Ohjaajakoulutuksiin
MIETITKÖ TIIMIILÄISEKSI RYHTYMISTÄ? OLETKO HUOLTAJA?
- Oletko menossa ensimmäistä kertaa apuohjaajaksi? Lue tämä tietopaketti ennen koulutuksiin ilmoittautumista!
- Oletko menossa ensimmäistä kertaa aikuiseksi ohjaajaksi? Lue tämä tietopaketti ennen koulutuksiin ilmoittautumista!
- Onko lapsesi menossa ensimmäistä kertaa apuohjaajaksi? Lue tämä tietopaketti uusien apuohjaajien huoltajille!
ENNEN ILMOITTAUTUMISTA
- Huolehdi, että sinulla on toimiva oma tunnus. Huomio! Leirillä tai muussa toiminnassa ollut: sinulla on jo tunnus, älä tee tuplatunnusta! Kirjaudu vanhalla tunnuksella (sähköpostiosoitteesi). Jos sinulle ei ole henkilökohtaista tunnusta, tee se viimeistään nyt kohdassa Rekisteröityminen.
- Unohtuneen salasanan voi tilata sähköpostiin kohdasta “Kirjautuminen” .
- Apuohjaajan on oltava jäsen. Tarkista profiilisivultasi, oletko yhdistyksen jäsen. Mikäli et ole jäsen, hae jäenyyttä pikaisesti! Yhdistyksen jäsenyys on ehto apuohjaajana toimimiselle. Ohjaajalta jäsenyyttä ei vaadita.
- Hae tiimiläisroolia. Tiimiläisrooli myönnetään muutaman päivän sisällä hakemisesta. Myönnetystä roolista tulee ilmoitus sähköpostiin, ja se näkyy myös profiilisivulla. Tiimiin hakeminen alkaa elokuun loppupuolella ja päättyy sitten, kun omaa roolia vastaavat koulutuspaikat ovat täynnä.
ILMOITTAUTUMINEN
- Voit ilmoittautua ohjaajakoulutuksiin, kun olet kirjautunut sisälle Protun sivuille, sinulla on tiimiläisrooli ja apuohjaajana olet Protun jäsen.
- Kun sinulla on tiimiläisrooli tai olet jäsen, pääset Koulutushaku-sivulle.
- Ilmoittautuminen koulutuksiin alkaa 18.10. klo 10 ja jatkuu niin kauan kuin koulutuksissa on tilaa. Ilmoittautumisohjeen löydät alempaa.
- Ilmoittautuminen sulkeutuu lauantaina ja sunnuntaina alkavissa koulutuksissa torstaiaamuna kello 7:00. Arki-iltaisin järjestettävissä koulutuksissa ilmoittautuminen sulkeutuu saman päivän aamuna kello 7:00. Samat kellonajat koskevat sekä lähi- että etäkoulutuksia. Jos haluat ilmoittautua koulutukseen tämän jälkeen ja koulutuksessa on tilaa, ota yhteyttä Protun toimistoon.
- Hae koulutusta omalta alueeltasi, jos haluat matkakorvaukset. Lue lisätietoa alueesta kohdasta “Matkustaminen koulutuksiin”. Jos oman alueesi koulutus on täynnä, ota yhteyttä toimistoon, niin sinua autetaan etsimään koulutus!
- Voit perua koulutuksesi Oman tilisi tiedoista. Mikäli haluat ilmoittautua uudelleen koulutukseen, jonka ilmoittautumisen juuri peruit, ota yhteyttä toimistoon.
- Jos haluat vaihtaa koulutusta, peru ensin vanha koulutuksesi ja ilmoittautudu sen jälkeen uuteen.
- Ongelmatilanteissa ota yhteyttä Protun toimistoon.
- Koulutusmaksun peruutus- ja palautusehdot löytyvät täältä
TIIMILÄISROOLISI MÄÄRITTÄÄ MITÄ KOULUTUKSIA TARVITSET
- Ilmoittaudu tiimiläisroolisi mukaisiin koulutuksiin.
