Kirjautuminen
Voit kirjautua antamalla joko käyttäjätunnuksesi tai käyttäjätiliisi tallennetun sähköpostiosoitteesi.
Huomaathan, että salasanassa isot ja pienet kirjaimet ovat eri merkkejä.

Ota huomioon ennen leiriä

Käytännön asioita protuleirillä

 • Majoitustilat vaihtelevat leiripaikoittain. Osassa leiripaikoista majoitutaan pieniin huoneisiin, toisissa taas kaikki nukkuvat yhdessä tilassa. 
 • Vessojen ja suihkujen tilanne vaihtelee leiripaikoittain. Osassa leiripaikoista on sisävessat ja suihkut, toisissa on ulkovessat ja peseytyminen tapahtuu saunassa lämmitetyllä vedellä. 
 • Leiripaikoille ei järjestetä yhteiskuljetuksia (poikkeuksena vaellusleiri).
 • Protukoruun kaiverrettava nimi tulee käyttäjätietojesi “Kutsumanimi”-kentästä. Jos haluat muuttaa kutsumanimeäsi, otathan yhteyttä toimistoon viimeistään kolme viikkoa ennen leiriä!
 • Leiriltä löytyy kioski, jossa myydään yleensä naposteltavaa, makeisia ja virvoitusjuomia.
 • Leirillä ei järjestetä vierailupäivää, puhelimia voi käyttää tauoilla ja vapaa-aikana.
 • Leirin ruokalista riippuu kokista ja leiripaikan keittiöstä. Kokki huomioi etukäteen ilmoitetut erikoisruokavaliot ja allergiat. Omat ruokavaliotiedot annetaan sivustolle rekisteröitymisen yhteydessä ja ne voi päivittää itse omissa käyttäjätiedoissaan.
 • Leiri on päihteetön, myös tupakointi ja nuuskaaminen on kielletty alle 18-vuotiailta.
 • Leiriläiset ja vetäjät on vakuutettu tapaturmien varalta. Tällöin vakuutus korvaa hoitokulut ja tapaturmien yhteydessä rikkoutuneen omaisuuden.
 • Leiriläisen lähiperhe on tervetullut loppujuhlaan. Mikäli vieraiden määrää joudutaan rajaamaan esimerkiksi pienen tilan vuoksi, asiasta kerrotaan leirikirjeessä. Juhlalounaan hinnan löydät leirikirjeestä ja voit tarkastaa sen leirin tiimiläisiltä. 

Leirihygienia

 • Protuleireillä ohjaajat huolehtivat hygieniakäytännöistä ja ohjeistuksesta. Emme suosittele tulemaan leirille, jos epäilee olevansa sairastumassa. Jos oireet alkavat vasta leirillä, leiriläisiä ohjeistetaan yskimään tai aivastamaan vain paperinenäliinoihin (jotka heitetään käytön jälkeen roskikseen) tai vähintäänkin omaan hihaan. Lisäksi leiriläisiä ohjeistetaan pesemään kädet huolellisesti WC-käyntien yhteydessä ja käyttämään käsihuuhdetta ennen ruokailua (koskee myös terveitä!).

 

Jaksaminen

 • Jos tulet esteen, sairauden tai mielenterveysongelmien kanssa leirille, kerro tiimille jo ennen leiriä tilanteestasi ja siitä, mitä se tarkoittaa sinun kohdallasi. Näin tiimi osaa ottaa asian huomioon leiriä suunnitellessaan. Asiasta voi ottaa yhteyttä myös toimistoon. (Ota silti huomioon, että tiimi koostuu vapaaehtoisista, ei mielenterveys-, nuoriso- tai kasvatusalan ammattilaisista.) 
 • Jos sinusta tuntuu yhtään siltä, että tänä vuonna leiri on liian raskas tai iso juttu, kuuntele omia tuntemuksiasi. Jätä leiri väliin tältä kesältä ja tule mukaan sitten, kun leiri tuntuu hyvältä ajatukselta. 
 • Jos tarvitset leirillä omaa aikaa tai haluat puhua rauhassa jollekin tiimiläiselle, se järjestyy.
 • Jos johonkin leirillä käsiteltävään aiheeseen liittyy jokin itselle kipeä juttu, siihen ei ole pakko osallistua.

