Jäsenalue
Voit kirjautua antamalla joko käyttäjätunnuksesi tai käyttäjätiliisi tallennetun sähköpostiosoitteesi.
Huomaathan, että salasanassa isot ja pienet kirjaimet ovat eri merkkejä.

Kysymyksiä ja vastauksia koulutuksista

Tällä sivulla on vastauksia yleisimpiin kysymyksiin koulutuksista ja niihin ilmoittautumisesta. Varsinaiset ilmoittautumisohjeet löydät täältä.

Voit käyttää selaimesi hakutoimintoa löytääksesi etsimäsi. Jos et löydä kysymykseesi vastausta, ota yhteyttä toimistoon tai koulutusjaostoon.

 

Jäsenyys ja käyttäjätunnukset

K: Mikä on aikataulu tiimiläiseksi hakemiselle?

K: Milloin ja miten jäsenyyttä pitää hakea, jotta pääsee apuohjaajaksi?

K: Mistä tiedän, onko minulla jo käyttäjätunnus ja mikä se on?

K: Miten luon käyttäjätunnuksen?

 

Koulutusilmoittautumiset, peruutukset ja vaihtamiset

K: Olen ilmoittautunut koulutukseen, mutta en muista mihin. Miten saan sen selville?

K: En pysty ilmoittautumaan UA-koulutukseen, vaikka olen UA. Järjestelmä sanoo "There is no room for this course for your role". Mitä teen?

K: Miten voin perua ilmoittautumiseni tiettyyn koulutukseen?

K: Miten voin vaihtaa koulutusta?

K: Haluaisin lähteä ohjaamaan mutta tarpeelliset koulutukset menivät jo. Mitä teen?

 

Tarjolla olevat koulutukset

K: Mitä ovat SUPER1-koulutukset?

K: Mitä ovat UA1-koulutukset?

K: Mitä ovat SUPER2-koulutukset?

K: Mikä on TEEMA-koulutus?

K: Mitä ovat UPO1-koulutukset?

K: Mitä ovat VOE-koulutukset?

K: Mitä ovat EA-koulutukset?

K: Onko ruotsinkielisiä koulutuksia?

 

Mihin koulutuksiin saan matkakorvaukset?

K: Matkakorvaukset erikois-/teemakoulutuksiin?

 

Käytännön asiat koulutuksissa

K: Mikä on koulutuskirje? Milloin se tulee?

K: Koulutukseen on enää muutama päivä enkä ole saanut koulutuskirjettä. Mitä teen?

K: Pitääkö yhteiskuljetuksen kyytiin haluavan ilmoittautua erikseen johonkin?

K: Mitä se koulutus maksoikaan?

K: Mihin aikaan koulutukset loppuvat sunnuntaisin?

 

Tiimikoulutukset

K: Mikä on tiimikoulutus?

K: Voinko vaihtaa tiimikoulutustani?

K: Pitääkö tiimikoulutukseenkin ilmoittautua

K: Millä paikkakunnilla tiimikoulutukset järjestetään?

 

Muita kysymyksiä

K: Sairastuin kesken koulutuksen ja jouduin lähtemään kotiin. Joudunko käymään koulutuksen uudestaan?

K: Mitäs sitten kun koulutukset on käyty?

K: Mikä on Ohjusten opas? Mistä sen saa?

K: Miten saan yhteyden koulutusjaostoon?

 

Jäsenyys ja käyttäjätunnukset

K: Mikä on aikataulu tiimiläiseksi hakemiselle?

V: Roolien hakeminen alkaa syksyllä ja päättyy sitten, kun omaa roolia vastaavat koulutuspaikat ovat täynnä.

Varsinainen koulutuksiin ilmoittautuminen aukeaa 1.12. ja etenkin uusien apuohjaajien kannattaa ilmoittautua mahdollisimman pian. Ohjaajien sekä vanhojen apuohjaajien osalta ilmoittautuminen jatkuu niin kauan kuin koulutuksissa on tilaa.

K: Milloin ja miten jäsenyyttä pitää hakea, jotta pääsee apuohjaajaksi?

