Tietoa medialle

Valokuvia protuleireiltä ja yhdistyksen logoja voi ladata median käyttöön Dropboxista (valokuvaajan nimi mainittava).

Haastattelut/kannanotot: Prometheus-leirin tuki ry:n puheenjohtaja Ansku Ahvenainen, p. 045 106 6890, ansku.ahvenainen@protu.fi

Alueellista ja historiallista tietoa leireistä ja osallistumisesta: Prometheus-leirin tuki ry:n viestintäkoordinaattori Simo Porola, p. 040 352 5832, simo.porola@protu.fi

Protuleirit kesällä 2019

• Kesällä 2019 järjestettiin 67 leiriä. Leirille ilmoittautui yli osallistujaa jo tammikuun puolivälissä.

• 47 suomenkielistä nuorten leiriä

• 3 ruotsinkielistä nuorten leiriä

• 3 englanninkielistä kansainvälistä nuorten leiriä

• 11 teemaleiriä (liikunta-, kuvataide-, musiikki-, teatteri-, sanataide-, tanssi-, ja vaellusteemalla).

• 2 sennuleiriä 16–20-vuotiaille

• 1 aikuisleiri kaiken ikäisille yli 20-vuotiaille.

• Osallistumismaksu leireille on vuonna 2019 nuorten leirien osalta 240 € ja teemaleirien osalta 270–370 €. Leirimaksuun oli mahdollista saada alennusta taloudellisin perustein.

• Aikuisleirien hinta oli 280 € työssäkäyville ja 210 € työttömille, eläkeläisille ja opiskelijoille.

Leiriläiset

• Vuonna 2019 leireillä oli 1011 osallistujaa. Aiemmin 2010-luvulla protuleirin kävi vuosittain noin 850 nuorta eli noin 1,5 % ikäluokasta.

• Leirejä järjestetty vuodesta 1989, koko toiminnan aikana yli 17 000 leiriläistä

• Leirit käynnistyivät alun perin elämänkatsomustiedon oppilaiden aloitteesta vaihtoehtona rippileirille, mutta nykyään noin joka viides protuleirin käyvä kuuluu johonkin uskontokuntaan ja joka seitsemäs käy myös rippileirin.

Leiritoiminnan periaatteet ja tavoite

• Leirit ovat kaikille nuorille avoimia sekä uskonnollisesti ja poliittisesti sitoutumattomia.

• Prometheus-leirien leiritoiminnan periaatteisiin sisältyy muun muassa nuorten kunnioittaminen ja näiden omanarvontunnon vaaliminen sekä rohkaiseminen luovuuteen ja itsenäiseen ajatteluun.

• Leirin tavoitteisiin kuuluu, että keskinäisen luottamuksen ja vertaistuen kautta vahvistetaan leiriläisen itsetuntoa ja omien mielipiteiden arvostusta.

Järjestelyt

• Prometheus-leirien järjestämisestä huolehtii pääasiassa vapaaehtoisten nuorten ja nuorten aikuisten voimin toimiva Prometheus-leirin tuki ry.

• Leiriviikon suunnittelusta ja toteutuksesta vastaa kevään aikana tehtäväänsä koulutettu leiritiimi, johon kuuluu kaksi aikuista ohjaajaa sekä viisi aiemmin leirin käynyttä nuorta apuohjaajaa.

• Yhdelle leirille osallistuu vain 8–17 leiriläistä, mikä edesauttaa tiiviin tunnelman ja hyvän ryhmähengen syntymisessä.

Leirin sisältö

• Viikon kestävän leirin teemoihin kuuluu nuoria kiinnostavia aiheita:

• Erilaisuus ja yhdenvertaisuus

• Oma elämä ja tulevaisuus

• Yhteiskunta ja vaikuttaminen

• Media

• Maailmankuvat ja -katsomukset

• Identiteetti

• Ympäristö

• Päihteet

• Ihmissuhteet

• Seksuaalisuus

• Leirillä käsiteltäviin aiheisiin ei yritetä antaa valmiita vastauksia, vaan tärkeintä on auttaa nuoria muodostamaan omat mielipiteensä.

• Ei koulumaista opetusta vaan keskusteluja, leikkejä, piirtämistä, näytelmiä, väittelyjä, musisointia ja roolipelaamista

• Viikkoon kuuluu lisäksi leirielämää kuten saunomista, laulamista, iltanuotioita, yhdessäoloa ja tunnelmointia. Leirit ovat päihteettömiä ja eri syrjinnän muodoista vapaita.

Palaute

• Leirien palautekyselyyn kesällä 2018 vastanneista 662 leiriläisestä 98,4 % sanoi voivansa suositella leiriä. Protulle annettujen kouluarvosanojen keskiarvo oli 9,45. Kyselyyn vastanneista 443:sta leiriläisen huoltajasta Protua sanoi voivansa suositella 99,1 %.