Kirjautuminen
Voit kirjautua antamalla joko käyttäjätunnuksesi tai käyttäjätiliisi tallennetun sähköpostiosoitteesi.
Huomaathan, että salasanassa isot ja pienet kirjaimet ovat eri merkkejä.

Prometheus-palkinto Mentoring for Future -hankkeelle

Prometheus-leirin tuki ry eli Protu on myöntänyt vuoden 2022 Prometheus-palkinnon Mentoring for Future -hankkeelle, joka kannustaa nuoria tavoittelemaan itseään kiinnostavaa koulutusta ja urapolkua etnisestä tai sosiaalisesta taustasta riippumatta. Palkinto luovutettiin tänään lauantaina 28.5. Helsingin Paasitornissa järjestetyssä Nuorten filosofiatapahtuma Nufitissa.

Mentoring for Future tarjoaa erityisesti maahanmuuttajataustaisille nuorille tietoa erilaisista koulutus- ja uramahdollisuuksista. Hankkeen vapaaehtoiset ovat pitäneet työpajoja ja tehneet yhteistyötä koulujen kanssa. Lisäksi sen yhteydessä on julkaistu "Suuria unelmia" -kirja sekä järjestetty valokuvanäyttelyjä. Hankkeen vastuutahona toimii Rauhan ja Hyvinvoinnin järjestö ry.

Protu pitää merkittävänä yhteiskunnallisena ongelmana sitä, että edelleen suomalaisessa yhteiskunnassa koulutus periytyy etnisten ja sosioekonomisten taustojen mukaan. Tähän liittyen on tehty näkyväksi rakenteellista piilorasismia: esimerkiksi opinto-ohjauksessa maahanmuuttajataustaisia ohjataan usein ammatilliseen koulutukseen korkeakoulutuksen sijaan.

– Haluamme Prometheus-palkinnolla antaa ansaitun tunnustuksen sille, että Mentoring for Future on puuttunut toiminnallaan suoraan opinto-ohjauksen syrjiviin epäkohtiin ja kannustanut siihen, että kaikki ihmiset eri taustoista voivat tavoitella omia unelmiaan, Protun puheenjohtaja Alma Koivisto toteaa.

Protussa tunnistetaan, että myös yhdistyksen oman toiminnan kehittäminen entistä inklusiivisemmaksi edellyttää antirasistista työtä. Yhdistyksen tavoitteena on, että erilaisista taustoista tulevat nuoret voisivat kokea Prometheus-leirin paikkana, joka osaltaan kannustaa heitä tekemään omanlaisiaan valintoja.

Prometheus-palkinto myönnetään kahden vuoden välein henkilölle tai yhteisölle, joka on toiminnallaan edistänyt nuorten kasvua kriittisyyteen, ihmisen kunnioitukseen, elämäniloon ja vastuuseen maailmasta. Aiemmin palkinnon ovat saaneet muun muassa ilmastovaikuttaja Atte Ahokas, Filo – Filosofiaa lapsille, nuorille ja yhteisöille ry sekä Hyvinvoiva sateenkaarinuori -tutkimushanke.

Prometheus-leirit eli protuleirit ovat aikuistumisleirejä, joille kaikki ovat tervetulleita hankkimaan valmiuksia elämään, kehittämään maailmankatsomustaan ja ajattelemaan itsenäisesti. Protuleirin idea perustuu ihmisten kykyyn päättää omasta elämästään ja kantaa vastuuta maailmasta: nuorille ei tarjota valmiita vastauksia, vaan asioita pohditaan yhdessä. Leiriläiset ovat useimmiten 8.–9.-luokkalaisia, mutta leirejä on myös 17–20-vuotiaille ja sitä vanhemmille. Kaikki Protun toiminta on uskonnollisesti ja poliittisesti sitoutumatonta. Toimintaa järjestävät pääosin nuoret vapaaehtoiset Prometheus-leirin tuki ry:ssä.

Lähteet:

Helsingin Sanomat 29.10.2020: Miksei maahanmuuttajista tule lääkäreitä ja opettajia? Monet pitävät somalitaustaisen Salaado Qasimin ammatinvalintaa käsittämättömänä (maksumuuri)
https://www.hs.fi/kaupunki/helsinki/art-2000006702316.html

Yle 21.11.2019: Piilorasismia opinto-ohjauksessa, vaikeuksia kielen kanssa – ulkomaalaistaustaisen polku korkeakouluun on usein kivinen, selviää raportista
https://yle.fi/uutiset/3-11076011

Lisätietoja:

Alma Koivisto
puheenjohtaja
Prometheus-leirin tuki ry
p. 050 550 6971
alma.koivisto@protu.fi

Nuorten filosofia tapahtuma Nufit 27.–28.5.2022 http://nufit.fi/

Rauhan ja Hyvinvoinnin järjestö ry https://www.rahy.fi/

© Prometheus-leirin tuki ry