V: Apuohjaajaksi kouluttautuvien on oltava yhdistyksen jäseniä. Myös kuluvan vuoden jäsenmaksu pitää olla maksettu. Ohjaajille jäsenyys ei ole tiimissä toimimisen edellytys, mutta koulutusten täysihoitomaksut ovat jäsenille edullisempia.

Jäsenyyttä voit hakea täältä löytyvällä lomakkeella.

Haethan jäsenyyttä mieluiten viimeistään lokakuussa, jotta sinut ehditään hyväksyä jäseneksi ja ehdit saada kuluvan vuoden jäsenmaksulaskun ja maksaa sen vielä tämän vuoden puolella ja ennen koulutusilmoittautumisen avutumista!

K: Mistä tiedän, onko minulla jo käyttäjätunnus ja mikä se on?

V: Jos sinulla on toimiva käyttäjätunnus, olet saanut siitä sähköpostia. Jos olet liittynyt jäseneksi tai ilmoittautunut leirille, olet samalla luonut tunnuksen. Tunnus on yleensä muotoa Sukunimi Etunimi. Jos et tiedä käyttäjätunnustasi tai et ole saanut sähköpostia, ota yhteyttä toimistoon.

Jos olet perhejäsen, etkä tiedä käyttäjätunnustasi sivustolle (tai et edes tiedä, onko sinulla sellainen), ota yhteyttä toimistoon niin saat tietää tunnuksesi. Älä luo ominpäin toista tunnusta, äläkä myöskään ilmoittaudu toisen perheenjäsenesi tunnuksilla!

Samoin, jos olet liittynyt Protuun ennen vuotta 2011, sinulle on jo luotu tunnus. Ota yhteyttä toimistoon!

K: Miten luon käyttäjätunnuksen?

V: Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta sivustolle, voit luoda sellaisen täällä. Rekisteröityessäsi saat sähköpostiisi varmistusviestin, jonka linkkiä klikkaamalla viimeistelet rekisteröitymisesi.Koulutusilmoittautumiset, peruutukset ja vaihtamiset

K: Olen ilmoittautunut koulutukseen, mutta en muista mihin. Miten saan sen selville?

V: Kirjaudu sisään sivuston oikeasta yläkulmasta. Sitten klikkaa omaa nimeäsi, ja jos olet ilmoittautunut koulutukseen, se näkyy sivun ylälaidassa kohdassa Osallistumiset.

K: En pysty ilmoittautumaan UA-koulutukseen, vaikka olen UA. Järjestelmä sanoo "There is no room for this course for your role". Mitä teen?

V: Koulutus on mahdollisesti jo täynnä, jolloin sinun täytyy valita uusi koulutus. Huomaathan, että voit ilmoittautua myös SUPER1-koulutukseen. Jos missään lähimmistä koulutuksista ei ole tilaa, sovi Protun toimiston kanssa matkakorvauksista kauempaan koulutukseen.

Olethan jättänyt jo roolihakemuksen? Välttääksemme virheellisiä ilmoittautumisia, ilmoittautuminen koulutukseen onnistuu vain, mikäli jäsenen tiedoista löytyy oikea rooli. Jos et ole vielä hakenut roolia, mene omiin tietoihisi klikkaamalla nimeäsi oikealla yläkulmassa ja valitse Jätä roolihakemus -välilehti. Roolin hyväksymiseen menee 0-5 arkipäivää, joten et pääse hakemuksen jälkeen välittömästi ilmoittautumaan koulutukseen.

K: Miten voin perua ilmoittautumiseni tiettyyn koulutukseen?

V: Jos koulutukseen, jossa olet, on aikaa enemmän kuin kaksi viikkoa: Klikkaa koulutuksen nimeä Koulutukset-sivulla. Paina Peru ilmoittautuminen -painiketta. Tämän jälkeen voit halutessasi ilmoittautua toiseen, vaihtoehtoiseen koulutukseen.

Jos joudut jonkin pakottavan esteen, kuten sairastumisen, takia perumaan tulosi alle kaksi viikkoa ennen, ilmoitathan siitä koulutusviikon keskiviikkoon asti Protun toimistolle ja sen jälkeen suoraan vastuukouluttajillesi. Mikäli jätät saapumatta koulutukseen etkä ole perunut osallistumistasi, veloitamme sinulta koulutuksen täysihoitomaksun ja laskutuslisän (10 euroa).

