Kirjautuminen
Voit kirjautua antamalla joko käyttäjätunnuksesi tai käyttäjätiliisi tallennetun sähköpostiosoitteesi.
Huomaathan, että salasanassa isot ja pienet kirjaimet ovat eri merkkejä.

Leirikokemuksia

Alta löydät eri vuosien leiriläisten kokemuksia protu-leireistä:

"Protuleiri oli uskomaton kokemus...

Sain keskustella kiinnostavista asioista ympäristössä, jossa kaikki kuuntelivat, mitä minulla oli sanottavaa. Koko leiriä ikään kuin ympäröi valtava hyväntahtoisuuden ja ystävällisyyden kupla, jonka suojissa saimme olla vapaasti juuri sitä, mitä olemme. Kukaan ei pakottanut, painostanut tai yllyttänyt mihinkään.

En tiennyt aiemmin aivan täysin, kuka olen. Protun jälkeen... No, tavallaan en tiedä vieläkään, mutta protuleiri antoi minulle mahdollisuuden tarkastella itseäni hiukan eri näkökulmasta. Huomasin, kuinka arvokas ihminen olen jopa omana itsenäni - en esittänyt leirillä yhtään mitään kuuluakseni joukkoon, ja silti minut otettiin ryhmään mukaan avosylin.

"Nämä ihmiset täällä rakastaa sua", yksi tyttö kuiskasi minulle viimeisenä iltana, kun leikimme halausleikkiä. Minua alkoi itkettää. Oli ihanaa kuulla jotain tuollaista. Missään muualla en ole ikinä saanut kuulla vastaavaa. Vasta myöhemmin tajusin, että minäkin rakastin niitä ihmisiä siellä. Koko leiri oli niin täynnä rakkautta, että olen yhä ihmeissäni.  

Olen uskomattoman kiitollinen jokaiselle, joka on ollut järjestämässä leiriä. Olen kiitollinen myös itselleni, koska uskalsin paitsi mennä leirille, myös jäädä sinne. Protuleiri on kokemus sanan varsinaisessa merkityksessä, ja suosittelen sitä aivan jokaiselle." -Maria, kesän 2014 leiriläinen
 

"Leiriin liittyy hyvin paljon muistoja, jotka muistan varmasti koko loppuelämäni. Olen tyytyväinen päätökseeni lähteä Joensuusta leirille Kiljavalle Helsinkiin, josta en tuntenut ketään."

"Oma leirini oli aivan mahtava! Leiriin liittyy hyvin paljon muistoja, jotka muistan varmasti koko loppuelämäni. Olen tyytyväinen päätökseeni lähteä Joensuusta leirille Kiljavalle Helsinkiin, josta en tuntenut ketään. Sain paljon uusia kavereita ja meille muodostui leirin sisältä porukka jonka kanssa pidämme melkeinpä päivittäin yhteyttä. Minusta parasta oli, että minut hyväksyttiin joukkoon juuri sellaisena kun olen. Kiitos siitä, että sain kokea mahtavan leirikokemuksen mahtavien ihmisten kanssa kuuluu teille, jotka vapaaehtoisesti pyöritätte protun toimintaa! Suuri kiitos! :) Työnne on arvokasta ja antaa monelle nuorelle ikimuistoisen elämyksen. Itse en aio lopettaa protuilua leiriin vaan appareitten kannustamana hakeutua ensi vuonna itsekkin appariksi! Haluan olla antamassa näin mahtavaa kokemusta myös muille!

