Kirjautuminen
Voit kirjautua antamalla joko käyttäjätunnuksesi tai käyttäjätiliisi tallennetun sähköpostiosoitteesi.
Huomaathan, että salasanassa isot ja pienet kirjaimet ovat eri merkkejä.

Protu on mukana rasisminvastaisessa viikossa! Lue ohjeet, miten voit toimia rasismia vastaan


(Kuva: Punainen Risti)

Protu on yhdenvertaisuuden ja moninaisuuden kunnioittamisen asialla, ja siksi olemme mukana Punaisen Ristin rasisminvastaisessa viikossa 21.–27.3.2022. Tänä vuonna viikon pääteemana on "Tunnista, tiedosta, toimi". Alla löydät Punaisen Ristin laatimat ohjeet siihen, miten voit toimia rasismia vastaan.

Omassa toiminnassaan Protu tekee antirasistista työtä protuleireillä. Jokaisen leirin ohjelmaan on kirjattu tavoitteeksi moninaisuuden rikkauden ymmärtäminen ja ennakkoluulojen tunnistamisen. Suoran syrjinnän lisäksi leirillä käsitellään eriarvoisuuden rakenteellisia muotoja. Vuonna 2019 julkaistun tieteellisen tutkimuksen mukaan protuleirit vahvistivat nuorten suvaitsevaisuutta, johon yhdistyi empatia ja positiivinen uteliaisuus. Olemme tänä vuonna ottaneet käyttöömme turvallisen tilan periaatteet, joilla haluamme vahvistaa toimintakulttuuria, jossa jokainen voi tuntea olevansa turvassa ja kunnioitettu.

Miten toimin rasismia vastaan?

1. Pyrin tunnistamaan omat ennakkoluuloni ja muuttamaan käsityksiäni tarpeen mukaan.
Tutustun ennakkoluulottomasti erilaisiin ihmisiin, suhtaudun heihin tasavertaisesti ja kohtaan jokaisen ihmisen yksilönä.

2. Pyrin omalla toiminnallani vaikuttamaan ihmisten ja koko yhteiskunnan asenteisiin.
Käytän asemaani vaikuttaakseni siihen, että yhteiskunta edistää syrjimättömyyttä ja yhdenvertaisuutta.

3. Tiedostan syrjinnän kokemusten moninaisuuden.
Rasistisen sorron lisäksi syrjintää voi kokea monesta muustakin syystä, esimerkiksi sukupuolen, seksuaalisuuden, vammaisuuden tai koulutus tason vuoksi. Kaikenlainen syrjintä on väärin.

4. Puutun rasistisiin tilanteisiin ja vihapuheeseen arjessani.
Osoitan rasismin kohteeksi joutuvalle, että en hyväksy rasistista käytöstä tai vihapuhetta ja että olen hänen tukenaan. Minun ei tarvitse hyväksyä myöskään itseeni kohdistuvaa rasismia tai vihapuhetta.

5. Kuuntelen, kouluttaudun ja opin.
Tutustun aiheeseen dokumenttielokuvien, kirjojen ja verkkosivujen avulla. Verkostoidun ja osallistun luentosarjoihin, keskustelutilaisuuksiin ja kansalaistapahtumiin.

#Protu #ProtuVaikuttaa #RasisminvastainenViikko

© Prometheus-leirin tuki ry