K: Miten voin vaihtaa koulutusta?

V: Jos sekä koulutukseen jonka olet perumassa, että koulutukseen johon aiot vaihtaa, on aikaa vähintään kaksi viikkoa, voit vaihtaa koulutustasi. Peru ensin vanha koulutuksesi, ja sen jälkeen voit ilmoittautua toiseen koulutukseen. Jos koulutuksen vaihtaminen jäsensivujen kautta ei ole mahdollista, ota yhteyttä Protun toimistoon.

K: Haluaisin lähteä ohjaamaan mutta tarpeelliset koulutukset menivät jo. Mitä teen?

V: Ota yhteyttä toimistoon!Tarjolla olevat koulutukset

K: Mitä ovat SUPER1-koulutukset?

V: SUPER1 on kaikille rooleille sopiva ykköskoulutus.

Uusille apuohjaajille ja uusille ohjaajille (UA ja UO) koulutus tarjoaa perustiedot leirinvedosta, Protusta järjestönä, siitä miksi protuleirejä tehdään ja mahdollisuuden tavata kokeneempia leirinvetäjiä.

Vanhoille (UVA, VVA, UPO, UVO, VVO) koulutuksessa on omaa ohjelmaa, jossa syvennetään leirinvedon perusteita ja jaetaan kokemuksia edellisistä leireistä. Uusille ohjaajille (UO) koulutus esittelee protukulttuurin eli millainen Protu on toimintaympäristönä ja minkälaisia käytäntöjä leireillä noudatetaan.

K: Mitä ovat UA1-koulutukset?

V: UA1 on uusille apuohjaajille tarkoitettu ykköskoulutus, joka antaa perustiedot leirinvedosta, Protusta järjestönä ja leirin tavoitteista. Jos olet intoa puhkuva edellisen kesän leiriläinen, tämä on sinun ensimmäinen koulutuksesi, mutta vaihtoehtona on Super1-koulutus, jos lähialueellasi ei ole UA1-koulutusta.

K: Mitä ovat SUPER2-koulutukset?

V: SUPER2 on kaikille rooleille sopiva kakkoskoulutus. Koulutus painottuu leiriohjelman suunnitteluun ja käytännön toteuttamiseen. Koulutuksessa on sekä yhteistä että eriytettyä ohjelmaa uusille ja vanhoille tiimiläisille.

K: Mikä on TEEMA-koulutus?

V: Teemakoulutuksessa käsitellään jotain leirinvetoon liittyvää teemaa syvällisesti ja monipuolisesti. Ohessa vahvistetaan omia leirinvetotaitoja.

TEEMA-koulutus sopii ohjustyypeille UVA, VVA, UPO, UVO, VVO. Myös UA:t ja UO:t ovat tervetulleita osallistumaan jos teemat kiinnostavat, mutta heille tämä koulutus tulee pakollisten kahden muun koulutuksen lisäksi ja matkojakaan ei valitettavasti voida korvata.

Jos olet UA tai UO ja haluat mukaan TEEMA-koulutukseen, ota yhteyttä toimistoon. Klikkaamalla teemakoulutusta Koulutukset-sivulla näet, mikä sen teema on. Suosittelemme valitsemaan teemakoulutuksista lähimpänä sijaitsevan. Koska teemakoulutusten välillä voi olla sisällöllisiä eroja, matkat mihin tahansa teemakoulutuksista kuitenkin korvataan yllä mainituille ohjustyypeille.

K: Mitä ovat UPO1-koulutukset?

V: UPO1 on perjantaina jonkin SUPER2-koulutuksen yhteydessä järjestettävä yhden illan koulutus, jolla UPOt voivat korvata oman 1-koulutuksensa. UPO1:n jälkeen UPOt voivat jäädä vielä samassa paikassa lauantaista sunnuntaihin olevaan SUPER2-koulutukseen. Näin siis molemmat koulutukset hoituvat yhdellä viikonlopulla.

K: Mitä ovat VOE-koulutukset?