 

Tasa-arvo ja turvallisuus

 • Turvallisen tilan periaatteet. Protussa on käytössä turvallisen tilan periaatteet ja laadittu ohjeet toiminnalle häirintätilanteissa. Periaatteilla ja ohjeilla haluamme vahvistaa toimintakulttuuria, jossa jokainen voi tuntea olevansa turvassa ja kunnioitettu. Lähtökohtana on, että jokainen protu on vastuussa omalla toiminnallaan turvallisesta ilmapiiristä ja että kaikkeen häirintään puututaan. Tutustu Protun turvallisen periaatteisiin täällä.
   
 • Moninaisuuden kunnioittaminen. Leireillä kunnioitetaan osallistujien moninaisuutta ja pyritään tarjoamaan kaikille turvallinen tila olla ja löytää oma itsensä. Leiriläisten omia päätöksiä ja rajoja kunnioitetaan kaikessa toiminnassa. Osallistuminen ohjelmaan ja muuhun toimintaan leirillä on vapaaehtoista. 
 • Saunominen ja peseytyminen. Leireillä on tapana järjestää tyttöjen ja poikien saunavuorot sekä yhteisvuoro. Lisäksi voidaan järjestää muita vuoroja olosuhteiden mukaan (muunsukupuolisten vuoro, oma vuoro, ei-alaston vuoro). Saunoa voi oman valintansa mukaan pyyhe tai uimapuku päällä tai ilman. Kaikille taataan mahdollisuus peseytyä yksin tai sellaisten henkilöiden seurassa, jotka nuori kokee turvallisiksi esimerkiksi sukupuoli-identiteettinsä kannalta ilman, että siitä tehdään numero. Leirillä myös huolehditaan siitä, ettei kukaan joudu saunomaan yksin, ellei sitä nimenomaisesti halua. 
 • Kiusaamista ja häirintää ei hyväksytä. Kiusaaminen, häirintä sekä muut turvattomuutta ja epämukavuutta aiheuttavat tapaukset otetaan vakavasti. Leirillä ei hyväksytä minkäänlaista syrjintää. Leireille pyritään luomaan avoin keskustelu- ja palautteenantokulttuuri, jotta leiriläisillä olisi mahdollisimman matala kynnys ottaa mieltään painavia asioita puheeksi. 
 • Kerro mieltä painavasta asiasta. Jos leiriläinen kohtaa protuleirillä epäasiallista käytöstä, puhetta tai muuta toimintaa, josta hänelle on jäänyt epämukava tai epävarma olo, hän voi ottaa asian puheeksi luotettavaksi kokemansa leiritiimin jäsenen kanssa. Leiriläinen voi myös ilmoittaa kokemastaan häirinnästä tai muusta vastaavasta koko Protu-yhteisön häirintäyhteyshenkilöille (halutessanne anonyymisti). 
 • Koulutetut leirinvetäjät. Leirinvetäjät käyvät leiriä edeltävänä keväänä yhdestä kolmeen viikonlopun mittaista koulutusta, joissa heidät perehdytetään mm. leiriläisten turvallisuuden varmistamiseen, ongelmatapausten ratkomiseen ja ohjaajan juridiseen vastuuseen. Ensimmäiseen leiritiimiinsä hakevat ohjaajahakijat haastatellaan. Vetäjätiimeillä on tukena laaja kirjallinen materiaali sekä vapaaehtoisista sosiaali-, terveys- ja kasvatusalan ammattilaisista koostuva verkosto.
© Prometheus-leirin tuki ry