Kirjautuminen
Voit kirjautua antamalla joko käyttäjätunnuksesi tai käyttäjätiliisi tallennetun sähköpostiosoitteesi.
Huomaathan, että salasanassa isot ja pienet kirjaimet ovat eri merkkejä.

Tutkimus Prometheus-leireistä: vahvistavat nuorten itsetuntoa ja sosiaalisia taitoja – "Ajattelua herättävä kipinä"

(Kuva: Jani Rutanen)

Prometheus-leirit eli protuleirit vahvistavat selvästi nuorten itsetuntoa ja sosiaalisia taitoja. Näin todetaan yhteiskuntatieteiden tohtorien Teppo Eskelisen ja Pia Lundbomin tutkimuksessa protuleirien vaikutuksesta nuoriin.

Lisäksi protuleirit vahvistavat nuorten omia mielipiteitä ja ajattelua, joka ottaa huomioon erilaiset mielipiteet. Aineisto tutkimukseen kerättiin vuoden 2017 protuleirien osallistujilta.

– Mielenkiintoinen havainto oli myös, että leirin vaikutus ajatteluun näkyi pidemmällä aikavälillä. Leirin vaikutus näyttäytyykin ikään kuin ajattelua herättävänä kipinänä pikemmin kuin kerralla omaksuttavina sisältöinä, Eskelinen toteaa.

Tutkimus julkaisiin Nuorisotutkimus-lehdessä. Prometheus-leirin tuki ry on tukenut tutkimusta.

Kesän protuleireillä uusi osallistujaennätys, tekijäpula rajoittaa kysyntään vastaamista

Protuleireille on tulossa tänä vuonna jälleen uusi osallistujaennätys. Kesä–elokuun aikana järjestettäville 65 leireille on ilmoittautunut 1 030 osallistujaa. Aikaisempi osallistujaennätys protuleireillä on vuodelta 2018, jolloin leiriläisiä oli yhteensä 1 002.

Leirien kasvanut suosio on samalla lisännyt voimakkaasti tarvetta vapaaehtoisille tekijöille, kuten aikuisille ohjaajille, nuorille apuohjaajille sekä kokeille. Kaikille kesän leireille ei löytynyt vetäjiä, ja muutamien järjestäminen jouduttiin peruuttamaan.

– Tällä hetkellä emme pysty vastaamaan kysyntään tekijäpulan takia, ja moni nuori joutui jäämään ilman toivomaansa leiripaikkaa. Panostamme nyt siihen, että saamme toimintaamme lisää ihmisiä mukaan kesää 2020 varten, Prometheus-leirin tuki ry:n puheenjohtaja Ansku Ahvenainen sanoo.

Prometheus-leirit eli protuleirit ovat aikuistumisleirejä, joille kaikki ovat tervetulleita hankkimaan valmiuksia elämään, kehittämään maailmankatsomustaan ja ajattelemaan itsenäisesti. Protuleirin idea perustuu ihmisten kykyyn päättää omasta elämästään ja kantaa vastuuta maailmasta: nuorille ei tarjota valmiita vastauksia, vaan asioita pohditaan yhdessä. Leiriläiset ovat useimmiten 8.–9.-luokkalaisia, mutta leirejä on myös 16–20-vuotiaille ja sitä vanhemmille. Kaikki Protun toiminta on uskonnollisesti ja poliittisesti sitoutumatonta. Toimintaa järjestävät pääosin nuoret vapaaehtoiset Prometheus-leirin tuki ry:ssä.

Lisätietoja tutkimuksesta:
YTT (dos.), yliopistonlehtori Teppo Eskelinen
Jyväskylän yliopisto
p. 050 357 6587
teppo.h.i.eskelinen@jyu.fi

YTT, lehtori Pia Lundbom
Humanistinen ammattikorkeakoulu
p. 0400 349 203
pia.lundbom@humak.fi

Lataa tutkimus: "Prometheus-leirit kasvun areenana" (pdf).

Lisätietoja Protussa (kannanotot, linjaukset ym.):
Ansku Ahvenainen
puheenjohtaja
Prometheus-leirin tuki ry
Aurorankatu 13
00100 Helsinki
p. 045 1066 890
ansku.ahvenainen@protu.fi

Lisätietoja Protussa (alueelliset osallistuja- ja leirimäärät, leiripaikat ym.):
Simo Porola
viestintäkoordinaattori/järjestösihteeri
p. 040 352 5832
simo.porola@protu.fi

Kesän 2019 protuleirit alueen mukaan

Tietoa ja lukuja protuleireistä

Valokuvia median käyttöön (kuvaaja mainittava)

© Prometheus-leirin tuki ry