Jäsenalue
Voit kirjautua antamalla joko käyttäjätunnuksesi tai käyttäjätiliisi tallennetun sähköpostiosoitteesi.
Huomaathan, että salasanassa isot ja pienet kirjaimet ovat eri merkkejä.

Prometheus-leirejä ensi kesänä jälleen kymmenittäin ympäri Suomea – Filosofisia kysymyksiä voidaan pohtia vaikkapa leirisaarella tai erämaassa

Protuleiriläisiä Ylöjärven Antaverkassa kesällä 2016 (Kuva: Jani Rutanen)

Ensi kesän Prometheus-aikuistumisleireille eli protuleireille ilmoittautuminen on edennyt vauhdilla. Marraskuussa avautuneen ilmoittautumisen jälkeen leireille on ilmoittautunut 698 osallistujaa ympäri Suomea ja myös ulkomailta.

Protuleirejä järjestetään touko-elokuun aikana yhteensä 67 neljässätoista maakunnassa, ja niille odotetaan noin 900 osallistujaa. Useimmilla leireistä on edelleen tilaa. Ilmoittautuminen leireille on mahdollista niiden alkamiseen saakka.

Protuleirillä 8. tai 9. luokan käyneet käsittelevät yhteiskunnallisia, filosofisia ja nuorten omaan elämään liittyviä kysymyksiä esimerkiksi keskustelujen, leikkien ja näytelmien avulla. Leiriviikon aikana käsitellään esimerkiksi ihmissuhteita, tulevaisuutta ja ympäristöä. Leirit on suunnattu kaikille maailmankatsomuksesta riippumatta.

– Tavoitteenamme on vahvistaa nuorten itsetuntemusta sekä antaa työkaluja itsenäiseen ja kriittiseen ajatteluun. Emme opeta valmiita totuuksia vaan haastamme nuoria kyseenalaistamaan ja muodostamaan omat käsityksensä, Prometheus-leirin tuki ry:n puheenjohtaja Aatu Komsi toteaa.

Erikoisleirejä leirisaarella ja erämaassa

Protuleirejä järjestetään ensi kesänä myös tavallista erikoisemmissa ympäristöissä. Sallassa 11.–18.6. järjestettävällä vaellusleirillä leiriläiset asuvat tukikohtatuvassa sekä liikkuvat välillä erämaastossa ja tuntureilla. Bengtsårin leirisaaren leirillä 16.–23.7. nuoret majoittuvat teltoissa.

Kesällä järjestetään lisäksi muun muassa sanataide- ja teatteriteemaisia erikoisleirejä, partioprotuleiri yhteistyössä Pääkaupunkiseudun partiolaisten kanssa sekä ruotsin- ja englanninkielisiä leirejä. Omia protuleirejä järjestetään myös 16–20-vuotiaille ja yli 20-vuotiaille.

Uudet ystävät ja mahdollisuus olla oma itsensä tärkeitä leiriläisille

Protuleireistä kesällä 2016 kerätyn palautteen perusteella nuoret pitivät leirille lähtemisessä erityisen tärkeänä uusien ystävien saamista sekä toisten leiriläisten kokemusten ja mielipiteiden kuuntelemista. Palautetta antaneiden mielestä leirillä toteutui erittäin hyvin mahdollisuus olla oma itsensä.

– Protu voi olla nuorelle ensimmäinen paikka, jossa hän pääsee osallistumaan yhdenvertaisena ja vakavasti otettuna keskusteluun perinteisesti aikuisuuteen liitetyistä asioista. Hyväksytyksi tulemisella ja yhteisöllisyydellä on valtava merkitys, ja leireillä muodostuu usein kestäviä ystävyyssuhteita. Moni leiriläinen lähteekin itse järjestämään seuraavan kesän leirejä, puheenjohtaja Komsi sanoo.

Leiriläiskyselyyn vastanneista 387 leiriläisestä 99 prosenttia sanoi voivansa suositella leiriä ystävilleen, ja Protulle annettujen kouluarvosanojen keskiarvo oli 9,6. Kyselyn mukaan Protuleirin lisäksi jonkun muun aikuistumisleirin, kuten rippileirin, aikoi käydä tai oli käynyt 15 % vastaajista. Kesällä 2016 protuleireille osallistui 856 leiriläistä.

Uskonnollisesti ja poliittisesti sitoutumattomia protuleirejä on järjestetty vuodesta 1989 lähtien. Tänä aikana protuleirin käynyt yhteensä lähes 17 000 nuorta.

Vuonna 2017 osallistumismaksu Protun perusleireille on 230 euroa ja erikoisleireille leirityypistä riippuen 260–340 euroa. Jos leirin hinta muodostuu leirille lähtemisen esteeksi, maksuun voi kysyä alennusta taloudellisin perustein.

Lisätietoja:
Heta Hölttä
varapuheenjohtaja
Prometheus-leirin tuki ry
Aurorankatu 13
00100 Helsinki
p. 044 336 6196
heta.holtta@elisanet.fi 

Valokuvia protuleireiltä median käyttöön (kuvaaja mainittava)

Katso kesän 2017 leiritarjonta alueittain

Lataa tiedote pdf-muodossa

Tietoa ja lukuja protuleireistä

Tiedote 25.10.2016: Ilmoittautuminen kesän 2017 Prometheus-aikuistumisleireille alkaa 1.11. – Esteitä pienituloisten osallistumiselle halutaan purkaa alennusmahdollisuudella

Tiedote 15.8.2016: Kesän Prometheus-aikuistumisleireillä 858 osallistujaa – leireille kiitettävää palautetta

© Prometheus-leirin tuki ry