Kokkitoiminnan periaatteet

Ohjeet ja säännöt / 8.4.2022

Nämä periaatteet ovat yleiset, eli koskevat sekä leiri- että viikonlopputapahtumakokkeja. Nämä periaatteet koskevat kaikkien kokkien toimeksiantoja. Päivitetty 2025.

1.Kokkijaoston tehtävät  

Kokkijaoston tehtävät ovat seuraavat: 

  • Kokkiohjeistuksien ja dokumentaation ylläpito
  • Kokkien rekrytointi 
  • Kokkien ohjeistus, kouluttaminen sekä tukeminen 
  • Kokkitoiminnan kehittäminen 
  • Kokkipalautteiden käsittely 
  • Kokkien whatsapp ryhmän ylläpito 
  • Raportointi hallitukselle ja toiminnanjohtajalle  

2. Minkälaisilla kriteereillä kokki rekrytoidaan?

Ensisijaiset periaatteet: 

  1. Jokaisessa kokkauksessa täytyy olla yksi täysi-ikäinen talousvastuullinen kokki. 
  2. Kokeilla täytyy olla hygieniaosaaminen, joka osoitetaan joko hygieniapassilla tai käymällä Protun oma koulutus 

Näiden periaatteiden toteutuessa, seuraavat kriteerit tärkeysjärjestyksessä ovat: 

  1. Kokin sijainti kokkauspaikkaan nähden 
  2. Kokkaustoimeksiantojen määrä; pyritään siihen, että mahdollisimman moni pääsee kokkaamaan 
  3. Valmius ruokalistan suunnitteluun ja ruokien valmistamiseen huomioiden allergiat ja erityisruokavaliot. 
  4. Autollisuus / ajokortillisuus 
  5. Kokkaustaidoista saatu aiempi positiivinen palaute 

Jos kriteerien pohjalta löytyy useampi kuin yksi sijoitettava kokki, valitaan kokki arvalla. 

Kiiretapauksessa näistä periaatteista voidaan poiketa. 

Valintoihin ei vaikuta: 

  • Sukupuoli 
  • Kokin henkilökohtainen tilanne (esim. taloudellinen) 
  • Halukkuus kokata ilmaiseksi 
  • Kokin persoona 
  • Kokin halukkuus ryhmäytyä tai pysyä erillään

3. Millaisia asioita kokin tai kokiksi haluavan tulee huomioida?

  • Kokki, joka ottaa vapaaehtoistyöstään työkorvauksen, ei ole Protun vakuutuksen piirissä, vaan hän hoitaa itse tarvittavan vakuutuksen. 
  • Kokki on itse vastuussa koulutus- tai leiripaikalle pääsemisestä ruokatarvikkeiden kanssa. Kokki voi kulkea yhteiskuljetuksella.  
  • Kokeilta edellytetään yhteistyökykyä niin tiimiläisten ja leiriläisten kanssa.  
  • Kokilla täytyy olla kyky hankkia ruoat Protun antamien ohjeiden ja maksutavan mukaisesti. 

4. Miten ja keille avoimista paikoista tiedotetaan?

  • Leiri-, koulutus-, ja jatkoleirikokeiksi haetaan yhtenäistetyllä haulla. 
  • Yksittäisiin tapahtumiin haetaan kokkeja sähköpostilistalla, whatsappin ja sosiaalisen median kautta. Silloin hakijana voi olla joku muu jaosto kuin kokkijaosto. 
  • Peruutuspaikoista tiedotetaan ensisijaisesti sähköpostilistalla. 
  • Yksittäisiin kokkeihin otetaan yhteyttä ainoastaan, jos he ovat antaneet siihen rekrytointilomakkeella luvan.  

5. Millä periaatteilla kokkijaoston jäseniä voidaan valita toimeksiantosuhteeseen?

  • Kokkijaostolaisille taataan 3 kokkausta vuodessa. 
  • Kokkijaostolaisten tulee pyrkiä kokkaamaan vähintään kerran vuoden aikana säilyttääkseen kosketuksen kokkaamiseen. 
  • Muuten toimitaan samojen periaatteiden mukaan kuin kohdassa 1. 

6. Mitä tarkoittaa kokin toimeksiantosuhde?

  • Kokit toimivat toimeksiantosuhteessa eli kevytyrittäjinä.   
  • Toimeksiantoantosuhde perustuu työn tilaajan (Protu) ja suorittajan (kokki) väliseen sopimukseen.    
  • Toimeksiantosuhteesta ei synny työsuhde-etuja. 
  • Hallituksella ja toiminnanjohtajalla on oikeus purkaa toimeksiantosuhde.  

7. Kerätäänkö kokeista tietoa, miten sitä hyödynnetään ja kuinka kauan säilytetään?

Kokeista kerätään tietoa kokkitietokantaan, jokaisen kokkihakujen yhteydessä sekä koulutus/leiripalautteiden yhteydessä. 

Kokkitietokantaan kootaan seuraavat tiedot: 

  • Nimi 
  • Hygieniaosaaminen 
  • Kuinka monta tapahtumaa on kokannut eri toimintakausina (syyskuu-elokuu) 

Kokkihakujen yhteydessä kerätään lisäksi seuraavat tiedot: 

  • Autollisuus/autottomuus 
  • Ajokortti 
  • Asuinpaikkakunta 
  • Lupa kontaktoida peruutustapauksissa. Lupa on voimassa haussa olleiden tapahtumien ajan.  

Palautteissa kerätään alapuolella listattua tietoa. Palautteen pohjalta kokille voidaan purkaa toimeksiantosuhde tai antaa korjaavaa palautetta. 

  • Kyky pysyä aikatauluissa 
  • Kyky noudattaa ruokavalioita 
  • Hygieniaosaaminen 
  • Yhteistyön sujuminen 

Kokkitietokannan tietoja tarkastellaan kerran vuodessa ja sieltä poistetaan henkilöt, jotka eivät ole kokanneet noin 2 vuoteen. 

Kokkihakujen yhteydessä olevia tietoja säilytetään siihen asti, että kaikki haussa olleet tapahtumat ovat päättyneet. 

Palautteita säilytetään Protun tietosuojaohjeiden mukaisesti. 

8. Miten kokkitoimintaa kehitetään Protussa?

Kokkaustoiminnasta kerätään palautetta seuraavilta tahoilta: 

  • Leireiltä, koulutuksista ja muusta toiminnasta  
  • Kokeilta itseltään 

Palautteen pohjalta kokkijaosto kehittää kokkaukseen ohjeita sekä kokkien koulutusta yhteistyössä Protun muiden toimielinten kanssa. 

Lue myös