Saat takuuvarmasti uusia ystäviä! Luvassa on hyvin paljon mieleenkiintoisia keskustelua ja leikkejä joista kukaan ei halua jäädä paitsi! Mielipidettäsi ja kokemuksiasia kuunnellaan ja arvostetaan. Kukaan ei tuomitse vaan oman mielipiteen voi ja saa tuoda rohkeasti esille. Teemojen erilaiset käsittelytavat tuovat monipuolisuutta leirin sisältöön. Naurua ei protulta puutu! Hauskat leikit, tempaukset ja inside-jutut pitävät siitä huolen!  Yhteissaunaa ei tarvitse pelätä vaan voi rohkeasti mennä mukaan laulamaan Igoria! Yhteissaunaan ei kuitenkaan kukaan pakota, koska protulla jokaista arvostetaan ja mielipidettä kunnioitetaan. Luvassa on varmasti ikimuistoinen viikko! Protu on kokemus josta jokaiselle jää varmasti jotakin käteen." -kesän 2014 leiriläinen Sari

 

"Tutustuin todella ihaniin ihmisiin ja mahtavaan porukkaan, jonka välillä saattoi tuntea luottamusta ja tiivistä yhteenkuuluvuutta."

"Olin odottanut protuleiriäni hartaasti siitä lähtien, kun leirikirje saapui. Olin kuullut leireistä paljon positiivista ja mietin uteliaisuudensekaisella innostuksella, millainen oma leirini tulisi olemaan.

Jo alkuviikosta tuntui, kuin olisi asunut siinä paikassa niiden ihmisten keskellä jo iät ajat, niin syvästi siihen tunnelmaan uppoutui. Leirini oli minulle vaikuttava, mielenpainuva ja todella antoisa kokemus, joka ei tule unohtumaan. Tutustuin todella ihaniin ihmisiin ja mahtavaan porukkaan, jonka välillä saattoi tuntea luottamusta ja tiivistä yhteenkuuluvuutta.

Ohjelma oli todella tiivistä ja monipuolista. Hauskat leikit toivat kevennystä mielenkiintoisten, syvällisten keskusteluiden lomaan, ja vaihtelu piti ihmiset vireinä. Vakavistakaan asioista puhuttaessa ei kuitenkaan heittäydytty liian totiseksi, vaan monia asioita lähestyttiin erilaisten leikkien ja näytelmien kautta.

Se, kuinka toisten mielipiteitä kuunneltiin ja kunnioitettiin, rohkaisi avaamaan suunsa useammin, silloinkin, kun kaikki muut olisivat olleet asioista eri mieltä. Se oli hienoa ja omalla osallaan teki minun leiristäni ikimuistoisen, ihmisten välistä ihanaa luottavaista fyysistä läheisyyttä, lukuisia hauskoja tilanteita ja leirilakanaan kertyneitä sisäpiirivitsejä unohtamatta!" -Terhi, Salorannan leiriläinen
 

"Viikko oli hyvin intensiivinen ja vilahti ohi, niin että viimeisenä päivänä en voinut uskoa yhteisen viikon menneen niin nopeasti."

"Oma leirini oli Vaaruvuoressa, Korpilahdessa. Paikka oli tosi mukava ja aurinkoinen. Vehreä metsä, rantasauna ja vieressä ollut maatila toi oman tunnelmansa (-ja tuoksunsa).

Ensimmäisenä päivänä kättäni vatkattiin reippaasti, tapasin monta uutta, iloista kasvoa sekä opin melkein kaikkien nimet, ainakin juttelin lähes kaikkien kanssa! Siitä lähtien olin ihan(an) pöllämystynyt. Jo alkuviikosta yhteishenki oli korkealla, sitä en ollut kokenut edes aiemmin kesällä ollessani rippikoululeirillä. Halusin käydä kummatkin leirit kokemusten vuoksi ja niitä tosiaan sain!

Ripari ei saanut minua muuttumaan uskontokuntaan kuulumattomasta luterilaiseksi. Sen sijaan Prometheus-leiri kasvatti minua ja sai minut varmemmaksi elämänkatsomukseni sekä itseni suhteen. Sain olla oma itseni, olla samalla erilainen ja samanlainen. Ehkä suurinta ihmetystä toi rovaniemeläisyyteni, mutta olin vain iloinen, kun sain olla ainoa näin pohjoisesta.