V: VOE eli Vanhojen Ohjaajien Erikoiskoulutus: Yhden lauantain pituinen koulutus, joka järjestetään jonkin SUPER2-koulutuksen yhteydessä. Vanhat ohjaajat vaikuttavat itse koulutuksen sisältöön. Halutessaan VVO voi myös ilmoittautua samanaikaiseen 2-koulutukseen ja osallistua sen ohjelmaan sunnuntain ajan. Tarkoitettu ensisijaisesti ohjaajille, jotka ovat olleet tiimissä useamman kerran viimevuosina!

K: Mitä ovat EA-koulutukset?

V: EA-koulutuksia (eli ensiapukoulutuksia) järjestetään vuonna 2018 kaksi kappaletta maaliskuussa. EA-koulutuksiin voivat osallistua ensisijaisesti tiimiläiseksi hakevat, ja erityisesti niitä suositellaan ohjaajille ja täysi-ikäisille apuohjaajille. EA-koulutukset ovat muista tiimiläiskoulutuksista erillisiä ja se pitää käydä roolinsa sopivien koulutusten lisäksi (esim. UA:n pitää käydä kaksi koulutusta ja hän voi halutessaan käydä EA-koulutuksen näiden lisäksi). Poikkeuksena tähän on UPO-rooli, joka voi korvata EA-koulutuksella 1-koulutuksensa. EA-koulutuksissa käydään EA1-kurssin sisältö ja kouluttajana toimii virallinen EA-kouluttaja. Koulutus maksaa 40 euroa ja koulutuksesta on ostettavissa SPR:n virallinen EA1-kortti 8 euron hintaan. Nettisivujen ilmoittautumisjärjestelmä vaatii ilmoittautujilta tulevan kesän tiimiläisroolin, mutta koulutukseen voi ilmoittautua, vaikka ei olisikaan lähdössä kesällä tiimiin. Tällöin ilmoittautuminen tapahtuu sähköpostilla osoitteeseen koulutus.hr@protu.fi. Kerro viestissä nimesi sekä mihin koulutukseen haluat ilmoittautua.

K: Onko ruotsinkielisiä koulutuksia?

V: Ruotsinkielistä koulutusta on tarjolla yhdessä 1-koulutuksessa (SVENSKA1) ja yhdessä 2-koulutuksessa (SVENSKA2). Sisällöllisesti nämä vastaavat Super-koulutuksia. Ruotsinkieliset saavat matkakorvaukset ruotsinkielisiin koulutuksiin kaikkialta Suomesta.

Ruotsinkieliset tiimit osallistuvat myös kaksikieliseen tiimikoulutukseen.Matkakorvaukset

K: Mihin koulutuksiin saan matkakorvaukset?

V: Koulutuksiin järjestetään yhteiskuljetus koulutuspaikkaa lähellä olevan kaupungin rautatieasemalta, mikäli paikalle ei pääse helposti julkisella liikenteellä. Pienentääkseen taloudellista kynnystä osallistua yhdistyksen toimintaan Protu maksaa matkoista koulutuksiin ja niistä pois korvauksia alla olevien kriteerien mukaan. Mikäli haluat tukea Protun toimintaa, voit jättää matkakorvaukset pyytämättä joko osittain tai kokonaan.

Matkakorvaukset maksetaan lähtökohtaisesti vain kotipaikkasi lähimpiin koulutuksiin. Matkakorvauksia, joiden menopaluuhinta on yhteensä alle 7 euroa, ei makseta. Koulutuksen osallistujalle voidaan maksaa matkakorvaukset lähialueensa koulutukseen junalla (VR:n eko-luokassa) tai bussilla kaikkien käytettävissä olevien alennusten mukaan. Yksityisautolla matkustavalle osallistualle voidaan maksaa matkakorvauksia sen verran kuin vastaava matka julkisilla kulkuneuvoilla olisi maksanut. Mikäli osallistuja ei pääse lähialueensa koulutukseen jonkin painavan syyn vuoksi, pitää matkakorvauksista sopia etukäteen Protun toimiston kanssa. Painavia syitä on esim. samaan aikaan oleva työvuoro tai koepäivä (kokeisiin lukeminen ei ole riitävä syy) tai jo varattu matka tai perhetapahtuma.

