Medialle faktoja ja kuvia

Valokuvia protuleireiltä voi ladata median käyttöön Dropboxistakuvaajan nimi mainittava.

Haastattelut/kannanotot: Prometheus-leirin tuki ry:n puheenjohtaja Aatu Komsi, p. 050 356 5782, aatu.komsi@protu.fi

Tietoa alueellisista ja paikallisista osallustujamääristä voi kysyä Protun viestintäkoordinaattori Simo Porolalta, p 040 352 5832, simo.porola@protu.fi.

Protu pähkinänkuoressa

• Leirit ovat kaikille nuorille avoimia sekä uskonnollisesti ja poliittisesti sitoutumattomia.
  • Vuosittain protuleirin käy noin 800 nuorta eli noin 1,5 % ikäluokasta. Kesällä 2017 leiriläisiä oli 887.
  • Leirejä järjestetty vuodesta 1989, koko toiminnan aikana noin 17 000 leiriläistä
  • Kesällä 2018 järjestetään yhteensä 72 leiriä, joista 48 suomenkielistä perusleiriä, 3 ruotsinkielistä perusleiriä, 3 englanninkielistä kansainvälistä leiriä sekä 12 teemaleiriä (laiva-, liikunta-, kuvataide-, musiikki-, teatteri-, sanataide-, tanssi-, ja vaellusteemalla).
  • Kesällä 2018 järjestetään kolme leiriä 16–20-vuotiaille sekä kaksi leiriä yli 20-vuotiaille.
  • Osallistumismaksu leireille on vuonna 2018 perusleirien osalta 231 euroa ja erikoisleirien osalta 261–360 euroa. Aikuisleirien hinta on 280 euroa. Leirimaksuun voi saada alennusta taloudellisin perustein.
  • Viikon kestävän leirin teemoihin kuuluu nuoria kiinnostavia aiheita kuten ihmissuhteet, erilaisuus, tulevaisuus ja maailmankuvat. Aiheisiin ei yritetä antaa valmiita vastauksia, vaan tärkeintä on auttaa nuoria muodostamaan omat mielipiteensä.
  • Ei koulumaista opetusta, vaan vapaamuotoisia keskusteluja, leikkejä, piirtämistä, näytelmiä, väittelyjä, musisointia ja roolipelaamista
  • Viikkoon kuuluu lisäksi leirielämää kuten saunomista, laulamista, iltanuotioita, yhdessäoloa ja tunnelmointia. Leirit ovat päihteettömiä ja eri syrjinnän muodoista vapaita.
  • Yhdelle leirille osallistuu vain 8–16 leiriläistä, mikä edesauttaa tiiviin tunnelman ja hyvän ryhmähengen syntymisessä. Ohjelman tavoitteisin kuuluu myös, että keskinäisen luottamuksen ja vertaistuen kautta vahvistetaan leiriläisen itsetuntoa ja omien mielipiteiden arvostusta.
  • Joka leirillä kaksi aikuista ohjaajaa ja viisi leirin käynyttä nuorta apuohjaajana.
  • Prometheus-leirien järjestämisestä huolehtii pääasiassa vapaaehtoisten nuorten ja nuorten aikuisten voimin toimiva Prometheus-leirin tuki ry. Leiriviikon suunnittelusta ja toteutuksesta vastaa kevään aikana tehtäväänsä koulutettu leiritiimi, johon kuuluu kaksi aikuista ohjaajaa sekä viisi aiemmin leirin käynyttä nuorta apuohjaajaa.
  • Leirien palautekyselyyn kesällä 2017 vastanneista 471 leiriläisestä 99,4 % sanoi voivansa suositella leiriä. Protulle annettujen kouluarvosanojen keskiarvo oli 9,5. Kyselyyn vastanneista 447:stä leiriläisen huoltajasta Protua sanoi voivansa suositella 95,1 %.
  • Leirit käynnistyivät alun perin elämänkatsomustiedon oppilaiden aloitteesta vaihtoehtona rippileirille, mutta nykyään noin joka neljäs protuleirin käyvä nuori kuuluu johonkin uskontokuntaan ja joka kuudes käy myös rippileirin.