tiimiläisroolien edellyttämistä moduuleista täällä.
--
Tällä sivulla on vastauksia yleisimpiin kysymyksiin koulutuksista ja niihin ilmoittautumisesta. Varsinaiset ilmoittautumisohjeet löydät täältä.
Voit käyttää selaimesi hakutoimintoa löytääksesi etsimäsi. Jos et löydä kysymykseesi vastausta, ota yhteyttä toimistoon tai koulutusjaostoon.
K: Mikä on aikataulu tiimiläiseksi hakemiselle?
K: Milloin ja miten jäsenyyttä pitää hakea, jotta pääsee apuohjaajaksi?
K: Mistä tiedän, onko minulla jo käyttäjätunnus ja mikä se on?
K: Miten luon käyttäjätunnuksen?
Koulutusilmoittautumiset, peruutukset ja vaihtamiset
K: Roolihakemusvalikossa ei näy omaa rooliani?
K: Miten koulutuksiin ilmoittaudutaan?
K: Olen ilmoittautunut koulutukseen, mutta en muista mihin. Miten saan sen selville?
K: Miten voin perua ilmoittautumiseni tiettyyn koulutukseen?
K: Miten voin vaihtaa koulutusta?
K: Haluaisin lähteä ohjaamaan mutta tarpeelliset koulutukset menivät jo. Mitä teen?
K: Mitä ovat SUPER1-koulutukset?
K: Mitä ovat SUPER2-koulutukset?
K: Mitä ovat UPO1-koulutukset?
K: Mitä ovat EA/MTEA-koulutukset?
K: Onko ruotsinkielisiä koulutuksia?
Mihin koulutuksiin saan matkakorvaukset?
K: Matkakorvaukset erikois-/teemakoulutuksiin?
K: Mikä on koulutuskirje? Milloin se tulee?
K: Koulutukseen on enää muutama päivä enkä ole saanut koulutuskirjettä. Mitä teen?
K: Pitääkö yhteiskuljetuksen kyytiin haluavan ilmoittautua erikseen johonkin?
K: Mitä se koulutus maksoikaan?
K: Mihin aikaan koulutukset loppuvat sunnuntaisin?
K: Voinko vaihtaa tiimikoulutustani?
K: Pitääkö tiimikoulutukseenkin ilmoittautua
K: Millä paikkakunnilla tiimikoulutukset järjestetään?
K: Mitäs sitten kun koulutukset on käyty?
K: Mikä on Ohjusten opas? Mistä sen saa?
K: Miten saan yhteyden koulutusjaostoon?
V: Roolien hakeminen alkaa syksyllä loka-marraskuussa ja päättyy sitten, kun omaa roolia vastaavat koulutuspaikat ovat täynnä. Tarkka aikataulu vaihtelee vuosittain, tämän vuoden tarkat päivämäärät löydät ilmoittautumisohjeista.
Varsinainen koulutuksiin ilmoittautuminen aukesi lähikoulutusten osalta 14.12. ja etenkin uusien apuohjaajien kannattaa ilmoittautua mahdollisimman pian. Ilmoittautuminen koulutuksiin jatkuu niin kauan kuin koulutuksissa on tilaa. Etäkoulutuksien ilmoittautumisesta sekä aikatauluista kerrotaan lisää myöhemmin.
V: Apuohjaajaksi kouluttautuvien on oltava yhdistyksen jäseniä. Myös kuluvan vuoden jäsenmaksu pitää olla maksettu. Ohjaajille jäsenyys ei ole tiimissä toimimisen edellytys, mutta koulutusten täysihoitomaksut ovat jäsenille edullisempia.
Jäsenyyttä voit hakea täältä löytyvällä lomakkeella.
Haethan jäsenyyttä mieluiten viimeistään lokakuussa, jotta sinut ehditään hyväksyä jäseneksi ja ehdit saada kuluvan vuoden jäsenmaksulaskun ja maksaa sen vielä tämän vuoden puolella ja ennen koulutusilmoittautumisen avutumista!
