Kokkitoiminnan periaatteet
Ohjeet ja säännöt / 8.4.2022Nämä periaatteet ovat yleiset, eli koskevat sekä leiri- että viikonlopputapahtumakokkeja. Nämä periaatteet koskevat kaikkien kokkien toimeksiantoja. Päivitetty 2025.
1.Kokkijaoston tehtävät
Kokkijaoston tehtävät ovat seuraavat:
- Kokkiohjeistuksien ja dokumentaation ylläpito
- Kokkien rekrytointi
- Kokkien ohjeistus, kouluttaminen sekä tukeminen
- Kokkitoiminnan kehittäminen
- Kokkipalautteiden käsittely
- Kokkien whatsapp ryhmän ylläpito
- Raportointi hallitukselle ja toiminnanjohtajalle
2. Minkälaisilla kriteereillä kokki rekrytoidaan?
Ensisijaiset periaatteet:
- Jokaisessa kokkauksessa täytyy olla yksi täysi-ikäinen talousvastuullinen kokki.
- Kokeilla täytyy olla hygieniaosaaminen, joka osoitetaan joko hygieniapassilla tai käymällä Protun oma koulutus
Näiden periaatteiden toteutuessa, seuraavat kriteerit tärkeysjärjestyksessä ovat:
- Kokin sijainti kokkauspaikkaan nähden
- Kokkaustoimeksiantojen määrä; pyritään siihen, että mahdollisimman moni pääsee kokkaamaan
- Valmius ruokalistan suunnitteluun ja ruokien valmistamiseen huomioiden allergiat ja erityisruokavaliot.
- Autollisuus / ajokortillisuus
- Kokkaustaidoista saatu aiempi positiivinen palaute
Jos kriteerien pohjalta löytyy useampi kuin yksi sijoitettava kokki, valitaan kokki arvalla.
Kiiretapauksessa näistä periaatteista voidaan poiketa.
Valintoihin ei vaikuta:
- Sukupuoli
- Kokin henkilökohtainen tilanne (esim. taloudellinen)
- Halukkuus kokata ilmaiseksi
- Kokin persoona
- Kokin halukkuus ryhmäytyä tai pysyä erillään
3. Millaisia asioita kokin tai kokiksi haluavan tulee huomioida?
- Kokki, joka ottaa vapaaehtoistyöstään työkorvauksen, ei ole Protun vakuutuksen piirissä, vaan hän hoitaa itse tarvittavan vakuutuksen.
- Kokki on itse vastuussa koulutus- tai leiripaikalle pääsemisestä ruokatarvikkeiden kanssa. Kokki voi kulkea yhteiskuljetuksella.
- Kokeilta edellytetään yhteistyökykyä niin tiimiläisten ja leiriläisten kanssa.
- Kokilla täytyy olla kyky hankkia ruoat Protun antamien ohjeiden ja maksutavan mukaisesti.
4. Miten ja keille avoimista paikoista tiedotetaan?
- Leiri-, koulutus-, ja jatkoleirikokeiksi haetaan yhtenäistetyllä haulla.
- Yksittäisiin tapahtumiin haetaan kokkeja sähköpostilistalla, whatsappin ja sosiaalisen median kautta. Silloin hakijana voi olla joku muu jaosto kuin kokkijaosto.
- Peruutuspaikoista tiedotetaan ensisijaisesti sähköpostilistalla.
- Yksittäisiin kokkeihin otetaan yhteyttä ainoastaan, jos he ovat antaneet siihen rekrytointilomakkeella luvan.
5. Millä periaatteilla kokkijaoston jäseniä voidaan valita toimeksiantosuhteeseen?
- Kokkijaostolaisille taataan 3 kokkausta vuodessa.
- Kokkijaostolaisten tulee pyrkiä kokkaamaan vähintään kerran vuoden aikana säilyttääkseen kosketuksen kokkaamiseen.
- Muuten toimitaan samojen periaatteiden mukaan kuin kohdassa 1.
6. Mitä tarkoittaa kokin toimeksiantosuhde?
- Kokit toimivat toimeksiantosuhteessa eli kevytyrittäjinä.
- Toimeksiantoantosuhde perustuu työn tilaajan (Protu) ja suorittajan (kokki) väliseen sopimukseen.
- Toimeksiantosuhteesta ei synny työsuhde-etuja.
- Hallituksella ja toiminnanjohtajalla on oikeus purkaa toimeksiantosuhde.
7. Kerätäänkö kokeista tietoa, miten sitä hyödynnetään ja kuinka kauan säilytetään?
Kokeista kerätään tietoa kokkitietokantaan, jokaisen kokkihakujen yhteydessä sekä koulutus/leiripalautteiden yhteydessä.
Kokkitietokantaan kootaan seuraavat tiedot:
- Nimi
- Hygieniaosaaminen
- Kuinka monta tapahtumaa on kokannut eri toimintakausina (syyskuu-elokuu)
Kokkihakujen yhteydessä kerätään lisäksi seuraavat tiedot:
- Autollisuus/autottomuus
- Ajokortti
- Asuinpaikkakunta
- Lupa kontaktoida peruutustapauksissa. Lupa on voimassa haussa olleiden tapahtumien ajan.
Palautteissa kerätään alapuolella listattua tietoa. Palautteen pohjalta kokille voidaan purkaa toimeksiantosuhde tai antaa korjaavaa palautetta.
- Kyky pysyä aikatauluissa
- Kyky noudattaa ruokavalioita
- Hygieniaosaaminen
- Yhteistyön sujuminen
Kokkitietokannan tietoja tarkastellaan kerran vuodessa ja sieltä poistetaan henkilöt, jotka eivät ole kokanneet noin 2 vuoteen.
Kokkihakujen yhteydessä olevia tietoja säilytetään siihen asti, että kaikki haussa olleet tapahtumat ovat päättyneet.
Palautteita säilytetään Protun tietosuojaohjeiden mukaisesti.
8. Miten kokkitoimintaa kehitetään Protussa?
Kokkaustoiminnasta kerätään palautetta seuraavilta tahoilta:
- Leireiltä, koulutuksista ja muusta toiminnasta
- Kokeilta itseltään
Palautteen pohjalta kokkijaosto kehittää kokkaukseen ohjeita sekä kokkien koulutusta yhteistyössä Protun muiden toimielinten kanssa.