- UA (uusi apuohjaaja), leirin käynyt, ensimmäistä kertaa apuohjaajana, leirivuonna alle 20 v.
- 1-koulutus: joko SUPER1/SVENSKA1 tai UA1
- 2-koulutus: SUPER2/SVENSKA2
- UVA (uusvanha apuohjaaja), toista kertaa apuohjaajana,leirivuonna alle 20 v.
- 1-koulutus: joko TEEMA tai SUPER1/SVENSKA1 (Suositus on TEEMA)
- 2-koulutus: SUPER2/SVENSKA2
- VVA (vanhavanha apuohjaaja), kolmatta tai neljättä kertaa apuohjaajana, leirivuonna alle 20 v.
- 1-koulutus: ei tarvitse käydä
- 2-koulutus: joko TEEMA tai SUPER2/SVENSKA2 (Suositus on TEEMA. VVA voi halutessaan käydä kaksi koulutusta ja matkat korvataan molempiin koulutuksiin)
- UO (uusi ohjaaja), ensimmäistä kertaa ohjaajana, leirivuonna väh. 20 v., ei aiempaa protukokemusta tai yli viisi vuotta sitten apuohjaajana, rekrytoijana tai kouluttajana
- Ennen muita koulutuksia: UO-intro
- 1-koulutus: SUPER1/SVENSKA1
- 2-koulutus: SUPER2/SVENSKA2
- UPO (uusi protukasvanut ohjaaja), ensimmäistä kertaa ohjaajana, mutta toiminut leirivuotta edeltävien viiden vuoden sisällä apuohjaajana, rekrytoijana tai kouluttajana, leirivuonna väh. 20 v
- 1-koulutus: ei tarvitse käydä
- 2-koulutus: SUPER2/SVENSKA2.
- UVO (uusvanha ohjaaja), toiminut UO:na viiden vuoden sisällä
- Koulutukset: Yksi koulutus riittää, suositus on VOE, mutta kaikki paitsi UA1 sopivat.
- Voit korvata koulutuksen myös henkilökohtaisella rekrykeskustelulla. Ota yhteyttä rekrykeskustelusta mahdollisimman pian rekry@protu.fi.
- Jos protutoiminnasta on yli viisi vuotta, tulee hakea roolia UO.
- VVO (vanhavanha ohjaaja), toiminut useamman kerran ohjaajana tai viiden vuoden sisällä kerran UPO:na tai UVO:na
- Koulutukset: Yksi koulutus riittää, suositus on VOE, mutta kaikki paitsi UA1 sopivat.
- Voit korvata koulutuksen myös henkilökohtaisella rekrykeskustelulla. Ota yhteyttä rekrykeskustelusta mahdollisimman pian rekry@protu.fi.
- Tarvittaessa voit käydä vain rekrykeskustelun, jos et saa koulutuksia sopimaan aikatauluihisi.
KOULUTUSTYYPPIEN ESITTELYT
- SUPER1 on kaikille rooleille sopiva ykköskoulutus, joka tarjoaa perustiedot leirinvedosta, Protusta järjestönä, siitä miksi protuleirejä tehdään ja mahdollisuuden tavata kokeneempia leirinvetäjiä.
- UA1 on uusien apuohjaajien ykköskoulutus, joka antaa perustiedot leirinvedosta, Protusta järjestönä ja leirin tavoitteista. Sen vaihtoehdoksi käy SUPER1, jos sopivaa UA1-koulutusta ei ole.
- SUPER2 on kaikille rooleille sopiva kakkoskoulutus, joka painottuu leiriohjelman suunnitteluun ja käytännön toteuttamiseen.
- SVENSKA1 JA SVENSKA2-koulutukset ovat ruotsinkielisiä koulutuksia, jotka vastaavat SUPER-koulutuksia. Suosittelemme ruotsinkielisiin koulutuksiin osallistumista, jos pystyt vetämään protuleirin ruotsiksi. Jos SVENSKA-koulutukset eivät sovi aikatauluihisi ja pystyt kouluttautumaan suomeksi, voit toki osallistua myös suomenkielisiin koulutuksiin.