V: Jos sinulla on toimiva käyttäjätunnus, olet saanut siitä sähköpostia. Jos olet liittynyt jäseneksi tai ilmoittautunut leirille, olet samalla luonut tunnuksen. Tunnus on yleensä muotoa Sukunimi Etunimi. Jos et tiedä käyttäjätunnustasi tai et ole saanut sähköpostia, ota yhteyttä toimistoon.
Jos olet perhejäsen, etkä tiedä käyttäjätunnustasi sivustolle (tai et edes tiedä, onko sinulla sellainen), ota yhteyttä toimistoon niin saat tietää tunnuksesi. Älä luo ominpäin toista tunnusta, äläkä myöskään ilmoittaudu toisen perheenjäsenesi tunnuksilla!
Samoin, jos olet liittynyt Protuun ennen vuotta 2011, sinulle on jo luotu tunnus. Ota yhteyttä toimistoon!
V: Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta sivustolle, voit luoda sellaisen täällä. Rekisteröityessäsi saat sähköpostiisi varmistusviestin, jonka linkkiä klikkaamalla viimeistelet rekisteröitymisesi.
K: Miten roolia haetaan?
V: Roolia haetaan Protun nettisivuilla omasta käyttäjäprofiilista. Kirjaudu ensin sivuille sisään omalla käyttäjätunnuksellasi ja klikkaa oikeasta yläkulmasta omaa nimeäsi. Sen jälkeen klikkaa “Jätä roolihakemus” linkkiä, valitse pudotusvalikosta oma roolisi (apua oikean roolin valintaan löytyy täältä), ja paina lopuksi “Lähetä roolihakemus”. Onnistuneen roolihakemuksen jälkeen sivulle ilmestyy teksti: “Your application was received for:”. Roolihakemukset hyväksytään Protun toimistolla muiden töiden lomassa, joten sen hyväksymisessä voi kestää muutama päivä. Kun rooli on hyväksytty, siitä lähetetään sinulle sähköpostiviesti.
V: Suurella todennäköisyydellä olet jo hakenut roolia. Kun haet esimerkiksi UA-roolia ja hakemus onnistuu, UA-rooli putoaa pois valikosta. Jos olet kuitenkin epävarma hakemuksen onnistumisesta, ota yhteyttä Protun toimistoon.
V: Kun sinulle on myönnetty rooli, pääset ilmoittautumaan koulutuksiin. Avaa koulutukset täältä ja klikkaa auki ne koulutukset, joihin haluat ilmoittautua. Koulutuksen etusivun oikeassa yläkulmassa on painike “Ilmoittaudu”, jota painamalla ilmoittaudut koulutukseen. Saat ilmoittautumisen onnistumisesta vielä sähköpostiisi vahvistuksen. Molempiin koulutuksiin tulee ilmoittautua erikseen. Apua oikeiden koulutusten valintaan löydät täältä.
V: Kirjaudu sisään sivuston oikeasta yläkulmasta. Sitten klikkaa omaa nimeäsi, ja jos olet ilmoittautunut koulutukseen, se näkyy sivun ylälaidassa kohdassa Osallistumiset.
V: Koulutus on mahdollisesti jo täynnä, jolloin sinun täytyy valita uusi koulutus. Huomaathan, että voit ilmoittautua myös SUPER1-koulutukseen. Jos missään lähimmistä koulutuksista ei ole tilaa, sovi Protun toimiston kanssa matkakorvauksista kauempaan koulutukseen.
Olethan jättänyt jo roolihakemuksen? Välttääksemme virheellisiä ilmoittautumisia, ilmoittautuminen koulutukseen onnistuu vain, mikäli jäsenen tiedoista löytyy oikea rooli. Jos et ole vielä hakenut roolia, mene omiin tietoihisi klikkaamalla nimeäsi oikealla yläkulmassa ja valitse Jätä roolihakemus -välilehti. Roolin hyväksymiseen menee 0-5 arkipäivää, joten et pääse hakemuksen jälkeen välittömästi ilmoittautumaan koulutukseen.
