Kirjautuminen
Voit kirjautua antamalla joko käyttäjätunnuksesi tai käyttäjätiliisi tallennetun sähköpostiosoitteesi.
Huomaathan, että salasanassa isot ja pienet kirjaimet ovat eri merkkejä.

Protujen yhteislähtö Translaki NYT! -mielenosoitukseen 27.9.

Protu tukee ja järjestää yhteislähdön Translaki NYT! -mielenosoitukseen tiistaina 27.9. klo 16–18 Eduskuntatalon edustalla! Järjestöjen kokoonkutsuma mielenosoitus vaatii translakiuudistuksen loppuun saattamista. Uudistuksessa on kysymys itsemäärittelyoikeudesta ja ihmisoikeuden kunnioittamisesta. Kutsumme kaikki mukaan osoittamaan, että translain uudistus ei voi odottaa hetkeäkään, vaan translaki on korjattava NYT!

Miksi Protu on mukana Translaki NYT! -mielenosoituksessa? Meidän arvojamme ovat ilo ja hyvinvointi, yhdenvertaisuus, utelias pohdinta sekä vastuullisuus. Pyrimme järjestönä edistämään yhdenvertaisuutta ja tasa-arvoa sekä vähentämään moniperusteista syrjintää. Kannustamme kaikkia protuja toimimaan yhdenvertaisuuden ja ihmisoikeuksien puolesta!

Protujen yhteislähtö: kokoonnumme Kiasman pääovien edustalla klo. 15.45, josta siirrymme yhdessä Eduskuntatalolle neljäksi. Voit liittyä mukaan myös myöhemmin Eduskuntatalolla. Jos et löydä oikeaa paikkaa, ota yhteyttä Matilda Rintalaan, puh. 040 174 0049.

Löydät lisätiedot vaatimuksista, saapumisohjeet ja turvallisuustiedot mielenosoituksen Facebook-tapahtumasta: https://www.facebook.com/events/428341325836193

Kuvitus: Viima Äikäs--

Translaki NYT! -mielenosoitus
Tiistaina 27.9. klo 16.00-18.00
Helsingissä, Eduskuntatalon edessä.

Liittykää mukaamme vaatimaan translakiuudistuksen loppuun saattamista!

Translain uudistuksessa on kyse itsemäärittelyoikeudesta ja ihmisoikeuksien kunnioittamisesta. Käytännössä kyse on siitä, millä ehdoin ihmisen on mahdollista korjata hänelle syntymässä määritettyä, juridista sukupuolimerkintäänsä. Suomen voimassa oleva translaki on peräisin vuodelta 2003. Nykyisellään laki rikkoo räikeästi transsukupuolisten ihmisten ihmisoikeuksia, sillä ehtoina juridisen sukupuolen korjaamiseksi omaa sukupuolta vastaavaksi on muun muassa lääketieteellisen diagnoosiprosessin läpi käyminen sekä todistus lisääntymiskyvyttömyydestä.

Lain uudistuksesta jokaisen ihmisen itsemääräämisoikeutta kunnioittavaksi on puhuttu kauan. Kipeästi kaivattu uudistusprosessi alkoi viimein vuonna 2021, kun Sosiaali- ja terveysministeriön työryhmä aloitti toimintansa uuden lakiesityksen laatimiseksi.
Tämän jälkeen lakiuudistus on kohdannut toistuvasti viivästyksiä, ja esitys uudeksi translaiksi on edelleen vailla eduskunnan käsittelyä. Uuden translain odottaminen on ollut jatkuvien viivytyksien keskellä tuskastuttavaa, ja nyt alamme olla toden teolla huolissamme siitä, ehtiikö lakiuudistus eduskunnan pöydälle enää lainkaan tällä vaalikaudella. Aikaa lain käsittelylle ja viimeistelylle on enää todella vähän.

Järjestämme yhdessä lukuisten eri ihmisoikeus-, tasa-arvo- ja asiantuntijajärjestöjen kanssa mielenosoituksen, sillä vaadimme, ettei translain uudistusta jätetä enää muiden käsiteltävien asioiden jalkoihin. Kutsumme kaikki mukaamme Kansalaistorille välittämään eduskunnalle seuraavan viestin:

Translain uudistus ei voi odottaa enää hetkeäkään, vaan se on saatettava loppuun välittömästi. Ei kohta, ei myöhemmin, ei joskus. Korjatkaa translaki NYT.

Saapuminen, saavutettavuus ja turvallisuus:

Eduskuntatalo sijaitsee Helsingin ydinkeskustassa, Mannerheimintien varrella, lyhyen matkan päässä Helsingin päärautatieasemalta ja Kampin bussiterminaalista. Eduskuntatalon edustalla on tasainen jalkakäytäväalue ja sen lisäksi mukulakivikatua ja nurmialuetta. Paikalle pääsee jalkakäytäviä pitkin lähimmiltä julkisen liikenteen pysäkeiltä, joita ovat esimerkiksi Kansallismuseon, Luonnontieteellisen museon ja Lasipalatsin pysäkit. Saattoliikenne pääsee Eduskuntatalolle Pohjoiselta Rautatienkadulta suoraan Eduskuntatalon eteen.

Lähimmät maksuttomat sekä esteettömät wc-tilat löytyvät Kampin ostoskeskuksesta sekä Keskustakirjasto Oodista, joka on Kansalaistorin laidalla.

Mielenosoituksessa hyödynnetään äänentoistolaitteita, ja sen aikana pidetyt puheenvuorot kuuluvat kaiuttimista.

Mielenosoituksesta on tehty ilmoitus poliisille, joka huolehtii tapahtumatilan turvallisuudesta. Kerromme myöhemmin muista mahdollisista turvallisuusjärjestelyistä. Saavuthan paikalle vain, jos sinulla ei ole hengitystieoireita!

© Prometheus-leirin tuki ry