- UO-INTRO on uusille ohjaajille tarkoitettu puolen päivän koulutus, joka tutustuttaa Protuun ja leirin perusasioihin. Koulutuksessa pääsee esittämään kysymyksiä ohjaajuudesta ja keskustelemaan muiden uusien ohjaajien kanssa. Jos olet aiemmin toiminut Protussa ja roolisi on UO, UO-INTRO ei ole pakollinen koulutus.
- VOE eli Vanhojen Ohjaajien Erikoiskoulutus: Yhden lauantain tai sunnuntain pituinen koulutus, johon osallistuu vain vanhoja ohjaajia.
- TEEMA-koulutuksessa käsitellään yhtä leirinvetoon liittyvää teemaa syvällisesti ja monipuolisesti. TEEMA-koulutukset on suunnattu ensisijaisesti UVA ja VVA-roolillisille. Myös UVO tai VVO voi täyttää koulutusvaatimuksensa TEEMA-koulutuksella. Muutkin roolit saavat osallistua TEEMA-koulutukseen, mutta se ei korvaa muita koulutuksia.
- Tiimikoulutus. Kun leiritiimit on muodostettu (maaliskuussa), on jokaisen tiimiläisen ilmoittauduttava omaan tiimikoulutukseensa. Tiimikoulutusta ei voi itse valita, vaan koko tiimi kutsutaan tiettyyn koulutukseen. Lue lisää tiimikoulutuksista täällä.
- Etäkoulutukset. Protu tarjoaa myös mahdollisuuden osallistua koulutuksiin etämuotoisesti. Lisää tietoa etäkoulutuksista täältä.
- Turvallisuuskoulutuksista löytyy lisätietoa omalta sivulta.
HYVÄ TIETÄÄ
- Koulutuskirje lähikoulutuksiin lähetetään noin viikkoa ennen koulutusta sähköpostitse, ja siitä selviää vastuukouluttajien yhteystiedot, mitä otetaan mukaan ja tulo-ohjeet. Etäkoulutusten koulutuskirjeissä on Zoom-linkki ja ohjeet etäkoulutukseen osallistumiseen, ja ne lähetetään 2–3 päivää ennen koulutusta.
- Kellonajat. Tyypillisesti viikonloppukoulutus alkaa lauantaina klo 10 ja päättyy sunnuntaina klo 14. Alkamis- ja päättymisajat vahvistetaan koulutuskirjeessä. Arki-iltaisin järjestettävät etäkoulutukset alkavat yleensä klo 17.
- Koulutusmaksu sisältää ruoan, majoituksen, ohjelman ja yhteiskuljetuksen. Koulutusmaksut löydät täältä. Mikäli tarvitset alennusta vähävaraisuuden perusteella, voit hakea alennusta vapaamuotoisella sähköpostihakemuksella Protun toimistolta protu@protu.fi.
- Rikosrekisteriote tarkastetaan kaikilta yli 18-vuotiailta tai leirivuonna 18 vuotta täyttäviltä vapaaehtoisilta. Protu tilaa rikosrekisteriotteen vapaaehtoisen puolesta hänen suostumuksellaan. Suostumus rikosrekisteriotteen tarkastamiselle on edellytys tiimiin pääsylle.
- Hyvinvointi. Tiimiläisten hyvinvointi on Protulle tärkeää. Jos oma jaksaminen mietityttää, niin kannattaa tutustua etukäteen “Käytännön tietoa leireistä -sivun pointteihin.
MATKUSTAMINEN KOULUTUKSIIN
- Matkakorvaukset. Protulta voi hakea matkakorvauksia koulutuksiin. Korvauksia maksetaan lähtökohtaisesti vain oman alueesi koulutuksiin. Koulutuksen maantieteellinen alue on määritetty koulutuksen sivulla. Voit tehdä koulutuksen hakuja myös suodattamalla esiin oman alueesi koulutukset.