V: Jos koulutukseen, jossa olet, on aikaa enemmän kuin kaksi viikkoa: Klikkaa koulutuksen nimeä Koulutukset-sivulla. Paina Peru ilmoittautuminen -painiketta. Tämän jälkeen voit halutessasi ilmoittautua toiseen, vaihtoehtoiseen koulutukseen.
Jos joudut jonkin pakottavan esteen, kuten sairastumisen, takia perumaan tulosi alle kaksi viikkoa ennen, ilmoitathan siitä koulutusviikon keskiviikkoon asti Protun toimistolle ja sen jälkeen suoraan vastuukouluttajillesi. Mikäli jätät saapumatta koulutukseen etkä ole perunut osallistumistasi, veloitamme sinulta koulutuksen täysihoitomaksun ja laskutuslisän (10 euroa).
V: Jos sekä koulutukseen jonka olet perumassa, että koulutukseen johon aiot vaihtaa, on aikaa vähintään kaksi viikkoa, voit vaihtaa koulutustasi. Peru ensin vanha koulutuksesi, ja sen jälkeen voit ilmoittautua toiseen koulutukseen. Jos koulutuksen vaihtaminen jäsensivujen kautta ei ole mahdollista, ota yhteyttä Protun toimistoon.
V: Ota yhteyttä toimistoon! Peruutuspaikkoja tai poikkeusjärjestelyjä voi olla saatavilla riippuen ilmoittautumisen ajankohdasta.
V: SUPER1 on kaikille rooleille sopiva ykköskoulutus.
Uusille apuohjaajille ja uusille ohjaajille (UA ja UO) koulutus tarjoaa perustiedot leirinvedosta, Protusta järjestönä, siitä miksi protuleirejä tehdään ja mahdollisuuden tavata kokeneempia leirinvetäjiä.
Vanhoille (UVA, VVA, UPO, UVO, VVO) koulutuksessa on omaa ohjelmaa, jossa syvennetään leirinvedon perusteita ja jaetaan kokemuksia edellisistä leireistä. Uusille ohjaajille (UO) koulutus esittelee protukulttuurin eli millainen Protu on toimintaympäristönä ja minkälaisia käytäntöjä leireillä noudatetaan.
V: UA1 on uusille apuohjaajille tarkoitettu ykköskoulutus, joka antaa perustiedot leirinvedosta, Protusta järjestönä ja leirin tavoitteista. Jos olet intoa puhkuva edellisen kesän leiriläinen, tämä on sinun ensimmäinen koulutuksesi, mutta vaihtoehtona on Super1-koulutus, jos lähialueellasi ei ole UA1-koulutusta.
V: SUPER2 on kaikille rooleille sopiva kakkoskoulutus. Koulutus painottuu leiriohjelman suunnitteluun ja käytännön toteuttamiseen. Koulutuksessa on sekä yhteistä että eriytettyä ohjelmaa uusille ja vanhoille tiimiläisille.
V: Teemakoulutuksessa käsitellään jotain leirinvetoon liittyvää teemaa syvällisesti ja monipuolisesti. Ohessa vahvistetaan omia leirinvetotaitoja.
TEEMA-koulutus sopii ohjustyypeille UVA, VVA, UPO, UVO, VVO. Myös UA:t ja UO:t ovat tervetulleita osallistumaan jos teemat kiinnostavat, mutta heille tämä koulutus tulee pakollisten kahden muun koulutuksen lisäksi ja matkojakaan ei valitettavasti voida korvata.
Jos olet UA tai UO ja haluat mukaan TEEMA-koulutukseen, ota yhteyttä toimistoon. Klikkaamalla teemakoulutusta Koulutukset-sivulla näet, mikä sen teema on. Suosittelemme valitsemaan teemakoulutuksista lähimpänä sijaitsevan. Koska teemakoulutusten välillä voi olla sisällöllisiä eroja, matkat mihin tahansa teemakoulutuksista kuitenkin korvataan yllä mainituille ohjustyypeille.
