Jäsenalue
Voit kirjautua antamalla joko käyttäjätunnuksesi tai käyttäjätiliisi tallennetun sähköpostiosoitteesi.
Huomaathan, että salasanassa isot ja pienet kirjaimet ovat eri merkkejä.

Prometheus-leirit

Uteliasta pohdintaa, hauskoja leikkejä, syvällisiä keskusteluja, mahtavia ihmisiä, kiinnostavia mielipiteitä, kiihkeitä väittelyitä ja lämpimiä halauksia... Prometheus-leiri saattaa olla elämäsi paras viikko. Ota askel ajatukseen ja tule mukaan!

Kaikki ovat tervetulleita mukaan!

Leirit on tarkoitettu 8.-9. luokan käyneille nuorille uskontokuntaan katsomatta. Prometheus-leirit on alun perin tarkoitettu uskontokuntiin kuulumattomien nuorten aikuistumisleireiksi, mutta kaikki kiinnostuneet ovat tervetulleita; nykyään noin joka viides leiriläinen kuuluu kirkkoon ja joka kuudes käy myös rippikoulun. Ajatus leireistä on syntynyt 80-luvun lopulla ET-oppilaiden omasta toiveesta. Ensimmäinen leiri järjestettiin vuonna 1989.

Teemat ja ohjelma

Prometheus-leiri kestää viikon, suurin osa leireistä on sunnuntaista sunnuntaihin.

Leiriviikko rakentuu nuorten elämässä ajankohtaisten ja askarruttavien teemojen ympärille. Viikon aikana käsiteltäviä teemoja ovat erilaisuus ja yhdenvertaisuus, oma elämä ja tulevaisuus, päihteet, yhteiskunta ja vaikuttaminen, media, maailmankuvat ja -katsomukset, identiteetti, ihmissuhteet, seksuaalisuus sekä ympäristöLue lisää leirien teemoista.

Aiheita käsitellään mahdollisimman monipuolisesti ja mielenkiintoisesti. Oppitunteja tai luentoja on turha odottaa, sillä tärkein käsittelytapa on tasavertainen keskustelu isossa tai pienissä ryhmissä. Teemoja käsitellään myös väittelyiden, näytelmien, leikkien, simulaatioiden ja muiden toiminnallisten ohjelmien avulla.

Ryhmässä keskustellen ja pohdiskellen

Ohjaajilla ei ole tarjolla valmiita vastauksia, vaan jokainen pääsee pohtimaan asioita itse, ja mielellään mahdollisimman monelta kantilta. Tavoitteena on rakentaa pala palalta omaa elämänkatsomusta sekä päästä kuulemaan muiden mielipiteitä ja löytää perusteluja omilleen. Lisäksi viikkoon kuuluu tietenkin leirielämää: saunomista, laulamista, iltanuotioita, yhdessäoloa ja tunnelmointia.

Ryhmä on tiivis, sillä yhdelle leirille osallistuu yleensä vain 7-16 leiriläistä. Leirin alussa toisilleen vieraat ihmiset muuttuvatkin viikon aikana läheisiksi, joskus jopa elinikäisiksi ystäviksi. Leirin lopuksi järjestetään Prometheus-juhla, jonne leiriläisten perheenjäsenet ovat tervetulleita juhlistamaan lapsensa askelta kohti aikuisuutta.

Järjestäjät

Leiriviikon suunnittelusta ja toteutuksesta vastaa kevään aikana tehtäväänsä koulutettu leiritiimi, johon kuuluu kaksi aikuista ohjaajaa sekä viisi apuohjaajaa. Apuohjaajat ovat 15-19-vuotiaita edellisten kesien leiriläisiä.

Leirien kokit valmistavat maistuvaa, kotoista leiriruokaa. Päivittäin tarjotaan kaksi lämmintä ruokaa sekä aamiainen, välipala ja iltapala. Nälkä ei siis pääse yllättämään. Erikoisruokavaliot ja allergiat huomioidaan, kunhan niistä on muistettu ilmoittaa ajoissa.

Leirien järjestämisestä huolehtii tarkoitusta varten perustettu yhdistys, Prometheus-leirin tuki ry. Yhdistys ja leirit ovat uskonnollisesti ja poliittisesti sitoutumattomia. Yhdistys saa toimintaansa opetus- ja kulttuuriministeriön avustusta, mutta suurin osa toiminnasta järjestetään vapaaehtoisvoimin. Muun muassa leiriohjaajat ovat vapaaehtoisia. Palkkaa maksetaan ainoastaan toimiston työntekijöille sekä kokeille.

Leirejä järjestetään kesä–elokuussa eri puolilla Suomea.

Protuleirejä järjestetään vuonna 2019 kesä–elokuun aikana 70 kappaletta 24 leiripaikassa ympäri Suomea. Katso tästä leirit ajankohdat. Täältä löydät kaikki leiripaikat sijoitettuina Google-karttaan.

Leiripaikat ovat tavallisia leirikeskuksia. Rauhallinen miljöö kaukana kaupungin hälystä tarjoaa kiireettömän ympäristön leirin oman tunnelman luomiselle ja mukavalle yhdessäololle. Leiripaikkojen esittelyt löytyvät leiriluettelosta. Leiripaikoista voi myös kysyä lisätietoa yhdistyksen toimistolta.

Erikoisleirejä

Tavallisten leirien lisäksi tarjolla on muutamia erikoisleirejä. Vuonna 2019 järjestetään kaksi kuvataideleiriä, laivaleiri, kaksi liikuntaleiriä, kaksi musiikkileiriä, sanataideleiri, tanssileiri, kaksi teatterileiriä ja vaellusleiri. Lisäksi järjestetään kolme ruotsinkielistä leiriä ja kolme englanninkielistä, kansainvälistä leiriä.

Sennuleirejä 16-20-vuotiaille sekä aikuisleirejä tätä vanhemmille

Leirit on tarkoitettu 8.-9. luokan käyneille, mutta sitä vanhemmille (16-20-vuotiaille) on tarjolla sennuleirejä, joita järjestetään kolme kappaletta. Lisäksi yli 20-vuotiaille järjestetään kaksi aikuisleiriä. 20 vuotta täyttäneet toiminnasta kiinnostuneet ovat myös tervetulleita ohjaajiksi.

Tervetuloa!

© Prometheus-leirin tuki ry