Kirjautuminen
Voit kirjautua antamalla joko käyttäjätunnuksesi tai käyttäjätiliisi tallennetun sähköpostiosoitteesi.
Huomaathan, että salasanassa isot ja pienet kirjaimet ovat eri merkkejä.

Aikuiseksi ohjaajaksi protuleirille!

Haluatko tietoa ohjaajaksi lähtemisestä protuleirille? UO-info Zoomissa lauantaina 7.1.2023 (Lue lisää)

Leiriläisen huoltaja, opiskelija tai muu yli 20-vuotias aikuinen!

Kaipaako maailma mielestäsi lisää itsenäisesti ja kriittisesti ajattelevia ihmisiä? Tule kesällä protuleirille vapaaehtoiseksi aikuiseksi ohjaajaksi, niin tarjoat nuorille paikan pohtia maailmaa ja annat heille samalla monipuolisia valmiuksia elämään!

Leiriohjaajiksi tarvitaan joka kesä lähes 150 aikuista ohjaajaa. Ohjaajalla ei tarvitse olla kokemusta Protusta tai yhdistyksen jäsenyyttä, vaan sellaiseksi voivat hakea kaiken taustaiset ja ikäiset, mutta vähintään 20 vuotta täyttäneet aikuiset. Tärkeintä on olla sen verran kiinnostunut nuorista ja kaikenkirjavista elämän ilmiöistä, että haluaa viettää vapaaehtoistoiminnan merkeissä yhden kesäviikon 14–16-vuotiaiden kanssa keskustellen ja leikkien. Ohjaaja kuuntelee, kertoo tarvittaessa oman näkökulmansa ja viskelee keskusteluun uusia ajatuksenalkuja. Hyvä ohjaaja uskaltautuu laittamaan itsensä ja omat ajatuksensa likoon ja olemaan esimerkkitapauksena: näinkin voi aikuinen ajatella.

Ohjaajana:

 • suunnittelet yhdessä muun tiimin kanssa leirin ohjelmasisällöt Protun teemojen ja tavoitteiden pohjalta.
 • leirillä osallistut ohjelman vetämiseen tarkoituksenasi tarjota nuorille tukea ja mahdollisuuksia uusien ajatusten syntymiseen aikuistumisen kynnyksellä.
 • opit kenties itsekin uutta samalla kun kehität vuorovaikutus-, tiimityöskentely- ja projektinhallintataitoja.

Mikä leiritiimi?

 • Jokaisesta leiristä vastaa vapaaehtoisista koostuva tiimi. Leirille lähtee kaksi yli 20-vuotiasta ohjaajaa sekä viisi apuohjaajaa.
 • Tiimiläiset osallistuvat kahteen viikonloppukoulutukseen tammikuun ja maaliskuun välillä sekä tiimikoulutukseen huhti-toukokuussa. Koulutuksissa tutustutaan Protu-leirien sisältöihin, tavoitteisiin ja käytäntöihin sekä harjoitellaan leirinvetotaitoja.
 • Leirin suunnitteluun kannattaa varata aikaa myös koulutuksien ulkopuolelta.
 • Tiimiläisille ei makseta leiriviikosta palkkaa, mutta matkat leiripaikalle korvataan ja taatusti täyttävät ruuat tarjotaan. Muita luontaisetuja on luvassa runsain mitoin: uusia, uskomattomia ihmisiä, herkullisia keskusteluja, auringonlaskuja, lämpimiä halauksia ja yllättäviä ajatuksia!
”Protuleirin vetämisessä parasta on, että samaan aikaan voi kehittää itseään ilman, että on painetta olla täydellinen. Tueksi leirin vetämiseen saa upean, toisiaan täydentävän, yhdenvertaisen tiimin. Ei siis todellakaan tarvitse osata kaikkea itse! Myös Protun kiinnostavat tavat kannustaa nuoria ’uteliaaseen pohdintaan’, kuten esimerkiksi vaikuttavat, eettisiä dilemmoja havainnollistavat simulaatiot, ovat omia kohokohtia leireiltä. Niitä on upea päästä suunnittelemaan kuin myös toteuttamaan ja joka kerta oppii itsekin uutta. Kirsikkana kakun päällä ovat tietenkin myös itse leiriläiset: leireillä on ainutlaatuinen tilaisuus päästä tutustumaan nuoriin sekä heidän ajatuksiinsa.” –  Anu, ohjaaja protuleirillä