Viikko oli hyvin intensiivinen ja vilahti ohi, niin että viimeisenä päivänä en voinut uskoa yhteisen viikon menneen niin nopeasti. Päivien kulusta muistutti vain leirilakana, johon kerääntyi joka päivä lisää hauskoja juttuja ja lausahduksia. Tiimimme piti menoa yllä, mutta myös vahti, että pysyimme aiheessa.

Kummatkin leirit olivat mukavia, mutta ehkä Protu oli antoisampi. Keskustelut, leikit ja ryhmätehtävät auttoivat käsittelemään aiheita. Opin katsomaan asioita eri näkökulmista, nousemaan ajatuksissani ihan uudelle tasolle, mutta ennen kaikkea kuuntelemaan ja ymmärtämään muita ihmisiä. Myös ystävyyden ja lähimmäisten tärkeys korostui minulle. Sain ainakin 22 uutta ystävää, joihin tutustuin seitsemän päivän aikana ehkä paremmin kuin olen tutustunut rovaniemeläisiin kavereihini ja luokkalaisiini seitsemän vuoden aikana. Kiitos kaikille!" Sandra, Vaaruvuoren leiriläinen
 

"Leirin tunnelma oli ihanan läheinen ja tuttavallinen, ja meininki rentoa. "

"Leirin tunnelma oli ihanan läheinen ja tuttavallinen, ja meininki rentoa. Leikit olivat usein aivan vieraita ja nerokkaita, mutta tututkin leikit saivat protulla uuden valon. Varsinkin pienryhmissä oli myös tosi mukavaa jutustella tärkeistä asioista ja koko leiritiimi oli aivan mahtavaa porukkaa." -Inka, Timpurinrannan leiriläinen
 

"Jännittää. Protuleiri on alkamassa, pyörin ympäri Timpurinrannan salia täyttäen samalla keltaiseen kukkaan asioita itsestäni. Samalla vilkuilen uusia kasvoja, jotkut ovat yksin, joillain on kaveri. Viikon päästä minun pitäisi tuntea nämä ihmiset. Onko se mahdollista?

Ja totta kai se oli. Monen hauskan päivän jälkeen me tunsimme kaikki toisemme, niin leiriläiset kuin ohjaajatkin. Yhteiset kokemukset yhdistävät ihmisiä, ja niitä oli monta. Keskusteluja päihteistä ja kuolemasta ihastumiseen ja elämän tarkoitukseen. Huutokauppoja elämänarvoista. Leikkejä ulkona, sisällä ja siinä välillä. Iltaisia saunatuokioita, joissa juteltiin vapaasti, käytiin läpi päivää ja löydettiin yllättäen yhteisiä tuttuja. Leirin lopetti viimeinen haikea ilta, kun joutui hyvästelemään kaikki uudet, rakkaat ystävät, sekä seuraavan päivän Prometheus-juhla.

Itkettää ja naurattaa. Luon vielä viimeisen silmäyksen appareihin ja Timpurinrantaan. Onnelliset muistot valtaavat mieleni. Mitä kaikkea voikaan jäädä mieleen yhdestä viikosta? Kiitän ystäviäni mielessäni siitä, että he saivat minut lähtemään protuleirille." - Siri, Timpurinrannan leiriläinen

 

"Vi är alla olika och fantastiska människor som annars antagligen inte skulle ha tagit kontakt med varandra."

"När jag kom till Prometheus lägret var jag ganska negativt inställd. Det var många saker som hände hemma som man missade, jag fick inte sova bredvid den enda människa jag kände och det vällde av myror. Men den ljuvliga veckan på Solviken skulle jag inte vilja byta ut mot någonting annat i hela världen. När jag kom hem talade jag i flera timmar med min vänner om lägret! Dit skulle jag vilja skicka alla människor jag möter på gatan och jag tycker nästan synd om dem som inte har möjlighet att åka på ett protu-läger eller helt enkelt inte känner till det. Veckan på lägret har fått oss alla att växa som människor! Jag har blivit mera medveten om min omgivning och tolerantare mot mina medmänniskor. Jag vill påstå att alla lägerdeltagarna har gjort det! Vi är alla olika och fantastiska människor som annars antagligen inte skulle ha tagit kontakt med varandra. Efter en vecka på Solviken har jag blivit mycket rikare. Jag äger en rikedom som inte går att köpas med pengar! Den närheten och samhörigheten som fanns på lägret finns inte överallt. Det känns som om jag skulle ha kännt alla därifrån i hela mitt liv. Kanske vi levde där i vår egen lilla livstid, i vår egen glaskupa." Joanna, Deltagare vid Solviken