V: UPO1 on perjantaina jonkin SUPER2-koulutuksen yhteydessä järjestettävä yhden illan koulutus, jolla UPO:t voivat korvata oman 1-koulutuksensa. UPO1:n jälkeen UPOt voivat jäädä vielä samassa paikassa lauantaista sunnuntaihin olevaan SUPER2-koulutukseen. Näin siis molemmat koulutukset hoituvat yhdellä viikonlopulla. UPO1-koulutukseen korvataan matkakulut koko Suomesta. Yleensä UPO1-koulutus alkaa perjantaina klo 18.00, mutta tarkka alkamisaika vahvistetaan koulutuskirjeessä.
V: VOE eli Vanhojen ohjaajien erikoiskoulutus: Yhden lauantain pituinen koulutus, joka on suunnattu vanhoille ohjaajille. Osallistujat voivat itse vaikuttaa koulutuksen sisältöön. VOE on tarkoitettu ensisijaisesti ohjaajille, jotka ovat olleet tiimissä useamman kerran viime vuosina. Koulutus sopii kuitenkin kaikille UVO- ja VVO-roolillisille. VOE-koulutukseen korvataan matkakulut koko Suomesta. Yleensä VOE-koulutus on lauantaina n. 10-18, mutta tarkka aikataulu vahvistetaan koulutuskirjeessä.
V: EA- ja MTEA-koulutukset ovat ensiapukoulutuksia. EA-koulutus on tavanomainen, fyysiseen turvallisuuteen keskittyvä, ensiapukoulutus. MTEA-koulutus on mielenterveyden ensiapuun keskittyvä koulutus. EA-/MTEA-koulutuksiin voivat osallistua ensisijaisesti tiimiläiseksi hakevat, ja erityisesti niitä suositellaan ohjaajille ja täysi-ikäisille apuohjaajille. EA-koulutukset ovat muista tiimiläiskoulutuksista erillisiä ja se pitää käydä roolinsa sopivien koulutusten lisäksi (esim. UA:n pitää käydä kaksi koulutusta ja hän voi halutessaan käydä EA-koulutuksen näiden lisäksi). Poikkeuksena tähän on UPO-rooli, joka voi korvata EA-koulutuksella 1-koulutuksensa. EA- ja MTEA-koulutusten tarjonta vaihtelee vuosittain. Tämän vuoden tarjonnan löydät “Koulutukset”-sivulta. Koulutuksen hinnan ja muut käytännön asiat löytyy koulutuksen omalta sivulta.
V: Ruotsinkielistä koulutusta on tarjolla yhdessä 1-koulutuksessa (SVENSKA1) ja yhdessä 2-koulutuksessa (SVENSKA2). Sisällöllisesti nämä vastaavat Super-koulutuksia. Ruotsinkieliset saavat matkakorvaukset ruotsinkielisiin koulutuksiin kaikkialta Suomesta.
Ruotsinkieliset tiimit osallistuvat myös kaksikieliseen tiimikoulutukseen.
V: Englanninkielisiä koulutuksia ei tällä hetkellä järjestetä niiden kysynnän vähyyden vuoksi. Mikäli haluaisit olla mukana järjestämässä englanninkielisiä koulutuksia, kannattaa olla yhteydessä koulutusjaostoon.
V: Jos perille koulutuspaikkaan ei pääse julkisilla, Protu järjestää yhteiskuljetuksen, joka lähtee koulutusta lähimmistä kaupungista, johon pääsee junalla. Protu maksaa matkakulut lähimmän koulutuksesi yhteiskuljetuksen lähtöpaikkaan tai koulutuspaikkaan, jos matkakulusi ylittävät 7 €. Mikäli haluat tukea Protun toimintaa, voit jättää matkakorvaukset pyytämättä joko osittain tai kokonaan.