Matkakorvaukset maksetaan pääsääntöisesti tilille kahden viikon sisällä siitä, kun koulutuksesta on toimitettu matkakorvauslomakkeet Protun toimistolle. Varaudu esittämään koulutuksessa siis menolippu, selvitys reitistä (esim. Pori-Tampere-Pori junalla) ja tilinumero. Tarvittaessa matkakorvaukset on mahdollista saada koulutuksessa myös käteisellä. Jos et ole varma, ovatko matkasuunnitelmasi kulut korvattavissa, ota yhteyttä Protun toimistoon.
 

Pääasiassa koulutus kannattaa valita sieltä minne on helpointa tulla!

Esim. Jos asut Pirkanmaalla, voit olla varma, että saat matkakorvaukset Tampereen alueen koulutukseen. Jos et tiedä, missä maakunnassa asut, hae esimerkiksi Wikipediasta omaa kotikuntaasi, jolloin saat selville oman kotimaakuntasi.

Huomaa, että yksi lähialue voi kattaa monta maakuntaa ja maakunta voi kuulua kahteen lähialueeseen. Koulutuslistassa voi koulutukset suodattaa esiin alueen mukaan. Oman lähialueesi, jonka koulutuksiin siis varmasti saat korvaukset, löydät alla olevan listan avulla.

 • Jyväskylän seutu Keski-Suomi
 • Joensuun seutu Pohjois-Karjala
 • Kouvolan seutu Kymeenlaakso
 • Kuopion seutu Pohjois-Savo, Etelä-Savo, Kainuu
 • Lahden seutu Päijät-Häme, Etelä-Karjala
 • Oulun seutu ja Lappi Pohjois-Pohjanmaa, Keski-Pohjanmaa, Kainuu, Lappi
 • Pääkaupunkiseutu Helsinki, Espoo, Vantaa
 • Riihimäen seutu Kanta-Häme
 • Tampereen seutu Pirkanmaa, Satakunta
 • Turun seutu Varsinais-Suomi, Ahvenanmaa
 • Uusimaa Uusimaa, Itä-Uusimaa
 • Vaasan seutu Etelä-Pohjanmaa, Keski-Pohjanmaa, Pohjanmaa

Matkakorvaukset teema-/erikoiskoulutuksiin?

Joitain koulutuksia, esimerkiksi teemakoulutuksia ja erikoiskoulutuksia, järjestetään vain muutamia ja pelkästään Etelä-Suomessa. Jos tällaista koulutusta suositellaan ohjustyypillesi, saat siihen korvaukset kaikkialta Suomesta. Nämä koulutukset on merkitty kaikkien alueiden koulutuksiksi, eli suodatus lähialueen perusteella listaa tällaiset vaihtoehdot aina. Tiimikoulutuksiin maksetaan matkakulut koko maasta.Käytännön asiat koulutuksissa

K: Mikä on koulutuskirje? Milloin se tulee?

V: Koulutuskirje lähetetään sähköpostitse koulutukseen ilmoittautuneille viimeistään viikkoa ennen koulutusta. Se sisältää vastuukouluttajien yhteystiedot sekä käytännön tiedot mm. koulutuksen alkamis- ja päättymisajoista sekä yhteiskuljetuksen yksityiskohdista.

K: Koulutukseen on enää muutama päivä enkä ole saanut koulutuskirjettä. Mitä teen?

V: Koulutuskirjeet lähetetään ilmoittamaasi sähköpostiosoitteeseen viimeistään viikkoa ennen koulutusta. Jos et ole kutsua saanut, ota yhteyttä toimistoon!

K: Pitääkö yhteiskuljetuksen kyytiin haluavan ilmoittautua erikseen johonkin?

V: Yhteiskuljetukseen ei tarvitse ilmoittautua erikseen, ellei tule kyytiin välipysäkiltä (esim. Riihimäen matkakeskus), josta tulee ilmoittaa etukäteen vastuukouluttajalle. Yhteiskuljetuksen lähtöpaikat ja -ajat löytyvät täältä.

K: Mitä se koulutus maksoikaan?

V: Koulutusten osallistujilta peritään pieni täysihoitomaksu, joka sisältää ruoan, majoituksen, ohjelman ja yhteiskuljetuksen. UA1-, SUPER1-, SUPER2- ja TEEMA-koulutusten täysihoitomaksu on Protun jäseniltä 25€ ja ei-jäseniltä 30€. UPO1-koulutuksen täysihoitomaksu on 5€ ja VOE-koulutusten jäseniltä 15€ ja ei-jäseniltä 20€. (Huom. apuohjaajaksi kouluttautuvien on oltava yhdistyksen jäseniä).

