Medialle faktoja ja kuvia

Valokuvia protuleireiltä voi ladata median käyttöön Dropboxistakuvaajan nimi mainittava.

Haastattelut/kannanotot: Prometheus-leirin tuki ry:n puheenjohtaja Aatu Komsi, p. 050 356 5782, aatu.komsi@protu.fi

Tietoa alueellisista ja paikallisista osallustujamääristä voi kysyä Protun viestintäkoordinaattori Simo Porolalta, p 040 352 5832, simo.porola@protu.fi.

Protu pähkinänkuoressa

• Leirit ovat kaikille nuorille avoimia sekä uskonnollisesti ja poliittisesti sitoutumattomia.
  • Vuosittain protuleirin käy noin 800 nuorta eli noin 1,5 % ikäluokasta. Kesällä 2016 leiriläisiä oli 856.
  • Leirejä järjestetty vuodesta 1989, koko toiminnan aikana noin 16 000 leiriläistä
  • Kesällä 2017 järjestetään yhteensä 62 leiriä, joista 8. ja 9. luokan käyneille, joista 42 suomenkielistä perusleiriä, 2 ruotsinkielistä perusleiriä, 2 englanninkielistä kansainvälistä leiriä sekä 11 teemaleiriä (liikunta-, kuvataide-, musiikki-, teatteri-, sanataide-, vaellus- ja partioteemalla).
  • Lisäksi kesällä 2017 järjestetään kolme leiriä 16–20-vuotiaille sekä kaksi leiriä yli 20-vuotiaille.
  • Osallistumismaksu leireille on vuonna 2017 perusleirien osalta 230 euroa ja erikoisleirien osalta 260–340 euroa. Aikuisleirien hinta on 280 euroa.
  • Viikon kestävän leirin teemoihin kuuluu nuoria kiinnostavia aiheita kuten ihmissuhteet, erilaisuus, tulevaisuus ja maailmankuvat. Aiheisiin ei yritetä antaa valmiita vastauksia, vaan tärkeintä on auttaa nuoria muodostamaan omat mielipiteensä.
  • Ei koulumaista opetusta, vaan vapaamuotoisia keskusteluja, leikkejä, piirtämistä, näytelmiä, väittelyjä, musisointia ja roolipelaamista
  • Viikkoon kuuluu lisäksi leirielämää kuten saunomista, laulamista, iltanuotioita, yhdessäoloa ja tunnelmointia. Leirit ovat päihteettömiä ja eri syrjinnän muodoista vapaita.
  • Yhdelle leirille osallistuu vain 8–16 leiriläistä, mikä edesauttaa tiiviin tunnelman ja hyvän ryhmähengen syntymisessä. Ohjelman tavoitteisin kuuluu myös, että keskinäisen luottamuksen ja vertaistuen kautta vahvistetaan leiriläisen itsetuntoa ja omien mielipiteiden arvostusta.
  • Joka leirillä kaksi aikuista ohjaajaa ja viisi leirin käynyttä nuorta apuohjaajana.
  • Prometheus-leirien järjestämisestä huolehtii pääasiassa vapaaehtoisten nuorten ja nuorten aikuisten voimin toimiva Prometheus-leirin tuki ry. Leiriviikon suunnittelusta ja toteutuksesta vastaa kevään aikana tehtäväänsä koulutettu leiritiimi, johon kuuluu kaksi aikuista ohjaajaa sekä viisi aiemmin leirin käynyttä nuorta apuohjaajaa.
  • Kesällä 2016 toteutettuun kyselyyn vastanneista 387 leiriläisestä 382 eli 99 % sanoi voivansa suositella Protu-leiriä ystävilleen (vastausprosentti 44,2). Leiriläisten antamien kouluarvosanojen keskiarvo oli 9,6. Tärkeänä pidettiin uusien kaverien saamista sekä toisten leiriläisten kokemusten ja mielipiteiden kuuntelemista.
  • Leirit käynnistyivät alun perin elämänkatsomustiedon oppilaiden aloitteesta vaihtoehtona rippileirille, mutta nykyään noin joka neljäs Protu-leirin käyvä nuori kuuluu johonkin uskontokuntaan ja joka kuudes käy myös rippileirin.