Matkat korvataan julkisten kulkuneuvojen ja henkilölle kuuluvien alennusten mukaisesti ja matkaliput liitetään korvauspyyntöön. Matkakorvauslomake täytetään koulutuksessa: varaudu esittämään matkaliput, tilinumero ja tilinomistajan nimi. Tarvittaessa korvauksen saa koulutuksessa myös käteisellä.
Auton käytöstä voi saada kilometrikorvausta 20 st/km (v. 2021 taksa), jos se on edullisin tarkoituksenmukainen kulkuneuvo. Korvaus maksetaan jälkikäteen tilille (ei käteismaksuja) matkalaskulla, jossa on ajoerittely (koti-koulutuspaikka-koti) ja kuljettajan henkilötunnus, sillä km-korvaus ilmoitetaan verottajan tuloreksiteriin.
Mikäli et pääse lähikoulutukseen painavan syyn vuoksi (työvuoro, koepäivä (kokeisiin lukeminen ei riitä syyksi!), perhetapahtuma, varattu matka tms.) tai et ole varma matkojesi korvaamisesta, ota yhteyttä Protun toimistoon ja sovi korvauksista etukäteen.
Pääasiassa koulutus kannattaa valita sieltä minne on helpointa tulla!
Esim. Jos asut Pirkanmaalla, voit olla varma, että saat matkakorvaukset Tampereen alueen koulutukseen. Jos et tiedä, missä maakunnassa asut, hae esimerkiksi Wikipediasta omaa kotikuntaasi, jolloin saat selville oman kotimaakuntasi.
Huomaa, että yksi lähialue voi kattaa monta maakuntaa ja maakunta voi kuulua kahteen lähialueeseen. Koulutuslistassa voi koulutukset suodattaa esiin alueen mukaan. Oman lähialueesi, jonka koulutuksiin siis varmasti saat korvaukset, löydät alla olevan listan avulla.
Matkakorvaukset teema-/erikoiskoulutuksiin?
Joitain koulutuksia, esimerkiksi teemakoulutuksia ja erikoiskoulutuksia, järjestetään vain muutamia ja pelkästään Etelä-Suomessa. Jos tällaista koulutusta suositellaan ohjustyypillesi, saat siihen korvaukset kaikkialta Suomesta. Nämä koulutukset on merkitty kaikkien alueiden koulutuksiksi, eli suodatus lähialueen perusteella listaa tällaiset vaihtoehdot aina. Tiimikoulutuksiin maksetaan matkakulut koko maasta.
V: Koulutuskirje lähetetään sähköpostitse koulutukseen ilmoittautuneille viimeistään viikkoa ennen koulutusta. Se sisältää vastuukouluttajien yhteystiedot sekä käytännön tiedot mm. koulutuksen alkamis- ja päättymisajoista sekä yhteiskuljetuksen yksityiskohdista. Huom! Etäkoulutusten koulutuskirjeet tulevat noin 2-3 päivää ennen koulutusta.
V: Koulutuskirjeet lähetetään ilmoittamaasi sähköpostiosoitteeseen viimeistään viikkoa ennen koulutusta. Jos et ole kutsua saanut, ota yhteyttä toimistoon! Huom! Etäkoulutusten koulutuskirje tulee n. 2-3 päivää ennen koulutusta. Jos et ole saanut koulutuskirjettä etäkoulutukseen, ole yhteydessä koulutus@protu.fi
V: Yhteiskuljetukseen ei tarvitse ilmoittautua erikseen, ellei tule kyytiin välipysäkiltä (esim. Riihimäen matkakeskus), josta tulee ilmoittaa etukäteen vastuukouluttajalle. Yhteiskuljetuksen lähtöpaikat ja -ajat löytyvät täältä.
V: Koulutusten osallistujilta peritään pieni täysihoitomaksu, joka sisältää ruoan, majoituksen, ohjelman, vakuutuksen ja yhteiskuljetuksen. UA1-, SUPER1-, SUPER2- ja TEEMA-koulutusten täysihoitomaksu on Protun jäseniltä 25€ ja ei-jäseniltä 30€. UPO1-koulutuksen täysihoitomaksu on 5€ ja VOE-koulutusten jäseniltä 15€ ja ei-jäseniltä 20€. (Huom. apuohjaajaksi kouluttautuvien on oltava yhdistyksen jäseniä).
