Jäsenalue
Voit kirjautua antamalla joko käyttäjätunnuksesi tai käyttäjätiliisi tallennetun sähköpostiosoitteesi.
Huomaathan, että salasanassa isot ja pienet kirjaimet ovat eri merkkejä.

Olenkohan leirikunnossa?

Hei sinä, joka mietit, epäröit tai jännität leirille (tai leiritiimiin) lähtemistä!

Olet varmasti jo kuullut, että protuleiri saattaa olla elämäsi paras viikko. Haluaisin lisätä, että se voi olla myös aika rankka viikko monista eri syistä (ja silti vähintään kesän paras viikko!). Tässä muutamia sellaisia niistä syistä, joita on tullut vastaan omalla “protu-urallani”:

 

Huoli: Onkohan leirillä kuinka paljon omaa aikaa?

Vastaus: Omaa aikaa ei juuri ole. Minä esimerkiksi olen siinä mielessä introvertti, että samaan aikaan nautin ja väsyn ihmisten seurasta. Leirillä voi tuntua raskaalta se, ettei omaa aikaa juuri tunnu löytyvän.

Neuvo: Kerro jollekin tiimiläiselle, että tarvitset hetken omaa aikaa. Sellaista järjestyy varmasti!

 

Huoli: Pitääkö leirillä puhua jostakin, mikä on itselle kipeä juttu?

Vastaus: Leirillä puhutaan paljon ja on hyvin todennäköistä, että johonkin aiheeseen liittyy jokin itselle kipeä juttu. Minulle tällaisia kipeitä juttuja ovat olleet esimerkiksi kiusaaminen ja läheisen kuolema. Sinun ei kuitenkaan tarvitse puhua mistään, mitä et halua.

Neuvo 1: Sellaiseen ohjelmaan ei ole pakko osallistua, mihin ei halua. Jos haluat, voit hyvin kertoa kipeästä jutustasi jollekin tiimiläiselle, mutta sitäkään ei ole pakko tehdä.

Neuvo 2: Jos kipeä juttusi on sattunut aivan hiljattain tai on vuorenkokoinen, ja sinusta tuntuu, ettei jaksamisesi riitä leiriin, kuuntele tuntemuksiasi. Leiri-ilmoittautumisen voi perua esimerkiksi ottamalla yhteyttä Protun toimistoon, ja leirille pääsee ihan varmasti seuraavanakin kesänä.

 

Huoli: Oireet, jotka voivat hämmentää muita, mutta joille ei itse voi mitään. Minun kehollani esimerkiksi on tapana purkaa stressiä ja jännitystä tärisyttämällä jalkoja. Se ei ole vaarallista, mutta voi näyttää muiden mielestä pelottavalta. Joku taas saattaa esimerkiksi pelätä ampiaisia ja vältellä siksi oven lähellä oleskelua.

Neuvo: Kerro jollekin tiimiläiselle, vaikka jo ennen leiriä. Silloin tiimi tietää, ettei sinulla ole hätää ja kertoa tarvittaessa muillekin, ettei tarvitse olla huolissaan. Sinulle voidaan myös etsiä oma soppi, jossa saat olla rauhassa, jos sinun täytyy esimerkiksi täristä hetki.

 

Huoli: Jokin sairaus tai allergia.

Neuvo: Vinkkaa tiimille vaikka jo ennen leiriä sairaudestasi, niin tiimi ja kokki osaavat ottaa sen huomioon leiriä suunnitellessaan. Voit myös kertoa tiimille, missä pidät esimerkiksi allergialääkettäsi siltä varalta, että jonkun tiimiläisen täytyy käydä hakemassa se sinulle. Jos taas esimerkiksi leiripaikan esteettömyys mietityttää, ota yhteyttä Protun toimistoon, niin selvitetään asia yhdessä!

 

Huoli: Omat mielenterveysongelmat (esimerkiksi ahdistus, masennus, syömishäiriö, …)

Neuvo 1: Jos sinusta tuntuu yhtään siltä, että tänä vuonna leiri on liian raskas tai iso juttu, kuuntele omia tuntemuksiasi. Jätä leiri väliin tältä kesältä ja tule mukaan sitten, kun leiri tuntuu hyvältä ajatukselta. Tiedän, että se voi tuntua aika vaikealta päätökseltä (ainakin minusta tuntui, kun päädyin pitämään tiimiläisyydestä välikesän). Protu ja leirit odottavat kuitenkin, ja leiristä on paljon helpompi nauttia, kun ei osallistu omien voimiensa äärirajoilla.

Neuvo 2: Jos kuitenkin päätät tulla leirille juuri tänä kesänä, muista että mielensairaudet ovat melko samankaltaisia sairauksia kuin fyysisetkin sairaudet. Eli jos tulet mielenterveysongelmien kanssa leirille, kerro tiimille jo ennen leiriä sairaudestasi ja siitä, mitä se tarkoittaa sinun kohdallasi, niin tiimi osaa ottaa sen huomioon leiriä suunnitellessaan.

Neuvo 3: Jos ilmoittautuminen alkaakin tuntua vikatikiltä kesää odotellessa, ilmoittautuminen on mahdollista perua maksutta ennen leirilaskun eräpäivää.

Neuvo 4: Jos leirillä tulee sellainen olo, että haluat puhua rauhassa jollekin luotettavalle tiimiläiselle, vinkkaa - sellainen hetki kyllä järjestyy (tiedän, koska olen sekä pyytänyt että järjestänyt sellaista hetkeä). Tai jos leirillä alkaa tuntua, ettei siellä pysty olemaan, on mahdollista lähteä kesken poiskin.

Neuvo 5: Muista joka tapauksessa, että tiimiläiset ovat vain ihan tavallisia, vapaaehtoisia ihmisiä, joten esimerkiksi psykologin osaamista tiimistä ei löydy.

 

Huoli: Jokin muu, mitä ei löydy tästä listasta.

Neuvo 1: Jos sinusta tuntuu, että jaksat ja haluat tulla leirille tänä kesänä, kerro mieltäsi painavasta jutusta jollekin tiimiläiselle. Asioilla on tapana järjestyä.

Neuvo 2: Jos tuntuu, että leiri olisi (edes melko suurella todennäköisyydellä) liian jotain nyt, on ihan tosi okei tulla leirille vasta ensi kesänä tai parin vuoden päästä. Protuleirit eivät ole katoava luonnonvara.

 

Muista että se, että olet tai et ole jotain, ei ole koskaan este protuleirille tulemiselle - se on ainoastaan järjestelykysymys. Jos tuntuu, että tänä vuonna leirille meneminen on liian mutkikasta, raskasta, jännittävää tai mitä vaan, kuuntele aavistuksiasi, äläkä murehdi turhaan, vaan tule jonain seuraavana kesänä.

Hyvää kesää!

 

Terveisin,

eräs protu tiedotusjaostosta

© Prometheus-leirin tuki ry