Maksaminen tapahtuu koulutuksessa paikan päällä käteisellä. Mikäli joudumme laskuttamaan maksun jälkikäteen, laskuun lisätään 5€ laskutuslisä.

Täysihoitomaksun alennusta voit tarvittaessa hakea lähettämällä sähköpostia Protun toimistolle, protu@protu.fi.

K: Mihin aikaan koulutukset loppuvat sunnuntaisin?

V: Yhteiskuljetukset lähtevät koulutuspaikoilta viimeistään 14.00 sunnuntaina. Tarkemmat tiedot saat koulutuskirjeessäsi.Tiimikoulutukset

K: Mikä on tiimikoulutus?

V: Kun leiritiimi on muodostettu, se kutsutaan tiimikoulutukseen. Tiimikoulutuksessa keskitytään tiimin oman toiminnan käynnistämiseen ja harjoitellaan käytännön leirinvetotaitoja.

K: Voinko vaihtaa tiimikoulutustani?

V: Et valitettavasti voi vaihtaa tiimikoulutustasi. Tiimit sijoitetaan tiimikoulutuksiin siten, että koulutus sopii mahdollisimman monen ilmoittamiin aikatauluihin. Jos tiiminne aikataulut ovat muuttuneet siten, että saisitte enemmän osallistujia johonkin toiseen tiimikoulutukseen, voitte ottaa yhteyttä koulutusjaostoon.

K: Pitääkö tiimikoulutukseenkin ilmoittautua?

V: Pitää. Saatuasi tiedot omasta tiimikoulutuksestasi ilmoittaudu koulutukseesi Koulutukset-sivulla. Jokainen tiimikoulutukseen osallistuva henkilö ilmoittautuu erikseen.

K: Millä paikkakunnilla tiimikoulutukset järjestetään?

V: Tiimikoulutukset pyritään järjestämään siten, että maksettavien matkakorvausten määrä pysyisi kohtuullisena. Tästä yleensä seuraa, että tiimikoulutuksia järjestetään Helsingin ja Tampereen lähistöllä.Muita kysymyksiä

K: Sairastuin kesken koulutuksen ja jouduin lähtemään kotiin. Joudunko käymään koulutuksen uudestaan?

V: Ota yhteyttä rekrytointiryhmään: rekry@protu.fi

K: Mitäs sitten kun koulutukset on käyty?

V: Koulutusten käymisen jälkeen on aika odottaa päätöstä tiimiin pääsystä. Kun kaikki koulutukset on pidetty, rekrytointiryhmä muodostaa leiritiimit ja ilmoittaa kaikille kouluttautuneille tiedon siitä, onko päässyt tiimiin. Tämä tapahtuu ennen tiimikoulutuksia. Tiimiin päässeet saavat samalla tiiminsä yhteystiedot sekä tiedot kesän leiristä ja tiimikoulutuksesta. Ennen kesää tiimi käy yhdessä tiimikoulutuksessa. Tästä lisää tietoa koulutuksissa ja tiimitietojen yhteydessä. Sitten alkaakin itse leirin suunnittelu ja veto!

K: Mikä on Ohjusten opas? Mistä sen saa?

V: Ohjusten opas sisältää neuvoja Prometheus-leirin suunnittelua ja toteuttamista varten. Se jaetaan tiimikoulutuksessa (jos et pääse paikalle, huolehdi, että joku muu tiimistäsi sen sinulle hankkii). Ohjusten oppaan sähköinen versio on tiimiläisten käytettävissä materiaalipankin kautta.

K: Miten saan yhteyden koulutusjaostoon?

V: Helpoiten tavoitat koulutusjaoston lähettämällä sähköpostia: koulutus@protu.fi.

Emme pure, vaikka kysyisit tyhmiäkin! Me suorastaan rakastamme tyhmiä kysymyksiä, koska niiden avulla vältymme tyhmiltä tilanteilta. Joten kysy mitä vain, mikä askarruttaa! Jos et löytänyt vastausta tältä sivulta, lähetä sähköpostia!

© Prometheus-leirin tuki ry