- Protu maksaa matkakulut lähimmän koulutuksesi yhteiskuljetuksen lähtöpaikkaan tai koulutuspaikkaan. Jos koulutuspaikkaan pääsee julkisilla, Protu korvaa julkisen liikenteen kulut koko matkalta. Mikäli et pääse lähikoulutukseen painavan syyn vuoksi tai et ole varma matkojesi korvaamisesta, ota yhteyttä Protun toimistoon ja sovi korvauksista etukäteen. Painavia syitä osallistua muuhun kuin lähikoulutukseen ovat esimerkiksi työvuoro, perhematka tai sairastuminen.
- Yhteiskuljetukset sisältyvät täysihoitomaksun hintaan ja järjestetään koulutuspaikkaa lähimmästä suuresta kaupungista, jos paikkaan ei pääse julkisilla. Yhteiskuljetukseen ei tarvitse ilmoittautua. Tarkemmat tiedot yhteiskuljetuksista ja julkisesta liikenteestä löytyvät koulutuskirjeestäsi.
- Hae matkakorvaukset kulukorvauslomakkeella. Liitä mukaan kuitit. Kuittien kuvien tulee olla selkeät ja mahdollisimman keveitä. Näet tekemiesi hakemusten tilan Omalta etusivulta kohdasta “Hakemukset”.
- Matkat korvataan kohtuuhintaisen tarkoituksenmukaisen julkisen kulkuneuvon käytöstä henkilölle kuuluvien alennusten mukaisesti. Tarkemmat ohjeet löytyt sivulta Ohjeet matkakorvauksiin.
- UO-INTRO-, TEEMA- ja VOE-koulutuksia järjestetään vain Etelä-Suomessa. Jos tällaista koulutusta edellytetään rooliltasi tai suositellaan roolillesi, saat siihen korvaukset kaikkialta Suomesta. Nämä koulutukset on merkitty kaikkien alueiden koulutuksiksi, eli suodatus lähialueen perusteella listaa tällaiset vaihtoehdot aina. Myös iimikoulutuksiin maksetaan matkakulut koko Suomesta.
- Ruotsinkielisiin SVENSKA-koulutuksiin korvataan matkat koko Suomen alueelta. Jos olet ruotsinkielinen ja käyt suomenkielisen koulutuksen, matkakorvaukset maksetaan yllä olevien ohjeiden mukaan.
- Mikäli haluat tukea Protun toimintaa, voit jättää matkakorvaukset pyytämättä joko osittain tai kokonaan.
KOULUTUSTEN MAANTIETEELLINEN ALUE
- Pääasiassa koulutus kannattaa valita sieltä, minne on helpointa tulla!
- Esim. Jos asut Pirkanmaalla, että saat matkakorvaukset Tampereen alueen koulutukseen. Jos et tiedä, missä maakunnassa asut, hae esimerkiksi Wikipediasta omaa kotikuntaasi, jolloin saat selville oman kotimaakuntasi.
- Huomaa, että yksi lähialue voi kattaa monta maakuntaa ja maakunta voi kuulua kahteen lähialueeseen. Koulutukset-sivulla koulutukset voi suodattaa alueen mukaan. Oman lähialueesi, jonka koulutuksiin siis varmasti saat korvaukset, löydät alla olevan listan avulla.
- Jyväskylän seutu: Keski-Suomi
- Joensuun seutu: Pohjois-Karjala
- Kouvolan seutu: Kymeenlaakso
- Kuopion seutu: Pohjois-Savo, Etelä-Savo, Kainuu
- Lahden seutu: Päijät-Häme, Etelä-Karjala
- Oulun seutu ja Lappi: Pohjois-Pohjanmaa, Keski-Pohjanmaa, Kainuu, Lappi
- Pääkaupunkiseutu: Helsinki, Espoo, Vantaa
- Riihimäen seutu: Kanta-Häme
- Tampereen seutu: Pirkanmaa, Satakunta
- Turun seutu: Varsinais-Suomi, Ahvenanmaa
- Uusimaa: Uusimaa, Itä-Uusimaa
- Vaasan seutu: Etelä-Pohjanmaa, Keski-Pohjanmaa, Pohjanmaa
Sivu päivitetty 19.10.2022 / Kukka-Maaria Wessman