Kokkitoiminnan periaatteet

Ohjeet ja säännöt / 8.4.2022

Nämä periaatteet ovat yleiset, eli koskevat sekä leiri- että viikonlopputapahtumakokkeja. Nämä periaatteet koskevat kaikkien kokkien toimeksiantoja. Päivitetty 2025.

1.Kokkijaoston tehtävät  

Kokkijaoston tehtävät ovat seuraavat: 

  • Kokkiohjeistuksien ja dokumentaation ylläpito
  • Kokkien rekrytointi 
  • Kokkien ohjeistus, kouluttaminen sekä tukeminen (kesällä kokkitukihenkilöinä toimii kriisitiimi)
  • Kokkitoiminnan kehittäminen 
  • Kokkipalautteiden käsittely 
  • Kokkien whatsapp-ryhmän ylläpito 
  • Raportointi hallitukselle ja toiminnanjohtajalle  

2. Minkälaisilla kriteereillä kokki rekrytoidaan?

Ensisijaiset periaatteet: 

  1. Jokaisessa kokkauksessa täytyy olla yksi täysi-ikäinen talousvastuullinen kokki. 
  2. Kokeilla täytyy olla käytynä kokkikoulutus/koulutukset.

Näiden periaatteiden toteutuessa, seuraavat kriteerit tärkeysjärjestyksessä ovat: 

  1. Valmius ruokalistan suunnitteluun ja ruokien valmistamiseen huomioiden allergiat ja erityisruokavaliot. 
  2. Autollisuus paikoissa, joihin ei pääse julkisilla kulkuneuvoilla.
  3. Kokkauskeikoista saatu aiempi positiivinen palaute, sekä vahvasti negatiivinen palaute.
  4. Kokin sijainti kokkauspaikkaan nähden.
  5. Kokkaustoimeksiantojen määrä; pyritään siihen, että mahdollisimman moni pääsee kokkaamaan.

Kiiretapauksessa näistä periaatteista voidaan poiketa. 

Valintoihin ei vaikuta: 

  • Sukupuoli 
  • Kokin henkilökohtainen tilanne (esim. taloudellinen) 
  • Halukkuus kokata ilmaiseksi 
  • Kokin persoona 

3. Millaisia asioita kokin tai kokiksi haluavan tulee huomioida?

  • Kokki, joka ottaa vapaaehtoistyöstään työkorvauksen, ei ole Protun vakuutuksen piirissä, vaan hän hoitaa itse tarvittavan vakuutuksen. 
  • Kokki on itse vastuussa koulutus- tai leiripaikalle pääsemisestä ruokatarvikkeiden kanssa. Kokki voi kulkea yhteiskuljetuksella. Taksia käytetään vain hätätapauksissa.
  • Kokeilta edellytetään yhteistyökykyä niin tiimiläisten kuin leiriläistenkin kanssa.  
  • Kokilla täytyy olla kyky hankkia ruoat Protun antamien ohjeiden ja maksutavan mukaisesti. 

4. Miten ja keille avoimista paikoista tiedotetaan?

  • Leiri-, koulutus-, ja jatkoleirikokeiksi haetaan yhtenäistetyllä haulla. 
  • Yksittäisiin tapahtumiin haetaan kokkeja sähköpostilistalla, whatsappin ja sosiaalisen median kautta. Silloin hakijana voi olla joku muu taho kuin kokkijaosto. 
  • Peruutuspaikoista tiedotetaan ensisijaisesti sähköpostilistalla. 
  • Yksittäisiin kokkeihin otetaan yhteyttä ainoastaan, jos he ovat antaneet siihen rekrytointilomakkeella luvan.  

5. Millä periaatteilla kokkijaoston jäseniä voidaan valita toimeksiantosuhteeseen?

  • Kokkijaostolaisille taataan 3 kokkausta vuodessa. 
  • Kokkijaostolaisten tulee pyrkiä kokkaamaan vähintään kerran vuoden aikana säilyttääkseen kosketuksen kokkaamiseen. 
  • Muuten toimitaan samojen periaatteiden mukaan kuin kohdassa 1. 

6. Mitä tarkoittaa kokin toimeksiantosuhde?

  • Kokit toimivat toimeksiantosuhteessa eli kevytyrittäjinä.   
  • Toimeksiantoantosuhde perustuu työn tilaajan (Protu) ja suorittajan (kokki) väliseen sopimukseen.    
  • Toimeksiantosuhteesta ei synny työsuhde-etuja. 
  • Kokeilla ei ole vakuutusta Protun toimesta.
  • Hallituksella ja toiminnanjohtajalla on oikeus purkaa toimeksiantosuhde.  

Palautteissa kerätään alapuolella listattua tietoa. Palautteen pohjalta kokille voidaan purkaa toimeksiantosuhde tai antaa korjaavaa palautetta. 

  • Kyky pysyä aikatauluissa 
  • Kyky noudattaa ruokavalioita 
  • Hygieniaosaaminen 
  • Yhteistyön sujuminen 

Kokkihakujen yhteydessä olevia tietoja säilytetään siihen asti, että kaikki haussa olleet tapahtumat ovat päättyneet. Palautteita säilytetään Protun tietosuojaohjeiden mukaisesti. 

8. Miten kokkitoimintaa kehitetään Protussa?

Kokkaustoiminnasta kerätään palautetta seuraavilta tahoilta: 

  • Leireiltä, koulutuksista ja muusta toiminnasta  
  • Kokeilta itseltään 

Palautteen pohjalta kokkijaosto kehittää kokkaukseen ohjeita sekä kokkien koulutusta yhteistyössä Protun muiden toimielinten kanssa. 

Lue myös