Maksaminen tapahtuu koulutuksessa paikan päällä käteisellä. Mikäli joudumme laskuttamaan maksun jälkikäteen, laskuun lisätään 5€ laskutuslisä.
Mikäli tarvitset alennusta täysihoitomaksuun vähävaraisuuden tai muun syyn perusteella, voit hakea alennusta vapaamuotoisella sähköpostihakemuksella Protun toimistolle osoitteeseen protu@protu.fi.
Etäkoulutukset ovat maksuttomia.
V: Koulutus alkaa pääsääntöisesti lauantaina koulutuspaikalla klo 10.00. Yhteiskuljetukset lähtevät koulutuspaikoilta takaisin viimeistään klo 14.00 sunnuntaina. Tarkemmat tiedot saat koulutuskirjeessäsi.
V: Kun leiritiimi on muodostettu, se kutsutaan tiimikoulutukseen. Tiimikoulutuksessa keskitytään tiimin oman toiminnan käynnistämiseen ja harjoitellaan käytännön leirinvetotaitoja.
V: Et valitettavasti voi vaihtaa tiimikoulutustasi. Tiimit sijoitetaan tiimikoulutuksiin siten, että koulutus sopii mahdollisimman monen ilmoittamiin aikatauluihin. Jos tiiminne aikataulut ovat muuttuneet siten, että saisitte enemmän osallistujia johonkin toiseen tiimikoulutukseen, voitte ottaa yhteyttä koulutusjaostoon. Mikäli et pääse oman tiimisi tiimikoulutukseen, voit ilmoittautua yhden lauantain kestävään pikatiimikoulutukseen.
V: Pitää. Saatuasi tiedot omasta tiimikoulutuksestasi ilmoittaudu koulutukseesi Koulutukset-sivulla. Jokainen tiimikoulutukseen osallistuva henkilö ilmoittautuu erikseen.
V: Tiimikoulutukset pyritään järjestämään siten, että maksettavien matkakorvausten määrä pysyisi kohtuullisena. Tästä yleensä seuraa, että tiimikoulutuksia järjestetään Helsingin ja Tampereen lähistöllä.
V: Ota yhteyttä rekrytointiryhmään: rekry@protu.fi
V: Koulutusten käymisen jälkeen on aika odottaa päätöstä tiimiin pääsystä. Kun kaikki koulutukset on pidetty, rekrytointiryhmä muodostaa leiritiimit ja ilmoittaa kaikille kouluttautuneille tiedon siitä, onko päässyt tiimiin. Tämä tapahtuu ennen tiimikoulutuksia. Tiimiin päässeet saavat samalla tiiminsä yhteystiedot sekä tiedot kesän leiristä ja tiimikoulutuksesta. Ennen kesää tiimi käy yhdessä tiimikoulutuksessa. Tästä lisää tietoa koulutuksissa ja tiimitietojen yhteydessä. Sitten alkaakin itse leirin suunnittelu ja veto!
V: Ohjusten opas sisältää neuvoja Prometheus-leirin suunnittelua ja toteuttamista varten. Se jaetaan tiimikoulutuksessa (jos et pääse paikalle, huolehdi, että joku muu tiimistäsi sen sinulle hankkii). Ohjusten oppaan sähköinen versio on tiimiläisten käytettävissä materiaalipankin kautta.
V: Helpoiten tavoitat koulutusjaoston lähettämällä sähköpostia: koulutus@protu.fi.
Emme pure, vaikka kysyisit tyhmiäkin! Me suorastaan rakastamme tyhmiä kysymyksiä, koska niiden avulla vältymme tyhmiltä tilanteilta. Joten kysy mitä vain, mikä askarruttaa! Jos et löytänyt vastausta tältä sivulta, lähetä sähköpostia!