 

"Protu on valloittava kokemus"

"Kun menin protulle, menin epäileväisin mielin. Kuulun nimittäin itse niihin, jotka käyvät protun vasta ysin jälkeen ja ovat edellisenä kesänä käyneet riparin. Pelotti, että sovinko joukkoon ollenkaan. Olin toki kuullut paljon hyvää kavereiltani, mutta leirin sain varattua vasta viikkoa ennen koulun alkua. Leirikirjeen saapuessa selvisi sekin, että leirilläni tulisi olemaan vain seitsemän leiriläistä.

Epäilykseni paljastuivat ehdottomasti turhiksi. Koulua ei ehtinyt ajatella missään vaiheessa minuuttia enempää, seitsemästä leiritoverista kasvoi uudet läheisimmät ja luotettavimmat ystäväni, ohjaajista ja apuohjaajista puhumattakaan. Kaikki, mitä kaverini olivat kertoneet protusta, oli mitä parhaimmilla tavoilla totta.

Leirikeskukseni oli ihastuttava, leiriväki kokkeja myöten oli mahtava, leikit ja syvälliset keskustelut yhdessä toivat esiin mahtavan mielikuvan aikuismaisesta lapsesta joka kasvaa lapsenmieliseksi aikuiseksi.

Protu on valloittava kokemus. Joskus olen kuullut jonkun sanovan hänen kokemuksensa olevan valloittava tai mullistava. Nyt olen kuitenkin sitä mieltä, että en ole aiemmin täysin ymmärtänyt "mullistavan" täyttä merkitystä. Protu muutti asian. Se muutti minut.

Olisi minulta todella itsekästä kaiken kokemani jälkeen olla suosittelematta protua ihan jokaiselle nuorelle, jolla vain on mahdollisuus protulle päästä. " -Timpurinrannan leiriläinen 2009

 

"Ilmapiiri oli minusta kaikkein hienointa protussa."

"Odotin protulta paljon, koska monet ystäväni olivat kertoneet sen olevan mahtava kokemus. Ensimmäisenä päivänä minua arveluttikin kun keskustelu ei tahtonut lähteä käyntiin. Ei kai koko leiri tulisi olemaan yhtä jäätävä? Alkukankeuden jälkeen ihmiset kuitenkin alkoivat puhua todella avoimesti itsestään ja elämästään. Kuulin monen ihmettelevän: ”En ole kertonut tätä kellekkään koskaan aikaisemmin”. Tämä johtui siitä, että ilmapiiri protulla oli niin hyväksyvä ja kiltti, ettei ollut juuri mitään kynnystä kertoa muille itsestään ja elämästään. Juuri ilmapiiri oli minusta kaikkein hienointa protussa. Viikon lopussa tajusin tuntevani useimmat leriläiset paremmin kuin olin tuntenut suurimman osan entisestä luokastani. Oli hämmentävää huomata, kuinka paljon voi lähentyä viikon aikana.

Leirillä kävin monia erittäin hyviä keskusteluja. Leirin teemat olivat puhuttelevia ja ajankohtaisia. Kaikki pääsivät ääneen jos vain halusivat, mutta ketään ei pakotettu puhumaan, mikä oli myös hyvä asia. Mitä leiristä jäi käteen? No, sain monia hyviä ystäviä ja kontakteja eri puolille Suomea sekä opin olemaan avoimempi toisille. Leiri oli yksi kesälomani parhaista viikoista. Suosittelen protua vilpittömästi kaikille." -Tuuli, Voiman talon leiriläinen

© Prometheus-leirin tuki ry