”Vasta oltuani yli kymmenen vuotta toiminnassa mukana olen alkanut hahmottaa, kuinka kertakaikkisen hyödyllisiä taitoja Prometheus-leirien ohjaamisesta kertyy. Projektinhallinta- ja tiimityötaitojen lisäksi leiritoiminnasta olen kuitenkin saanut myös monia ikimuistoisia oppimisen ja kasvamisen hetkiä, sekä itse kasvajana että toisten kasvun todistajana. Mikään ei vedä vertoja sille, kun joku tajuaa jotain uutta ja itselleen merkityksellistä. Tiimiin lähtemällä tarjoaa tämän mahdollisuuden sekä leiriläisille että itselleen.” – Lotta ”Lappis”, ohjaaja protuleirillä

”Olen ollut toiminnassa mukana nyt 20-vuotta on/off ja joka kerta leiriltä lähtiessäni olen sanaton. Sanaton siitä, kuinka mielettömiä nuoret ovat. 20-vuoden ikäerosta huolimatta saan nuorilta hirveästi energiaa, perspektiiviä ja onnea. Nuorisotyö on yksi tärkeimmistä ja parhaista tavoista antaa ja auttaa. Lähtemällä Protun ohjaajaksi saat enemmän kuin annat.” – Totti, ohjaaja protuleirillä

 

Ohjaajan vuosi – ohjeet ja aikataulu

2023 protuleirien ohjaajaksi hakeutuminen alkaa elokuun lopussa. Jos haluat vetämään protuleiriä, muista nämä:

 • Suositeltavaa: Liity Protun jäseneksi
 • Jos olet ollut leirillä tai tiimissä, tarkista Protun verkkosivuilla käyttäjätunnuksesi tiedot. Jos olet uusi ilmoittautuja, tee käyttäjätunnus kirjautumalla sivuillemme.
 • Elokuun lopusta alkaen: Tee ohjaajan roolihakemus verkkosivuilla omassa profiilissasi. Oikean roolityypin löydät Koulutuksiin ilmoittautumisohjeista tai kyselylomakkeella. Saat roolin myöntämisestä ilmoituksen sähköpostiin, joka on annettu tunnuksellesi.
 • Syyskuussa saat sähköpostilla muistutuksen koulutuksiin ilmoittautumiseta ja tietoa ohjaajuudesta. 
 • Lokakuusta alkaen: Ilmoittaudu koulutuksiin. Jos haet ohjaajaksi ensimmäistä kertaa, tutustu tähän sivuun ennen koulutuksiin ilmoittautumista. 
 • Marras-helmikuussa: 1) käy roolityyppisi edellyttämät koulutukset ja 2) täytä aikataulutoivelomake määräaikaan mennessä! 
 • Helmikuussa, kun olet käynyt tarvittavat koulutukset: hae ohjaajaksi tiimiin! Saat lisäohjeistusta koulutuksissa. Saat tiedon tiimiin valitsemisesta maaliskuun puolinvälin jälkeen loppupuolella tunnuksen sähköpostiosoitteeseen.
 • Toukokuu: 1) osallistu tiimikoulutukseen ja 2) suunnittele leiri yhdessä tiimin kanssa
 • Kesä–elokuu: 1) toteuta viikon mittainen leiri yhdessä tiimin kanssa ja 2) osallistu kesän päätteeksi Purkajaisiin.
© Prometheus-leirin tuki ry